Àmbit de la notícia
Internacional

Fet històric a Colòmbia: les víctimes del conflicte armat tindran representació política al Congrés

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Les comunitats indígenes estan en confinament preventiu.
    Colòmbia viu un fet històric aquest 2022: víctimes del conflicte armat del país formaran part de la Cambra de Representants, un òrgan del Congrés de Colòmbia. Font: Clara Avila Font: Clara Avila
  • L'equip de membres de la Taula de Colòmbia que forma part de la missió d'observació per vetllar per la transparència electoral.
    L'equip de membres de la Taula de Colòmbia que forma part de la missió d'observació per vetllar per la transparència electoral. Font: Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia
  • A Cali van ser assassinats cinc joves afrodescendents el passat 11 d'agost.
    Més de la meitat dels municipis on es votaran les ‘curules de pau’ aquest 2022, hi ha algun tipus de risc electoral. Font: Naldo Universe - CC Font: Naldo Universe - CC

La Taula de Colòmbia envia una missió d’observació des de Catalunya per garantir la integritat i la transparència en les eleccions legislatives i presidencials del 2022.

Colòmbia viu un fet històric en un 2022 electoral: persones que han patit directament les conseqüències de la guerra i la violència tindran l’oportunitat de ser escollides per formar part de la Cambra de Representants, un òrgan que forma part del Congrés de la República colombià, juntament amb el Senat. Un col·lectiu vulnerable que, en la història del país, no ha estat mai representat en els partits polítics tradicionals.

“Per primera vegada es podrà sentir de forma directa i personal la veu de les víctimes del conflicte al Congrés de Colòmbia”, detalla Amaia Garcia Bosque, coordinadora de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, entitat des de la qual s’envia una missió d’observació des de Catalunya al municipi de Tibú, a la regió de Catatumbo.

Un pas endavant en la política del país

Aquest nou mecanisme rep el nom de circumscripcions transitòries especials de pau, una mesura de reparació que sorgeix de l’Acord de Pau signat, el 2016, entre el govern colombià i les FARC-EP. L’objectiu és crear setze escons a la Cambra de Representants per als territoris més victimitzats pel conflicte armat, per tal de representar políticament les persones que més van patir durant els anys més durs de la guerra, i reparar els territoris més afectats pel conflicte. Les setze persones s’anomenen ‘curules de pau’, i es preveu que representin un total de seixanta-set municipis.

La Taula de Colòmbia treballa per donar suport a la promoció de la pau, la democràcia i els drets humans al país i, entre les seves tasques, hi ha l’observació electoral, per garantir la integritat i la transparència en l’organització de les eleccions a Colòmbia. “També és una manera d’expressar el suport polític de Catalunya en la construcció de la pau i la democràcia de Colòmbia”, explica Garcia Bosque.

Els organismes que promouen la transparència

La Missió d’Observació Electoral de Colòmbia (MOE) és una plataforma d’entitats de la societat civil que promouen l’exercici dels drets civils i polítics de la ciutadania. Per aquestes eleccions a Colòmbia que se celebren, ja han denunciat que, en més de la meitat dels municipis on es votaran les ‘curules de pau’, hi ha algun tipus de risc electoral.

“És important poder assegurar una observació tant nacional com internacional”, afirma Garcia del Bosque. Al país, també hi ha el Consell Nacional Electoral de Colòmbia, que és l’organisme de l’estat colombià que vetlla per la transparència dels comicis i per l’acreditació d’observadores nacionals i internacionals. Juntament amb el MOE, duen a terme una activitat d’observació reconeguda i rigorosa, vital per facilitar missions d’observació a les zones més rurals del país, on hi ha poca presència d’organitzacions nacionals i internacionals.

La missió d’observació de la Taula de Colòmbia, a Tibú

El municipi de Tibú ha estat escollit per dur a terme aquesta missió d’observació de la Taula de Colòmbia, amb ajuda i valoracions de les organitzacions del país, gràcies a dues raons principals. Per una banda, és una zona que opta, per primera vegada, a tenir una ‘curula de pau’ representant al Congrés per una circumscripció de pau, en les eleccions legislatives celebrades el 13 de març. Per altra banda, la regió està fortament vinculada amb la Taula de Colòmbia, a través d’organitzacions que hi han forjat vincles històrics i que hi tenen presència des de fa anys.

A més, segons relata la coordinadora de la Taula, és un territori d’alt risc de frau electoral. “El context que presenta un període preelectoral a Colòmbia és molt complex”, detalla Garcia Bosque. El país pateix una greu crisi humanitària i de vulneració dels drets humans, amb diferents atacs violents a líders o activistes socials. Es respira un clima d’amenaça. Enguany, segons ens relaten des de la Taula, també s’està agreujant aquesta situació.

Un context preelectoral complex i delicat

Les eleccions presidencials estan previstes de celebrar-se el 29 de maig de 2022, una decisió que afectarà directament a la implementació integral de l’Acord de Pau signat el 2016. “En aquestes noves eleccions a Colòmbia s’està jugant poder conformar un govern que pugui fer un pas endavant”, reivindica Amaia Garcia Bosque.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari