El Servei Jesuïta a Migrants denuncia la presència de 59 possibles menors als CIEs de l’Estat espanyol

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Denuncien la doble condemna que s'aplica a les persones tancades al CIE Font: El Público
Denuncien la doble condemna que s'aplica a les persones tancades al CIE Font: El Público
Imatge d'arxiu d'un dels actes de protesta de Migra Studium davant el CIE de la Zona Franca. Font: Catalunya Plural.
Imatge d'arxiu d'un dels actes de protesta de Migra Studium davant el CIE de la Zona Franca. Font: Catalunya Plural.
Persones immigrants entran al CIE de la Zona Franca de Barcelona. Font: El Público
Persones immigrants entran al CIE de la Zona Franca de Barcelona. Font: El Público

El Servei Jesuïta a Migrants denuncia la presència de 59 possibles menors als CIEs de l’Estat espanyol

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Més de la meitat de les persones amb edat no verificada, i que afirmaven no tenir la majoria d'edat, es trobaven al centre de Barcelona, segons l'informe 'Deu anys mirant cap a l'altra banda' publicat per l’entitat, amb Migra Studium.

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha publicat l'informe 'Deu anys mirant cap a l'altra banda' en el qual denuncia la presència de 59 possibles menors als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) de l'Estat espanyol durant l'any 2019, més de la meitat dels quals es trobaven al CIE de la Zona Franca, a Barcelona. En total van ser 38 les deteccions de possibles menors al centre, tal com ja va assenyalar la Fundació Migra Studium al seu informe fa uns mesos.

L'entitat, juntament amb altres organitzacions de tot l'Estat que lluiten per la defensa dels drets de les persones migrants i demanen el tancament definitiu dels CIEs, com ara la catalana Migra Studium, va dur a terme, durant l'any passat, visites a un total de 793 persones internades a cinc dels set CIEs operatius a l'Estat que es troben a Barcelona, València, Madrid, Algesires i Tarifa.

El treball resumeix la situació dels CIE durant l'any passat, en el qual van ser internades un 18% menys de persones. Els percentatges d'expulsió des de CIE, però, es van mantenir a l'entorn del 60%. En total, van haver-hi 6.473 persones internades als CIEs, 1.382 menys que el 2018, el que suposa una tendència a la baixa de l'ús d'aquesta mesura. Aquesta conclusió es confirma encara més tenint en compte que el 2009, deu anys abans, es van internar 17.203 persones.

De les 6.473 persones internades, van ser repatriades forçosament des dels CIE 3.871 persones, el que suposa el 59,80% del total de les internades. 2.513 persones van ser posades en llibertat, mentre que 89 van sortir dels CIE per altres circumstàncies. L'any passat van sol·licitar protecció internacional al CIE 2.164 persones. D'aquestes sol·licituds, l'informe estima que s'han admès a tràmit al voltant del 10%.

Pots consultar un resum de l’informe en aquest enllaç.

Dades del centre de la Zona Franca

Migra Studium, que ha dut a terme les 535 visites a 170 persones al CIE de Barcelona, va detectar un total de seixanta-tres situacions de vulneracions de drets, com ara persones amb problemes de salut física o mental que no estaven rebent l’atenció adequada i necessària; interns que havien denunciat haver rebut agressions per part dels agents del centre, persones que van intentar suïcidar-se o que van fer una vaga de fam, a banda de les deteccions de possibles menors.

L'informe assenyala que, de les 38 persones que possiblement no superaven la majoria d'edat al CIE de la Zona Franca, vint-i-un eren de nacionalitat algeriana, mentre que disset restants eren marroquins. Almenys en sis dels casos van ser reconeguts com a menors i van ser posats en llibertat.

Tots els interns visitats per Migra Studium eren homes, dels quals pràcticament la meitat, una setantena, eren de nacionalitat marroquina. La resta eren algerians (52), xilens (6), senegalesos (4), colombians (4), brasilers (3), pakistanesos (3), romanesos (2), tunisians (2) i bolivians (2), així com un intern d'altres catorze nacionalitats. El 39% de les persones visitades tenia entre 18 i 29 anys, el 26% entre 30 i 44, el 5% entre 45 i 59, i dues persones de més de seixanta anys.

Tancament definitiu dels CIEs

El CIE de la Zona Franca, així com els altres centres visitats, va tancar les seves portes a mitjans del mes de març davant la impossibilitat de dur a terme les expulsions de les persones internes a causa de la decretació de l'estat d'alarma que restringeix els vols des d'Espanya, així com el tancament de les fronteres. L’entitat confia que aquesta situació es mantingui i el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers sigui definitiu.

Així, la petició constant de millora de la situació dels estrangers interns als CIEs no elimina la reivindicació fonamental del Servei Jesuïta a Migrants i les altres entitats que hi col·laboren: la fi de la institució de l'internament i el tancament dels CIE.

Afegeix un comentari nou