Experiències de turisme èticament responsable i camps de treball socials

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Des de NouSol afirmen que, sense la feina de les voluntàries, no es podrien dur a terme la majoria de projectes socials. Font: ONG NouSol
Des de NouSol afirmen que, sense la feina de les voluntàries, no es podrien dur a terme la majoria de projectes socials. Font: ONG NouSol
Els camps de treball es caracteritzen per ser molt locals. Cada projecte és molt diferent, pel context de cada país i per organització local que hi treballa. Font: ONG NouSol
Els camps de treball es caracteritzen per ser molt locals. Cada projecte és molt diferent, pel context de cada país i per organització local que hi treballa. Font: ONG NouSol
NouSol envia voluntàries durant tot l’any. Intenten que no siguin projectes d’estiu. Font: ONG NouSol
NouSol envia voluntàries durant tot l’any. Intenten que no siguin projectes d’estiu. Font: ONG NouSol

Experiències de turisme èticament responsable i camps de treball socials

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

NouSol Trips treballa en l’organització de viatges i voluntariats per donar a conèixer la feina que desenvolupen entitats locals d’arreu del món.

L’ONG NouSol opera a diferents països d’Àfrica i Àsia on desenvolupen projectes dedicats a aquells col·lectius i ètnies en situació d’extrema vulnerabilitat. Amb l’objectiu de donar suport a aquestes iniciatives de cooperació internacional, ofereixen l’oportunitat de participar a NouSol Trips, un dels àmbits d’actuació de l’ONG gironina que presenta camps de treball socials, i viatges èticament responsables.

El que més caracteritza aquest projecte són les actuacions immersives en l’àmbit local de cada zona. "Nosaltres treballem en xarxa sempre amb entitats locals, no encetem mai projectes, sinó que ens unim a aquells que ja es gesten de manera local", explica Joel López, tècnic de cooperació internacional de NouSol. Gràcies a un treball cooperatiu on es complementen els coneixements de les dues parts, s’intenta millorar aquell projecte concret en tots els àmbits.

"Tenim les dues vessants, les persones que volen aportar el seu temps als projectes, com les persones que vulguin viatjar diferent", destaca López. Els països on actuen són: Burkina Faso, el Marroc, Guinea, Indonèsia, Tailàndia i Colòmbia.

Viatges ètics

Des de NouSol Trips organitzen viatges èticament responsables, sense ànim de lucre, a través de les persones locals, per tal que aquestes acompanyin i organitzin les visites. L’objectiu és afavorir l’economia local i que els diners que aporten les turistes ètiques es destinin a negocis de la zona: allotjament en petits hotels o habitatges llogats a persones natives que ho necessitin, o contractar persones de la zona per dirigir el viatge.

A més, sempre s’intenta incloure visites als projectes socials de l’entitat local o la població, perquè es conegui la feina que elaboren pel bé de la comunitat.

Camps de voluntariat social

"Nosaltres oferim tot l’any la possibilitat de participar en aquests camps. Intentem que no siguin només projectes d’estiu", plasma el tècnic de cooperació internacional. Es caracteritzen per ser projectes molt autòctons i reduïts en els quals participen de dues a quatre voluntàries com a màxim. "És una experiència profitosa, de seguida entres en contacte amb el context local, amb les problemàtiques que treballem", destaca López, i afegeix que són vivències molt properes, autèntiques i immersives des del primer moment.

Abans de la pandèmia, a NouSol Trips hi participaven entre cent i cent cinquanta voluntàries cada any, però arran de les afectacions sanitàries s’ha reduït el nombre de persones a un 10% de les que participaven. Des de l’ONG afirmen que torna a repuntar la cooperació i ja comencen a tornar a comptar amb voluntàries per a projectes internacionals.

A més, cal destacar que també organitzen voluntariats per a caus. Viatges ètics en els quals poden participar menors que s'endinsen en els projectes socioeducatius. "Són joves molt formats i competents, perquè des de petits han fet moltes activitats educatives", explica Joel López.

Situació actual dels projectes

El centre de dia i d'acollida per a infants i joves en situació de carrer, a Burkina Faso, és el projecte més important de l’ONG, el qual compta amb el suport de diferents ajuntaments i diputacions. La pandèmia no ha evitat que s’hi continuï treballant, ja que les voluntàries han pogut viatjar-hi sense problema durant els anys d'emergència sanitària. "És l’únic projecte que hem pogut mantenir obert", explica Joel López.

L’objectiu principal és ajudar en la inclusió social d’infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat, a través d’un programa de reinserció educatiu, laboral i familiar. A més, aquest 2022 comencen un nou projecte de gènere amb la coordinadora de cooperatives femenines de tota una comunitat autònoma de Burkina Faso, pel qual esperen rebre un gran nombre de voluntàries.

NouSol Trips compta amb dos projectes més a Àfrica, però aquests han viscut dificultats per culpa de la Covid-19 i les restriccions dels països en obrir fronteres. Per una banda, Conakry, la capital de Guinea, és una de les ciutats més potents en música i dansa africana, de la qual sorgeixen artistes reconegudes que viatgen a Europa per buscar unes condicions de vida millor.

"El que nosaltres volíem era que les artistes formessin a la seva ciutat i els paguessin un sou digne", destaca López. El projecte consistia en unes formacions per persones que tenen uns coneixements avançats en dansa i música, en diferents instruments africans. Pel context de pandèmia ha quedat aturat.

Per altra banda, el Marroc acollia treballs cooperatius amb organitzacions de persones amb discapacitat, un projecte que també s’ha vist estroncat per les restriccions. Actualment, s’està liderant l’obertura d’un treball en xarxa amb entitats de la ciutat de Fez, que treballen en l’àmbit socioeducatiu, amb infants i joves en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a Àsia, a Tailàndia NouSol treballa amb una casa d’acollida per a infants i treballen amb les escoles locals de la població on es troba el centre d’acollida. El projecte que desenvolupaven a l’illa de Papua, Indonèsia, ha quedat aturat per les restriccions del país per Covid.

Com participar a NouSol Trips

Per formar part d’un projecte de cooperació internacional de la mà de NouSol Trips només cal omplir el formulari que hi ha a la seva pàgina web, on també es pot trobar tota la informació ampliada de cada projecte, a Àsia i Àfrica. Un cop el formulari s’ha enviat, des de l’entitat es contacta la persona per facilitar-li la documentació i informació dels camps de treball i s’organitza una entrevista personal, via en línia o presencial.

Afegeix un comentari nou