El Centre Irídia uneix drets humans i cultura a la primera edició de l’IRÍDIA FEST
Comparteix
Els beneficis de l’esdeveniment, que se celebra el 2 i 3 de febrer a la sala Paral·lel 62 de Barcelona, es destinaran a finançar el servei d’atenció i denúncia de l’entitat davant casos de violència institucional.
Al llarg de la història, la cultura i l’art han estat eines molt poderoses de resistència i resiliència davant les injustícies. Per la seva capacitat d’empoderament col·lectiu i de transformació social, han servit d’altaveu per denunciar vulneracions dels drets humans, visibilitzar col·lectius oprimits i fer incidència social. Des d’aquest enfocament s’ha ideat l’IRÍDIA FEST, un festival que barreja cultura i drets humans per fer palès que es pot combatre l’odi a través de la generació d’espais de vinculació, comunitat i celebració.
L’esdeveniment, impulsat pel Centre per la defensa dels drets humans Irídia, se celebrarà els dies 2 i 3 de febrer a la sala Paral·lel 62 de Barcelona i oferirà al públic una combinació de músiques com el jazz, el rap, el kuduro i el reggaeton, amb projectes com el ‘Freedom Fest’ i artistes com Pongo i Ana Tijoux, entre altres. Sempre, és clar, amb la defensa dels drets humans com a teló de fons, perquè el festival vol apostar l’art i la cultura com una part essencial d’aquesta reivindicació.
“A Irídia fem molta feina a nivell d’incidència política i de manera molt directa, fent front a temes molt durs com són la violència institucional i policial, entre altres, i creiem molt en la idea que la cultura i l’art són eines molt potents dels moviments i organitzacions socials a l’hora de crear xarxa, bastir comunitat i, perquè no, també celebrar; precisament per això hem volgut crear aquest espai, per celebrar i estar juntes”, explica a Xarxanet la Valentina Lazo, responsable de comunicació d’Irídia i una de les ideòlogues del festival.
En aquest sentit, la iniciativa d’Irídia no és nova, atès que, com diu Lazo, no és la primera vegada que l’entitat organitza campanyes amb aquesta mena de missatges i esdeveniments culturals per difondre la seva tasca i recollir suports. En aquesta ocasió, els beneficis aniran destinats a finançar el Servei d’Atenció i Denúncia davant casos de violència institucional de l’organització. Ara bé, amb aquesta primera edició de l’IRÍDIA FEST volen anar més enllà i està pensat amb vocació de continuïtat.
“Hem organitzat concerts a la sala Apol·lo o a l’Ateneu Popular 9 Barris, per exemple, perquè ens agrada la idea que es pot comptar amb grups musicals i activitats culturals que tenen una clara vinculació amb els drets humans, però amb l’IRÍDIA FEST volem crear una mena de marca artística que englobi tot el que fem en relació amb la cultura”, expressa Lazo.
Alhora, anticipa que la idea és fer-ho de manera més interdisciplinària, amb teatre, poesia i altres expressions culturals. “Hi ha propostes artístiques que són molt bones a nivell comunicatiu des de la perspectiva de fer difusió i defensar els drets humans”, rebla.
Música en viu, amb la defensa dels drets humans com a rerefons
Per tirar endavant l’IRÍDIA FEST, l’entitat s’ha unit amb la marca Say It Loud, un projecte de la cooperativa Quesoni, que treballa en l’àmbit de la cultura des de l’economia social i l’arrelament al territori, i sota la divisa Ciutat - Cultura - Comunitat. La cita és a la sala Paral·lel 62 i començarà el dijous 2 de febrer amb el projecte 'Freedom first, jazz des del corredor de la mort' de l’artista afroamericà Keith Lamar, qui, amb el pianista català Albert Marquès ha gravat un disc de jazz des de la seva cel·la al corredor de la mort, als Estats Units.
“Vam decidir incloure aquesta proposta perquè realment està molt vinculada a cultura, art i drets humans; i el concert, amb la música i les paraules de Lamar, és un viatge sensorial molt bonic”, assegura la Valentina Lazo. Aquest projecte forma part de la campanya ‘Justice for Keith Lamar’, que té l’objectiu de conscienciar sobre la pena de mort i evitar l'execució de l’artista, fixada per novembre d'aquest any.
El divendres 3 és l’hora de deixar-se endur per la música i arrancar a ballar amb la programació nacional i internacional que ha preparat l’organització. Com a cap de cartell hi ha l’artista portuguesa Pongo i la seva barreja d’estils musicals com el kuduro, el dancehall, el funk i el rhythm & blues, amb tocs d’electrònica. La festa seguirà amb actuacions de Hip Horns Brass Collective, Rodrigo Laviña, Ana Tijoux, Escandaloso Xpósito i Las Ninyas del corro. Dos DJ de la Bellaquera Sessions seran els encarregats de cloure el sarau.
Objectiu: finançar el servei d’atenció i denúncia contra la violència institucional
L’IRÍDIA FEST vehicularà tots els beneficis a finançar el Servei d’Atenció i Denúncia d’Irídia, una iniciativa que està en marxa des del 2016 i és l’únic especialitzat a denunciar jurídicament casos de violència institucional a Catalunya. El servei ofereix assessorament, atenció jurídica i psicosocial gratuïta a les afectades per violència institucional. Per fer-ho, disposa d’un equip d’advocades i psicòlogues especialitzades.
Actualment, el servei gestiona cinquanta-set casos d’agressions per part de la policia, seguretat privada o funcionaris de presons, i ha aconseguit que cent vint-i-set agents estiguin sota investigació als jutjats. Des que va començar a funcionar, ja fa set anys, s’han atès sis-centes cinquanta denúncies per violència institucional al nostre país.
En el marc d’aquest servei, per citar un exemple, l’entitat ha aconseguit identificar l’escopeter que va deixar sense ull en Roger Español durant l’1 d’octubre i que se’l jutgi per un delicte greu de lesions. “Quan t’enfrontes a un cas de violència institucional, l’ajuda d’Irídia fa que no et rendeixis davant la impunitat”, assegura en un vídeo de l’entitat una de les persones que ha patit aquesta forma de violència.
“Lluitar contra la violència institucional és molt difícil perquè està molt arrelada al sistema”, afirma Lazo, qui suma que el servei d’Irídia, que és totalment gratuït “i ho continuarà sent”, resulta complicat de finançar. Per fer-ho, l’entitat duu a terme anualment campanyes de micromecenatge que busquen ajudar a sostenir el servei. De fet, la sortida del festival s’emmarca en la campanya #AmbMemòriaDretsHumans, que reivindica Irídia com a eina de memòria i defensa de drets.
Afegeix un nou comentari