El voluntariat cultural a Europa: quins projectes hi ha?

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El voluntariat cultural a Europa: quins projectes hi ha?

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Les organitzacions del Tercer Sector ofereixen oportunitats de voluntariat en àmbits com la creativitat, la música, el cinema, els mitjans de comunicació o l’art.

La cultura es podria definir, segons el Diccionari Català, com el conjunt de coneixements, idees, tradicions i costums que caracteritzen un poble o un territori. En aquest sentit, aquests coneixements es concentren en àmbits tan diversos com la música, el cinema, la pintura, els mitjans de comunicació, etc. A Catalunya, existeixen diverses associacions i entitats sense afany de lucre que es dediquen a l’àmbit de la cultura: des de Colles Castelleres, passant per agrupacions folklòriques, associacions de dansa o els mateixos Ateneus.

Sovint, per fer un voluntariat a un altre país es necessita un mínim coneixement de la llengua. Els projectes de Servei de Voluntariat Europeu (EVS) precisament ofereixen una oportunitat al voluntariat per endinsar-se en una entitat d’acollida, conèixer la cultura del país i potenciar els seus coneixements lingüístics. A més, la persona voluntària pot col·laborar amb una tasca d’àmbit local per impulsar el desenvolupament d’una comunitat o d’una iniciativa.

Festivals de música, clubs literaris, museus, centres d’art... els espais on poder fer un voluntariat cultural són diversos. A continuació es presenten algunes opcions per fer un voluntariat cultural durant l’any 2017 a través del programa EVS.

Nom del projecte: "Wanted, creativity for youth"
Localització: Oostende (Bèlgica)
Associació: Mu-zee-um
Data: 1/09/2017 a 31/08/2018
Tema: Creativitat i cultura
Data límit d’inscripció: 15/03/2017
Descripció: El projecte vol estimular l’art i la cultura entre la gent jove i els infants d’Oostende. El voluntariat treballarà principalment als tallers amb joves, a més de descobrir noves expressions artístiques, habilitats i nous llenguatges a través de sessions creatives. Per més informació, pots accedir al següent enllaç.

Nom del projecte: "Animació i Disseny Gràfic"
Localització: Amman (Jordània)
Associació: I Dare for Sustainable Development
Data: 1/05/2018 a 31/10/2018
Tema: TIC, noves tecnologies, creativitat
Data límit d’inscripció: No hi ha data límit
Descripció: La tasca principal de la persona voluntària serà donar suport a l’organització d’acollida pel que fa al material gràfic i dissenys de l’entitat. En aquest sentit, haurà de crear alguns vídeos curts d’animació i altres materials per donar suport a les campanyes d’iDare. Per més informació, pots accedir al següent enllaç.

Nom del projecte: "Principia Science Center"
Localització: Màlaga (Espanya)
Associació: Associació Juvenil Intercambia
Data: 01/09/2017 a 31/07/2018
Tema: ciències naturals, pedagogia i didàctica
Data límit d’inscripció: 12/03/2017
Descripció: Principia és un Centre Interactiu de Ciència que empeny al visitant a manipular objectes per pensar, reflexionar i experimentar sobre les bases científiques dels fenòmens naturals de tot el món. El museu està lligat al món de l’educació, i per aquest projecte estan buscant voluntariat per dinamitzar les activitats i acompanyar als visitants a les diferents exposicions. A més, busquen persones amb iniciativa per desenvolupar els seus propis projectes dins del museu. Per més informació pots consultar el següent enllaç.

Nom del projecte: "Young HeARTs exploring New Ways"
Localització: Stavanger (Noruega)
Associació: Stavanger kommune
Data: De Setembre 2017 a Setembre 2018
Tema: joventut, creativitat i cultura, organització d’esdeveniments
Data límit d’inscripció: 15/03/2017
Descripció: Amb l’ajuda de la joventut local, el voluntariat organitzarà diferents esdeveniments, tallers i activitats juvenils. Algunes tasques que haurà de realitzar són la producció i distribució de pòsters, flyers i anuncis, coordinar grups de treball i fer mentoria abans dels esdeveniments, fer mentoria a grups de joves en projectes d’estiu com activitats esportives, portar la comptabilitat i els costos en l’organització dels diferents esdeveniments, etc. Per més informació pots consultar el següent enllaç.

Nom del projecte: "Musikado, ecociutadania a Brioude"
Localització: Brioude (França)
Associació: Musikado
Data: 05/09/2017 a 05/08/2018
Tema: creativitat, educació intergeneracional, desenvolupament rural
Data límit d’inscripció: No hi ha data límit
Descripció: Musikado és el coordinador d’un projecte on el voluntariat treballarà en diferents missions per diferents socis. El més important de tots és el Cafè Lectura. En aquest cafè Musikado organitza esdeveniments musicals, seminaris interculturals i proposa tallers de vídeo. Brioude és un poble de 7.000 habitants, per tant les persones voluntàries han de ser capaces d’adaptar-se a contextos rurals. Per més informació, pots consultar el següent enllaç.

Si vols conèixer més projectes de voluntariat cultural a través del programa EVS, pots consultar el següent enllaç.

Afegeix un comentari nou