El moviment feminista global acorda els principis clau per a una recuperació justa de la crisi de la Covid-19

Ravalnet
La plataforma Feminist Response to COVID-19 exposa els principis feministes per a una resposta justa a la crisi de la Covid-19. Font: Feminist Response to COVID-19
La plataforma Feminist Response to COVID-19 exposa els principis feministes per a una resposta justa a la crisi de la Covid-19. Font: Feminist Response to COVID-19
El moviment feminista global ha esbossat els principis fonamentals per a una recuperació justa i resilient de la pandèmia. Font: Andrea Piacquadio (Pexels)
El moviment feminista global fa una crida a l'acció col·lectiva de les feministes. Font: Andrea Piacquadio (Pexels)

El moviment feminista global acorda els principis clau per a una recuperació justa de la crisi de la Covid-19

Ravalnet

Resum: 

La plataforma Feminist Response to COVID-19 recull aquests principis i, a més, fa un seguiment de les respostes que s'estan donant arreu del món, ofereix recursos i fa una crida a l'acció col·lectiva de les feministes.

Els governs d'arreu estan responent de maneres diferents a la pandèmia de la Covid-19. Alguns aposten per reforçar les mesures de protecció social, ampliar l'accés a l'atenció sanitària i assegurant uns ingressos mínims a la ciutadania. Altres, però, optem per imposar tocs de queda, incrementar la vigilància digital i rescatar les grans corporacions.

Organitzacions i activistes feministes han creat una base de dades per fer el seguiment de les mesures que estan prenent els estats. Es tracta de la plataforma Feminist Response to COVID-19. S'hi pot cercar per país i per temàtica (cura de la infància, discapacitat, economia, educació, violència masclista, ocupació, atenció mèdica, etc.). Amb els mateixos criteris, es poden fer cerques en l'apartat de recursos d'aquesta plana web, on s'ofereixen enllaços a articles, bones pràctiques, anàlisi, manifestos...

Aquest portal també recull els principis fonamentals per a una recuperació justa i resilient de la pandèmia, que proposa el moviment feminista global. Estableix aquests sis principis, sempre tenint la promoció, protecció i compliment dels drets humans i la igualtat de gènere com a elements transversals:

  • Les respostes a la pandèmia hauran de centrar-se en el benestar de totes les persones de manera interseccional.
  • Cal que garanteixin la salut i seguretat de totes les persones, incloent els drets sexuals i reproductius.
  • Hauran de promoure un canvi de paradigma integral, basat en un finançament adequat i equitatiu.
  • S'hauran de basar en valors democràtics i enfortir-los.
  • Hauran de promoure una transició justa i equitativa per a les persones i el planeta.
  • Seran guiades per la cooperació, el multilateralisme i la justícia global.

La iniciativa compta amb el suport d'activistes i col·lectius feministes de tot el món. Les impulsores principals han estat Women's Major Group i Women & Gender Constituency i a Catalunya s'hi han sumat entitats com ara Creación Positiva, l'Associació Drets Sexuals i Reproductius o la Fundació Aroa. A les xarxes socials fan servir l'etiqueta #FeministResponse per difondre el projecte.

Afegeix un comentari nou