Exigeixen al govern de Colòmbia que no trenqui els acords de pau amb l’ELN

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
l'Atemptat es va produir a una escola de policia.  Font: El Pais
L'atemptat bomba es va produir contra l'Escola de Policia General de Santander (Bogotà).
L'atemptat va provocar victimes mortals. Font: El Público
L'atac violent va provocar 21 víctimes mortals.

Exigeixen al govern de Colòmbia que no trenqui els acords de pau amb l’ELN

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La Taula Catalana per Colòmbia lamenta que l’atemptat bomba del passat 17 de gener serveixi d’ “excusa” per impedir solucions pacífiques al conflicte armat del país

La Taula Catalana per Colòmbia lamenta que el govern colombià utilitzi l’atac amb cotxe bomba del passat 17 de gener provocat per l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) com a "excusa" per trencar les negociacions de pau amb aquest grup armat.

El portaveu d’aquesta organització, Alberto Albareda, explica que hi ha un acord amb les FARC i un procés de negociacions amb l’ELN que el govern, abans de l’atemptat, complia amb “molts entrebancs”. “Aquesta acció violenta ha comportat el trencament d’unes negociacions que ja eren difícils per si mateixes i que, a més a més, s’havien encallat amb el canvi de govern a Colòmbia”, afegeix.

Segons explica, els acords de pau que havia aconseguit assolir l’anterior president, Juan Manuel Santos, havien quedat a l'aire amb la pujada al poder del nou president Ivan Duque. “Si aquest president ja era desfavorable a iniciar un procés de diàleg amb l’ELN, l’atemptat ha servit per reafirmar més el posicionament que amb terroristes no es negocia”, afegeix Albareda.

A banda del govern, la Taula Catalana per Colòmbia també condemna l’acció violenta d’aquest grup armat i, al mateix temps, exigeix que es reprengui el diàleg amb l’ELN i es compleixin els acords pactats amb les FARC. “L’actitud d'ambdues parts va en contra de l'agenda de pau encaminada a solucionar d’una manera pacífica el conflicte armat a Colòmbia”, diu Albareda.

L’organització defensa que els acords signats son “compromisos” que difícilment es poden revocar perquè estan ratificats internacionalment. Per això, la Taula seguirà pressionant perquè la Unió Europea i tots els estats membres reafirmin el seu suport a una sortida política negociada del conflicte.

Afegeix un comentari nou