El ioga com a remei contra l’exclusió social

LaviniaNext
Autor/a: 
Elizabeth Parcerisa
Formació de professors de ioga a Sud-àfrica. Font: Yoga Sin Fronteras. Font: Yoga Sin Fronteras
Formació de professors de ioga a Sud-àfrica. Font: Yoga Sin Fronteras.
La formació es basa en la cooperació. Font: Yoga Sin Fronteras. Font: Yoga Sin Fronteras
El projecte espera impactar directament a les comunitats. Font: Yoga Sin Fronteras.
La formació espera impactar directament a les comunitats. Font: Yoga Sin Fronteras.  Font: Yoga Sin Fronteras
La formació es basa en la cooperació. Font: Yoga Sin Fronteras.

El ioga com a remei contra l’exclusió social

Autor/a: 
Elizabeth Parcerisa
LaviniaNext

Resum: 

Yoga Sin Fronteras obre una nova via de cooperació internacional amb formacions de professors de ioga per a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió social que assegurin la continuïtat del projecte i augmentin l’impacte directe a les comunitats

El ioga i els seus beneficis no entenen d’edats, sexe o classe social. La seva pràctica serveix com una “eina d’empoderament que ajuda a curar i a treure emocions, a sentir que som forts, que es pot tornar a començar”, descriu la Meritxell Martorell, fundadora de Yoga Sin Fronteras.

Yoga Sin Fronteras és una associació sense ànim de lucre que va sorgir fa aproximadament un any i que ja compta amb quinze voluntaris. La seva tasca és la de compartir la pràctica del ioga amb els col·lectius més vulnerables per aconseguir un món sense injustícia social ni diferències. Per a fer-ho treballen, especialment, amb nens, persones refugiades, gent gran, dones i persones amb discapacitats intel·lectuals.

L'entitat “ha nascut de les meves ganes i el meu treball personal” i amb ell “estic unint les meves passions: el periodisme, la cooperació i viatjar. Crec que el ioga m’ha portat a trobar aquest camí”, explica la fundadora de l'entitat.

El projecte va néixer a Tanzània, quan la Meritxell va donar classes de ioga en un orfenat i va començar a estendre aquesta pràctica a centres de dones maltractades, camps de refugiats a Palestina, residències de la tercera edat o centres de persones amb addiccions. Així, sense encara ser-ne del tot conscient, va néixer Yoga Sin Fronteras amb l’objectiu d’aportar els beneficis del ioga allà on són més necessaris ajudant a reduir l’estrès, generant serenitat i la relaxació del cos.

La tasca de Yoga Sin Fronteras és bàsicament nacional gràcies a la col·laboració amb altres associacions com Casal dels Infants, Escola Lexia o la Clínia Coroleu i patrocinadors com Shambhala BCN, però cada vegada compten també amb més projectes internacionals en territoris com Tanzània, Lesbos, Palestina o Marroc.

“El ioga és una ciència demostrada que no només funciona per a persones o comunitats en risc d’exclusió social, funciona per a tots i diria que, sobretot, per a persones que vivim a ritmes accelerats, que patim estrès, ansietat i que estem desconnectades de la nostra essència i les coses més bàsiques”, assegura la Meritxell Martorell.

Nous projectes
L’entitat ha començat l’any amb una nova línia d’actuació focalitzada en oferir formacions de professors que assegurin la continuïtat del projecte de manera independent i que aportin una sortida laboral a persones en risc d’exclusió social a la vegada que impacten directament a les seves comunitats. Gràcies a la col·laboració internacional amb Sampoorna Yoga i Helath Warriors, la primera experiència ha tingut lloc aquest mes de gener a Sud-àfrica amb una formació de 200 hores certificada per la Yoga Alliance.

Sud-àfrica ha estat el territori escollit en ser el centre d’actuació de Health Warriors i comptar amb unes característiques particulars: “un terç dels sud-africans pateixen malalties mentals durant la seva vida i, a més, Sud-àfrica té la menor taxa d’equitat del món i una taxa d’atur juvenil d’un 50% a les comunitats”, explica Geoff Barkley, cofundador de Health Warriors.

La formació l’han rebuda 24 persones de l’àrea de Langa de Ciutat del Cap “on es veuen molt les diferències racials entre blancs i negres”, explica la Meritxell Martorell. Per exemple, “una classe de ioga a Ciutat del Cap té un cost aproximat de deu euros que els alumnes no es poden permetre”, lamenta.

Per poder minvar aquestes desigualtats i iniciar la nova línia de cooperació internacional, l’equip de Yoga Sin Fronteras va aconseguir 2.500 euros a través d’un crowdfunding, que, juntament amb la suma recaptada per Health Warriors, han servit per a poder oferir la formació així com el transport, l’allotjament i els àpats als estudiants.

Formació compartida

La base social del projecte de Yoga sin Fronteras és la de proporcionar formacions de manera gratuïta a joves de comunitats desafavorides de l’àrea de Ciutat del Cap gràcies a la col·laboració d’altres alumnes.

Així, persones com l’Amanda Guma, provinent d’una comunitat dels afores de Ciutat del Cap, han pogut convertir-se en professores de ioga gràcies a l’aportació de les diverses entitats i la col·laboració econòmica d’altres alumnes com el Chris van Rensburg. En Chris va voler participar en el programa per la correlació que fa entre el ioga i la salut mental, ho va veure “com una manera de començar a retribuir a la comunitat del ioga que tant m’ha donat”, explica. “Em sento formar part de quelcom molt especial. Ens hem convertit en una família”, afegeix.

Per altra banda, la comunitat de l’Amanda és una comunitat “dividida: amb espais ben diferenciats per a gent adinerada i gent pobra", descriu. Amb la formació impartida per Yoga Sin Fronteras espera revertir aquesta situació i impactar positivament a la seva cultura i comunitat fent que “el ioga sigui accessible i ja no sigui una qüestió de diners, sinó de benestar, salut i de comprendre que tot pot prendre sentit a través del ioga”.

Afegeix un comentari nou