Ghassan Saliba: "El conflicte armat contra DAESH i Al-Nusra ha paralitzat totalment les activitats econòmiques"

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Aarsal és una regió històricament abandonada per l’estat, falten infraestructures, serveis públics i sobretot serveis sanitaris. Font: Fundació ACSAR. Font: Font: Fundació ACSA.
Aarsal és una regió històricament abandonada per l’estat, falten infraestructures, serveis públics i sobretot serveis sanitaris. Font: Fundació ACSAR.
Amb l'arribada de 1.500.000 persones refugiades sirianes al Líban, la situació ha arribat al límit. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash
Amb l'arribada de 1.500.000 persones refugiades sirianes al Líban, la situació ha arribat al límit. Font: Unspalsh.

Ghassan Saliba: "El conflicte armat contra DAESH i Al-Nusra ha paralitzat totalment les activitats econòmiques"

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El president de l’associació Catalunya-Líban explica la situació dels refugiats sirians i els conflictes armats d’Orient Mitjà a través de la petita població libanesa d’Aarsal.

Creada al 1982, l’Associació Catalunya-Líban (ACL) és una entitat laica que vol donar a conèixer la situació política, social i cultural del Líban a la vegada que fomenta les accions de solidaritat i cooperació des de Catalunya.

Entre els seus objectius principals destaca la defensa dels drets humans, l’assoliment d'una plena igualtat entre homes i dones i potenciar la inclusió de la població àrab arreu de Catalunya.

El passat mes d’octubre, l’ACL va rebre la Beca Devreporter, una beca que premia el periodisme per a la justícia global. En aquest cas, es va reconèixer el reportatge ‘Aarsal: l’impacte de la guerra en 300km2’.

Un reportatge que explica la situació que la població siriana i libanesa està patint a Aarsal, una petita localitat del Líban, afectada pels conflictes armats i en conseqüència, l’arribada dels refugiats sirians.

Ghassan Saliba Zeghondi, president de l’associació, ens explica de primera mà el projecte i el que volen aconseguir amb aquest reportatge.


Quin és l’objectiu principal del reportatge?

L’objectiu és transmetre el patiment de les persones refugiades i que la població libanesa històricament ha estat abandonada per l’absència de l’estat, que no ha assegurat el mínim d’infraestructures i serveis públics. Malgrat això, volem reflectir la solidaritat i l’esperit solidari de la població libanesa i el treball de la nostra associació és afegir-nos a aquesta solidaritat recolzant la societat civil i les organitzacions locals com a altaveu de les necessitats de la població tant libanesa com siriana.

Com neix aquest projecte?

L’ACL és una entitat que treballa des de 1981 en ajudes d’emergència i de cooperació amb el poble libanès. Ara amb la crisi de la 'humanitat', la situació d’emergència de les persones refugiades sirianes al Líban amb l’arribada de 1.500.000 persones ha arribat al límit.

Hem vist la necessitat de sensibilitzar l’opinió pública i de reflectir la situació i el treball que fa la nostre entitat. Quan parlem de reflectir, és tant a nivell de Catalunya com a nivell del Líban.

En quines condicions viu la gent que ha patit aquesta guerra? Quanta gent es veu afectada degut a aquesta problemàtica?

El projecte es concentra en Aarsal, una zona de 300 Km2 de població libanesa amb 30.000 persones. Ara, s’han afegit prop de 90.000 persones refugiades sirianes. Aarsal és una regió històricament abandonada per l’estat, falten infraestructures, serveis públics i sobretot serveis sanitaris. Els recursos de la població són molt limitats a sectors d’activitats com l’agricultura i el comerç. Amb el conflicte armat contra DAESH i Al-Nusra les activitats econòmiques han quedat totalment paralitzades. Ja no es limita la pobresa a les persones refugiades sirianes sinó també a la població libanesa.

És possible frenar el conflicte? Quin seria el camí que s’hauria de seguir?

Hi ha molts interessos en conflicte: regionals, locals i internacionals. Moltes parts en conflicte que fan més complex arribar a una solució pacífica al conflicte en Síria. Però malgrat això, segur que arribarà el moment de posar fi al conflicte armat. Nosaltres aspirem i pressionem sobretot perquè els països tant occidentals, com d’altres deixin de vendre armes i prenguin consciència del procés de pau. L'objectiu és que no hi hagin més víctimes civils, sobretot nens, nenes, dones i ancians i que les persones refugiades i desplaçades puguin tornar amb seguretat als seus llars. Mentrestant, hem de recolzar el treball del municipi, de l’administració local d’Aarsal i de la societat civil per solucionar i donar respostes a les necessitats quotidianes i bàsiques de la gent.

Què significa per vosaltres haver aconseguit la Beca Devreporter?

Sens dubte és un suport i un reconeixement del treball fet per la nostre entitat a favor de les persones necessitades sirianes i libaneses. Aarsal no és l'única localitat on hem donat suport al Sector Popular Libanès en les seves tasques d’ajuda sociosanitari a la població. Ja ho hem fet en Halba, al nord del Líban i aviat començarem a les Altes Muntanyes de Bhamdoun. També ens agradaria destacar el suport i reconeixement d’altres activitats solidàries com el premi de Casa Nostra Casa Vostra, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), de l’Agència Catalana, l’Ajuntament de Barcelona, el Fons Menorquí de Cooperació i altres administracions i entitats. Considerem que la Beca Devreporter ens serveix per a visualitzar en els mitjans de comunicació catalana i libanesa la realitat de les persones refugiades i el treball que fem des de l’Associació Catalunya-Líban.

En un futur proper, quins objectius us agradaria assolir?

La sensibilització de l’opinió pública amb la situació de les persones refugiades i necessitades, una sensibilització que pot fomentar o recuperar l’ampli moviment per la pau al mediterrani i en el món i contra la venda d’armes. Hem de treballar tots plegats sobre les causes que provoquen el desplaçament forçós de les persones i la pobresa en la línia de l’objectiu de l’agenda 2030 (OSD).

Afegeix un comentari nou