El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament col·labora amb Haití després del pas de l’Huracà Marco

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
La República Dominicana i Haití han estat els països més afectats per la tempesta. Font: FCCD
La República Dominicana i Haití han estat els països més afectats per la tempesta. Font: FCCD
Una de les zones més afectades és la comunitat de Cayes Jacmel, al Sud-est d’Haití.  Font: FCCD
Una de les zones més afectades és la comunitat de Cayes Jacmel, al Sud-est d’Haití. Font: FCCD
Des del FCCD seguiran alerta de l’evolució d’aquestes afectacions i de les properes tempestes i desastres naturals.  Font: FCCD
Des del FCCD seguiran alerta de l’evolució d’aquestes afectacions i de les properes tempestes i desastres naturals. Font: FCCD

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament col·labora amb Haití després del pas de l’Huracà Marco

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

La tempesta tropical Laura i l’huracà Marco han deixat almenys 24 morts, milers de persones evacuades i milions d’habitatges sense subministrament elèctric.

El passat diumenge 23 i dilluns 24 d’agost de 2020, Puerto Rico, República Dominicana, Haití i Cuba van patir les conseqüències de la tempesta Laura i l’huracà Marco. Les fortes pluges i ràfegues de vent, acompanyades de les crescudes del riu, han provocat grans inundacions i nombroses destrosses.

Segons l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA), més de dos milions de persones s’han pogut veure afectades pel pas d’aquestes tempestes. El temporal ha deixat almenys 24 morts, milers de persones han estat evacuades i reallotjades en centres d’acollida, i milions d’habitatges i comerços han quedat inundats i sense subministrament elèctric.

La República Dominicana i Haití han estat els països més afectats per la tempesta. Haití ha informat de la defunció d’almenys vint persones i tres membres de la mateixa família haurien mort en ensorrar-se una paret de casa seva a la República Dominicana, arribant a les quatre morts al país.

Haití s’ha emportat la pitjor part, provocant grans destrosses territorials especialment en quinze comunitats del Sud-est, Nord-est, Oest i Centre del país. Una de les zones més afectades és la comunitat de Cayes Jacmel, al Sud-est d’Haití, on el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) ja està fent un seguiment per “si cal activar accions especials d’emergència” i segueixen “atents a les demandes de les comunitats locals”.

Des del Fons seguiran alerta de l’evolució d’aquestes afectacions i de les properes tempestes i desastres naturals. Asseguren que continuaran treballant per acompanyar i donar suport a les entitats locals de les zones afectades, tant en el moment actual com en la reconstrucció i desenvolupament humà.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la seva tasca a Haití

El FCCD acompanya des de fa anys a Haití a través de l’entitat local ASSHLA. La comunitat de Cayes Jacmel ja havia patit greus conseqüències per la pandèmia de la Covid-19 on el Fons havia col·laborat amb la campanya ‘Món Local Covid-19’ amb un programa de lluita contra la pandèmia.

Enfortir la xarxa de persones promotores de salut, desplegar una campanya de sensibilització i distribuir ‘kits’ d’higiene i EPIS als segments més vulnerables de la població són els objectius del projecte. Els ‘kits’ contenen sabó líquid, una galleda amb aixeta per rentar-se les mans, clor líquid per desinfectar objectes i mascaretes per distribuir a les famílies més vulnerables.

Les tempestes Laura i Marco arriben en un context de crisi econòmica, on el 25% de la població es troba en situació de pobresa extrema i el 65% està sota el llindar de la pobresa. El país viu en emergència alimentària i econòmica crònica, i el pas del temporal només ha empitjorat la situació del poble.

El futur de les tempestes

Segons pronostica l’Administració Nacional d’Oceans i Atmosfera dels Estats Units (NOAA) aquesta temporada serà especialment activa. Aquest any es preveuen entre 19 i 25 tempestes tropicals amb vents de més de 65 km/h, de les quals entre 7 i 11 es podrien convertir en huracans. Si aquestes previsions es compleixen, es podria batre el rècord del 2005 amb l’huracà Katrina, provocant més de 1.800 morts.

Durant els últims dies, Marco ha perdut la categoria d’huracà i ara és tempesta tropical amb una força de 55 km/h, debilitant-se cada dia més. Actualment es troba sobre el Golf de Mèxic, a la desembocadura del riu Mississipí.

En el cas de la tempesta Laura, s’ha convertit en huracà de categoria 4 amb vents superiors als 240 km/h i ja arribat a la costa de Louisiana, on ha deixat almenys sis morts, tres per caigudes dels arbres. Tot i que a l'arribada a Arkansas, Laura s'ha rebaixat a tempesta tropical, les zones de Texas, Houston i Nova Orleans als Estats Units es troben en alerta.

Afegeix un comentari nou