Evelin Y. Pineda: "El més important en el voluntariat són les ganes d'aportar i aprendre de l'experiència"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Evelin Y. Pineda, coordinadora de voluntaris i voluntàries a Adventure Volunteer. Font: Adventure Volunteer
Evelin Y. Pineda, coordinadora de voluntaris i voluntàries a Adventure Volunteer. Font: Adventure Volunteer
Adventure Volunteer col·labora en deu països de Llatinoamèrica, cinc d'Àfrica, quatre d'Àsia i a Espanya. Font: Adventure Volunteer
Adventure Volunteer col·labora en deu països de Llatinoamèrica, cinc d'Àfrica, quatre d'Àsia i a Espanya. Font: Adventure Volunteer
Les comunitats on col·laborem estan agraïdes i contentes amb la tasca que realitza l'entitat. Font: Adventure Volunteer
Les comunitats on col·laborem estan agraïdes i contentes amb la tasca que realitza l'entitat. Font: Adventure Volunteer

Evelin Y. Pineda: "El més important en el voluntariat són les ganes d'aportar i aprendre de l'experiència"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Contribuir i promoure l'ensenyança de qualitat, l'empoderament de dones i joves, la conservació mediambiental o la protecció d'animals a través del voluntariat internacional, són alguns dels objectius d'Adventure Volunteer.

Adventure Volunteer és una organització de voluntariat internacional que va néixer l'any 2015 després dels viatges de voluntariat, locals i internacionals, dels seus creadors. Una de les raons per les quals es va decidir constituir l'associació és per donar suport a alguns dels projectes internacionals que van conèixer durant la seva aventura de voluntariat. Parlem amb l'Evelin Y. Pineda, coordinadora de voluntaris i voluntàries de l'organització.

Per què neix Adventure Volunteer?

La idea principal era oferir un viatge diferent i de qualitat a voluntaris, amb el qual buscàvem crear una relació cara a cara amb ells, oferint-los un destí de voluntariat amb una coordinació i equip que ja havia viscut un viatge solidari.

Volem que la informació oferida a la pàgina web i les xarxes socials d'Adventure volunteer, siguin el més veraç possible, i l'experiència en les tasques de voluntariat amb la comunitat fossin molt positives per ambdues parts.

Quina és la vostra missió i objectius?

La nostra missió principal és poder contribuir i promoure l'ensenyança de qualitat, donar suport a les mares més vulnerables, preservar el medi ambient, i la protecció dels animals a través del voluntariat internacional, i així donar oportunitats d'aprenentatge i participació activa en les comunitats amb les quals treballem.

Durant l'any anem ajustant els objectius d'acord amb les necessitats de cada projecte i comunitat. Alguns d'ells són el suport a la conservació de les tortugues marines; la coordinació i implementació de programes d'ensenyament, psicologia i empoderament de la dona; suport en llars de cura infantil i gent gran; i feina continua en l'ensenyament de nens, nenes i joves.

Quins programes oferiu i en quins llocs?

Actualment col·laborem en deu països de Llatinoamèrica, cinc d'Àfrica, quatre d'Àsia i a Espanya. Tots els destins compten amb programes enfocats a l'ensenyament i el reforç escolar a nens, nenes i joves. Alguns no van a les escoles, ja que no compten amb les facilitats econòmiques que ho permetin.

També donem suport a projectes d'empoderament de dones i joves. A més treballem de la mà amb organitzacions locals en el tema de la conservació mediambiental a través dels projectes de conservació de tortugues marines i la protecció i cura dels animals. Aquests projectes solen desenvolupar-se en zones protegides o parcs nacionals dels països on col·laborem.

Comenteu al vostre web que els àmbits en els quals col·laboreu sobretot són el social i ambiental. Ens pots explicar algun exemple de projecte que hagi estat un gran èxit?

Un dels projectes que més èxit ha tingut, tant en famílies, voluntariat en grups, universitaris i voluntaris individuals, ha estat el projecte de conservació de tortugues marines. És un projecte molt complet, ja que, no sols es recolza en la protecció d'aquesta espècie, sinó que a més hi ha darrere una gran feina mediambiental, des de la conscienciació ambiental en col·legis, neteja de platges, cura de manglars i suport en activitats en la comunitat on està la platja de nidificació.

Podem dir, que ha estat un dels programes més sol·licitats i recomanat pels mateixos voluntaris. Un altre projecte de voluntariat que busquen molt és el de reforç escolar i ensenyament a nens, nenes, joves i infants amb habilitats diferents.

Quin és el retorn que rebeu de les comunitats de les zones en les quals treballeu?

Les comunitats on col·laborem estan agraïdes i contentes amb la tasca que realitzem. El valor humà que es transmet a través del voluntariat el veuen i reben d'una manera inexplicable, i això és mutu. De fet, moltes famílies i persones de les comunitats ofereixen les seves cases i el millor dels seus somriures. En resum, et donen el poc que tenen sense esperar res a canvi.

Realment, sense l'afecte i el suport d'aquestes comunitats i persones, no podríem continuar treballant.

I per part dels voluntaris i voluntàries?

El seu agraïment és continu, segueixen sent l'altaveu dels nostres projectes de voluntariat un cop els finalitzen. A més, segueixen col·laborant en iniciatives que l'associació suma a les seves causes. Per aquest motiu diem que sense els voluntaris i voluntàries no existiria Adventure Volunteer.

Como beneficia aquestes experiències als voluntaris i voluntàries?

L'experiència que pot deixar un viatge de voluntariat serà diferent per a cadascú i està relacionat amb el que busca cada persona al ser part d'un projecte de voluntariat. Però podem dir que alguns dels beneficis o vivències que deixa el viure una experiència com aquesta és la forma de veure les coses, és a dir, obres la teva ment a noves formes de vida, rutines, cultures i tradicions diferents que fan que la idea que tenies del món canviï.

A més està la part de l'aprenentatge i de l'enriquiment personal i professional. Obre portes a noves oportunitats laborals o d'emprenedoria personal. També sol donar-li un plus al currículum, ja que moltes empreses es fixen si has realitzat o has format part d'una experiència de voluntariat local o internacional.

Els voluntariats són de curta durada. Dona temps a tenir incidència en les comunitats?

Encara que sigui un voluntariat de curta estada, el més important és l'actitud i les ganes que tinguis d'aportar i aprendre d'aquesta experiència de voluntariat. És possible que en alguns projectes estar dues setmanes sigui poc, però en d'altres, per exemple en la conservació de tortugues marines, aquestes dues setmanes són molt valuoses i s'aprofiten al màxim, ja que, des del primer dia, dones suport en les activitats i t'involucres d'una manera única i dinàmica.

Independentment del temps que siguis part d'una causa solidària o viatge de voluntariat, el que aporta es queda, i les persones amb les quals comparteixes aquest temps el valoren i s'enriqueixen mútuament.

Com ha afectat la pandèmia mundial i la crisi sanitària als projectes? De quina manera continuen?

Estem dins d'un dels sectors més afectats per la pandèmia. Com no podem viatjar, s'ha complicat poder tenir voluntaris de manera presencial fins a nou avís. Els projectes de cura i protecció d'animals segueixen oberts, ja que els animals necessiten cures i ser alimentats, les tortugues marines segueixen arribant a les platges de nidificació i s'ha de realitzar tot el procés de protecció.

En el cas dels projectes socials hems tractat de donar un suport de manera virtual a través del projecte de voluntariat virtual. Hem tractat d'adaptar-nos a les alternatives que han facilitat alguns destins pel tema de l'ensenyament. Tot això s'ha realitzat amb el suport del personal local de cada projecte, ja que sense el suport i treball mutu no s'hauria pogut continuar en la majoria dels projectes. Igualment encara hem d'esperar a veure quina serà la nova normalitat i les necessitats de cada projecte per continuar treballant.

S'han afegit nous projectes o s'han adaptat a les noves necessitats sorgides per la pandèmia?

Com no hem pogut viatjar, hem aprofitat per fer canvis i millores a la web i actualitzar informació general dels projectes i destins de voluntariat.

També hem pogut afegir nous destins i projectes com el Vietnam, el Senegal, Xile i Cambodja, amb els quals esperem iniciar col·laboració de cara l'any 2021. Això s'ha realitzat tenint en compte la nova normalitat que tindrem i veient les noves necessitats que van apareixent per la pandèmia mundial.

Com es preveu el futur per a Adventure Volunteer?

Tenim un futur molt incert amb tot el que té a veure amb travessar fronteres. De tota manera, seguim esperançats amb poder continuar donant suport a totes les organitzacions locals amb les quals portem treballant des de fa diversos anys. Igualment seguim sent optimistes i molt positius davant la situació actual.

Esperem seguir treballant per una educació de qualitat, i millors oportunitats laborals per a les dones i joves. A més de seguir lluitant per la conservació del medi ambient i la conservació i protecció d'animals i tortugues marines.

Afegeix un comentari nou