Àmbit de la notícia
Internacional

El Fons Català respon a la crisi d’acollida amb una nova campanya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marçal Cid / Dani Sorolla
  • Al món hi ha uns 82 milions de persones refugiades i desplaçades de forma forçosa.
    Font: Fons Català
  • El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha activat la campanya ‘Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa’.
    El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha activat la campanya ‘Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa’. Font: Fons Català. Font: Fons Català
  • La campanya està centrada en persones demandants d'asil i de protecció internacional que arriben a l'Europa Fortalesa.
    La campanya està centrada en persones demandants d'asil i de protecció internacional que arriben a l'Europa Fortalesa. Font: Solidarity Wheels. Font: Solidarity Wheels.

‘Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa’ dona suport a les entitats que treballen  a diversos punts fronterers europeus per oferir atenció sociojurídica i assistència humanitària a les persones en trànsit.

 

Al món hi ha uns 82 milions de persones refugiades i desplaçades de forma forçosa, segons les dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Aquestes persones fugen de la violència, els conflictes armats o la persecució política, entre altres. I cada cop són més. La xifra s'ha doblat en l’última dècada -eren 38,5 milions el 2011- i molt sovint aquestes persones en trànsit es topen amb el rebuig de països no volen acollir-les, ni tan sols per raons humanitàries. 

Aquest 2021, el retorn dels talibans al poder a l’Afganistan ha estat la guspira que ha desencadenat l'enèsima crisi humanitària, amb milers de persones fugint del jou del règim fonamentalista. A més, la pandèmia no ha donat treva a les persones refugiades, amb múltiples tancaments de fronteres i restriccions que han empitjorat la seva situació.

En aquest context, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha activat la campanya ‘Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa’ amb l’objectiu de donar una major cobertura, suport i acompanyament a les persones en moviment que intenten arribar al continent, així com garantir-los una acollida digna.

La iniciativa, que és una ampliació de la campanya d’emergència Món Local Refugi’, engegada el 2015, es desplega a diversos punts fronterers i rutes de fugida, donant suport a organitzacions que treballen sobre el terreny, on cal donar resposta a les necessitats de les persones refugiades: l'Arxipèlag Canari, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, Sèrbia i Grècia.

“La campanya està adreçada a pal·liar el patiment que es viu en aquestes rutes i punts fronterers, així com la pèrdua sistemàtica de drets que afecta les persones en trànsit en aquest context”, explica a Xarxanet la Victòria Planas, responsable d’Acció Humanitària, Refugi i Unitat d'Avaluació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

I és que, malgrat que el dret d’asil està emparat pel Dret Internacional i és una obligació per als Estats, la realitat és que Europa segueix sense garantir els drets de les persones en trànsit. ‘Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa’ està centrada en persones demandants d'asil i de protecció internacional que arriben a l'Europa Fortalesa i que, sovint, s’exposen a situacions de violència i a viure en condicions infrahumanes en el seu camí cap al continent o als camps d’acollida a les mateixes fronteres comunitàries, com s’ha documentat àmpliament.

Així, la iniciativa es proposa oferir atenció sociojurídica i assessorament amb serveis d’advocats gratuïts, intèrprets i traductors, així com realitzar intervencions humanitàries i garantir una acollida digna a cinc punts fronterers crítics. A les illes Canàries, en coordinació amb l’Associació Atlas Gran Canaria; a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, amb No Name Kitchen i Solidary Wheels respectivament, posant especial atenció a la situació del jovent tutelat i extutelat; a Sèrbia amb Klickactive; i a Grècia, braç a braç amb el Legal Centre Lesvos

Igualment, s’ofereix suport a l’Observatori de Drets Humans que el col·lectiu Ca-minando Fronteras té actiu des del 2016 i s’impulsen estratègies a favor de polítiques de vida i protecció de comunitats migrants i de les entitats que hi treballen. 

Fer incidència política i implicar el món local

De la mateixa manera, una part important de la campanya consisteix a fer incidència política per reclamar canvis a les polítiques migratòries europees, per exemple fent costat a litigis estratègics a la cort europea de drets humans, i aturar situacions com les devolucions en calent que se segueixen produint il·legalment i amb tota impunitat a les fronteres europees, assegura Victòria Planas.

El paper del Fons és mobilitzar recursos, coordinar-se i complementar la tasca de les entitats que treballen sobre el terreny, explicar la tasca d’aquestes organitzacions i animar els ajuntaments a participar en la iniciativa i reforçar el seu compromís amb la defensa dels drets humans. “Per a la campanya anterior, 'Món Local Refugi', vam aconseguir implicar uns 350 ajuntaments i vam mobilitzar més de 2,2 milions d’euros, però probablement en aquesta ocasió no arribem a tant perquè el context és més restrictiu”, assenyala Planas.

I és que, per al Fons és clau la implicació de les administracions locals en matèria de refugi per garantir els drets i una acollida digna de les persones en trànsit. “La implicació dels municipis és fonamental, al final són el territori on aquestes persones seran acollides; a banda de la tasca de denúncia i incidència política”, convenen des del Fons, des d’on remarquen la feina de molts ajuntaments que, malgrat la limitació pel que fa a les competències, estan acollint i proposant enfocaments comunitaris per millorar la integració de les persones nouvingudes

L’asil és un dret que s’ha de complir, igual que el dret a una acollida digna, per això és bàsic treballar un context en què els drets de totes les persones es compleixin”, sentencia Planas.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari