En defensa de l'educació en la llengua materna
Comparteix
Des de l'any 2000 i amb l'objectiu de promoure la diversitat lingüística i l'educació multilingüe, cada 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna. L'edició d'enguany està dedicada al plurilingüisme per a una educació inclusiva.
L'article 5 de la Declaració Universal de la UNESCO sobre la Diversitat Cltural defensa que "tota persona ha de tenir una educació i una formació de qualitat que respectin plenament la seva identitat cultural". D'acord amb aquesta afirmació, el Dia Internacional de la Llengua Materna se centra enguany en la defensa de l'educació en la llengua materna.
Aquesta diada es commemora el 21 de febrer arreu del món amb diferents activitats i accions. A Catalunya, Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa organitza la cinquena jornada de commemoració del Dia Mundial de la Llengua Materna. Tallers, presentacions i exposicions en diverses llengües confluiran a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Els actes es podran seguir en directe a través de Ustream.
Se celebra el 21 de febrer en memòria dels incidents que van tenir lloc a Dhaka, capital de Bangla Desh, aquest dia l'any 1952. La policia i l'exèrcit de l'estat pakistanès, que ocupava llavors el país, van obrir foc sobre els estudiants que es manifestaven pel reconeixement de la seva llengua, el bangla, com a idioma oficial.
Les llengües són el patrimoni cultural més valuós de la humanitat
El Dia de la Llengua Materna se celebra per tal de promoure la preservació i protecció de tots els idiomes que fan servir els pobles del món. Es tracta, però, d'una tasca difícil, ja que, cada any desapareixen al món dotzenes de llengües. A més, la UNESCO calcula que en poques generacions s'extingiran el 50% de les 6.000 llengües que es parlen en l'actualitat.
Per tal de fer que el futur sigui un altre i aconseguir que no en desaparegui cap altre idioma, cal posar en valor totes i cadascuna de les llengües que es parlen arreu del món, ja que, són els instruments més poderosos per a la preservació i el desenvolupament del patrimoni cultural tangible i intangible.
El lingüista Claude Hagège, creador del concepte del "lingüicidi", afirma que "la defensa de les nostres llengües i la seva diversitat, particularment en contra de la la dominació d'un sol idioma, és més que la defensa de les nostres cultures. És defensar la nostra vida".
Afegeix un nou comentari