Els drets humans en estat crític, segons l'informe d'Amnistia Internacional
Comparteix
El món és un lloc cada vegada més perillós per a persones refugiades, migrants i desplaçades. Aquesta és la conclusió que extreu Amnistia Internacional a l'informe 2013 sobre la situació dels drets humans a 159 països.
Tortures, homicidis il·legítims, desallotjaments forçosos, desaparicions i violència vers les dones són encara una realitat arreu del món, segons el darrer informe sobre l'estat dels drets humans d'Amnistia Internacional. 112 països, dels 159 analitzats, van torturar els seus ciutadans durant l'any 2012, és a dir, el 70% dels estats. La llibertat d'expressió tampoc no es troba en gaire bon estat de salut, ja que el 64% dels països van reprimir la llibertat d'expressió dels seus ciutadans/es.
Un món cada cop més perillós per a refugiats i migrants
La passivitat mundial en el terreny dels drets humans està convertint el món en un lloc cada vegada més perillós per a les persones refugiades i migrants, segons Amnistia Internacional. L'organització denuncia que s'han vulnerat els drets de milions de persones que han fugit del conflicte i la persecució o que han emigrat buscant treball i una vida millor per a elles i les seves famílies.
AI considera que "els governs de tot el món mostren més interès en protegir les seves fronteres nacionals que en salvaguardar els drets dels seus ciutadans o dels que busquen refugi o oportunitats dins d'aquestes fronteres".
L'impacte de les mesures d'austeritat a Europa
L'informe denuncia que els governs europeus utilitzen l'excusa que les mesures d'austeritat davant la crisi econòmica són responsabilitat de la Unió Europea, sense assumir les seves pròpies obligacions sobre l'impacte que aquestes mesures tenen en els drets d'accés a la salut, l'educació o l'habitatge. A més, afirma que moltes d'aquestes mesures afecten molt negativament les persones immigrants, desplaçades o sol·licitants d'asil.
Repressió en manifestacions, a l'Estat espanyol
L'informe d'Amnistia Internacional es fa ressò de les manifestacions realitzades a l'Estat espanyol contra les mesures d'austeritat i per reivindicar canvis al sistema polític, així com de les denúncies de l'ús excessiu de la força per part de les forces de seguretat en aquestes. Assegura que les investigacions sobre aquestes denúncies no van ser, en general, ni exhaustives ni eficaces.
L'informe parla també de l'aprovació del Real Decreto-ley 16/2012 que va limitar l'accés als serveis públics de salut a les persones immigrades irregulars. El racisme, la violència vers les dones, els desallotjaments forçosos d'habitatges i les denúncies de tortures són altres temes que preocupen a AI a nivell espanyol.
Les dones com a ciutadanes de segona
D'una banda, soldats i grups armats van cometre durant el 2012 violacions sexuals a Mali, Txad, Sudan i República Democràtica del Congo i els talibans van executar dones a l'Afganistan i el Pakistan. D'altra banda, es va negar l'accés a avortaments segurs a dones i nenes embarassades a conseqüència d'una violació o en casos en què els embarassos suposaven una amenaça per a la salut o la seva vida en països com Xile, El Salvador, Nicaragua i República Dominicana.
Justament aquests dies estem sentint a parlar de Beatriz, la jove salvadorenca de 22 anys embarassada d'un fetus inviable que posa en risc la seva vida. Ha gravat un vídeo demanat a les autoritats del seu país que li permetin avortar, ja que, El Salvador prohibeix la interrupció voluntària de l'embaràs sota qualsevol circumstància.
La pena de mort retrocedeix
Cada any, més països renuncien a l'execució com a condemna. Tot i així, la Xina, l'Iran, l'Iraq, l'Aràbia Saudita i els Estats Units formen un grup de països irreductibles que aglutina el 90% de les execucions. L'Aràbia Saudita és un dels estats que es manté més ferm: va triplicar el nombre d'execucions el darrer any. En total, 21 països van portar a terme execucions durant l'any passat.
Conflictes armats i pobresa
Per descomptat, els conflictes armats i la pobresa continuen sent un greu problema a molts països del món. A l'Àfrica, els conflictes, la pobresa i els abusos perpetrats per les forces de seguretat van posar al descobert la debilitat de la protecció als drets humans, mentre que a l'Afganistan, Myanmar, Pakistan i Tailàndia els conflictes armats van arruïnar la vida de desenes de milers de persones.
Per a més informació pots consultar:
- Infografia amb les dades destacades de l'informe
- L'infome 2013 complet (en castellà)
- Resum de l'informe 2013 (en castellà)
Afegeix un nou comentari