Àmbit de la notícia
Internacional

Migra Studium denuncia la presència de menors i persones discapacitades al CIE de la Zona Franca

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • CIE de la Zona Franca a Barcelona.
    Font: Diari Ara.
  • Persones immigrants entran al CIE de la Zona Franca de Barcelona.
    Persones immigrants entran al CIE de la Zona Franca de Barcelona. Font: El Público
  • Migra Studium lluita contra la vulneració de drets de les persones migrades. Font: Migra Studium

L'informe CIE 2019 que ha publicat l'entitat posa de manifest la vulneració de drets al Centre d’Internament d’Estrangers, un espai que asseguren que no només és ineficient, sinó profundament injust.

El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca va tancar les seves portes a mitjans del mes de març davant la impossibilitat de dur a terme les expulsions de les persones internes a causa de la decretació de l'estat d'alarma que restringeix els vols des d'Espanya, així com el tancament de les fronteres. Així, la policia va deixar en llibertat les darreres persones internes que hi quedaven al centre de Barcelona un cop es van complir els seixanta dies en els quals per llei poden romandre al CIE si no s'executa l'expulsió.

No obstant això, des de les entitats que lluiten pels drets d'aquest col·lectiu, com Migra Studium, es mostren preocupades per, si amb la desescalada i la possible reobertura de fronteres, es tornessin a ocupar els CIEs. Així ho manifesta Pau Vidal, coordinador del projecte CIE de Migra Studium. "No només és un espai inútil i molt car pel contribuent, sinó que a més és un lloc d'injustícia", expressa, posant de manifest les conclusions de l'informe CIE 2019 que ha publicat l'entitat i en el qual es denuncia les vulneracions de drets dins el CIE de la Zona Franca.

D'entre els trets més destacats que evidencia l'informe és la presència de trenta-vuit possibles menors i l'internament de persones amb problemàtiques psiquiàtriques i amb discapacitat. "Any rere any ha estat el tema de major preocupació", assenyala Vidal, que denuncia que persones "que després són reconegudes com a menors" siguin tancades al CIE.

Sobre les persones amb malalties psiquiàtriques i discapacitat, Vidal es pregunta com pot ser que ni el cos de policia, ni els jutges i jutgesses, ni els advocats i advocades d'ofici "no són capaces d'adonar-se que la persona que envien al CIE no hauria d'estar internada".

L'informe també resol que el dret de defensa i la tutela judicial dels drets dels interns estan greument en joc per actuacions jurídiques molt deficients d'advocats i magistrats. L'estudi ressalta un cas concret d'una lletrada que va presentar un reexamen per escrit amb proves documentals sobre la conflictiva situació interna al país d'origen del sol·licitant d'asil. L'advocada, però, va cometre un error, ja que l'argumentació jurídica i fàctica estava referida a la RD Congo, en lloc de República del Congo. La petició de reexamen d'aquest cas va ser inadmesa a tràmit.

Finalment, l'estudi manifesta que hi ha hagut "abundants casos en què els interns manifestaven haver patit tracte racista, degradant o intimidatori o fins i tot haver patit agressions físiques per part d'agents del cos de Policia Nacional". En aquests casos, Vidal explica que Migra Studium col·labora estretament amb l'entitat Irídia quan es té coneixement d'algun cas d'aquesta mena.

Vidal explica que l'informe CIE 2019 inclou informació basada en les visites setmanals que duen a terme els voluntaris i voluntàries de l'entitat. "Fruit d'aquest acompanyament, fem aquesta mirada denunciant les vulneracions de drets", assegura el coordinador del projecte.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari