Farmamundi demana la donació responsable de medicaments amb la campanya #Donemambcura

iWith.org
Autor/a: 
Silvia Arroyo
Imatge de la campanya #Donemambcura. Font: Farmamundi
Imatge de la campanya #Donemambcura. Font: Farmamundi
Campanya per oferir consultes mèdiques a El Salvador. Font: Farmamundi
Campanya per oferir consultes mèdiques a El Salvador. Font: Farmamundi
Una dona es vacuna en una campanya realitzada a Kènia. Font: Farmamundi
Una dona es vacuna en una campanya realitzada a Kènia. Font: Farmamundi
Atenció sanitària en una campanya a Haití. Font: Farmamundi
Atenció sanitària en una campanya a Haití. Font: Farmamundi

Farmamundi demana la donació responsable de medicaments amb la campanya #Donemambcura

Autor/a: 
Silvia Arroyo
iWith.org

Resum: 

Més d’una tercera part de la població mundial no té accés a medicaments essencials, mentre que menys del 20% de la població consumeix el 80% dels medicaments produïts al planeta.

Farmamundi ha iniciat una campanya de sensibilització a Barcelona orientada a informar sobre les donacions responsables de medicaments sota el lema #Donemambcura. La campanya s'adreça principalment a les administracions públiques, personal sanitari, ciutadania i a la industria farmacèutica.

L’ONG denuncia la falta de rigor a l’hora de realitzar donacions de medicaments i el perill que suposa utilitzar fàrmacs que han sortit de la cadena farmacèutica. Segons l’informe ‘Drug Donations in Post-Emergency Situations’, el 44% de les donacions de medicaments realitzades en sis crisis humanitàries que van tenir lloc entre 1989 i 2001 eren inadequades. L’informe fa referència a les crisis humanitàries d’Armènia (1989), Bòsnia Hercegovina (1992 – 1995), Moçambic (2001), El Salvador (2001), Timor Oriental (1999 – 2001) i Gujarat (2001).

La perillositat de les donacions inadequades

Segons Farmamundi, les principals causes de que aquestes donacions siguin inadequades són que les medicines que s’utilitzen a Europa no acostumen a ser útils en altres països perquè les malalties són diferents. En països d’emergència humanitària es necessiten principalment analgèsics, antibiòtics, antimalàrics i antiparasitaris. Altres causes són un mal etiquetatge, medicaments caducats o l’incompliment de les directrius de la Organització Mundial de la Salut (OMS) per assegurar-ne la qualitat.

La coordinadora de la campanya, Cecília García, ha dit que “rebre tones de medicaments inadequats genera un problema per al país receptor, ja que la seva classificació i destrucció són molt costoses”. García ha explicat que la destrucció dels medicaments sense les infraestructures necessàries suposa un perill mediambiental així com el risc de que els medicaments vagin a parar al mercat negre.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar l’any 1999 les primeres directrius sobre donacions de medicaments. Algunes d’aquestes normes són l’aval de les donacions per part del personal farmacèutic, assegurar que els medicaments no hagin sortit del canal farmacèutic i complir els estàndards internacionals de qualitat. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) demana també que la data de caducitat sigui superior a quinze mesos quan arriben al destí.

25 anys treballant per la salut als països més vulnerables

Farmamundi és una ONG de cooperació al desenvolupament i acció humanitària i d’emergència que contribueix a la promoció de la salut integral i l’ajuda farmacèutica als països més desfavorits. És la primera organització no lucrativa d’Espanya especialitzada en el subministrament i ajuda farmacèutica a organitzacions humanitàries i països en desenvolupament.

En els 25 anys del projecte, Farmamundi ha subministrat 2.340 tones de medicaments i material sanitari a 70 països del món, tot complint totes les normes europees de qualitat i atenent les necessitats del país receptor. L’organització afirma que més d’una tercera part de la població mundial no té accés a medicaments essencials, mentre que menys del 20% de la població consumeix el 80% dels medicaments produïts al planeta.

Afegeix un comentari nou