‘Girona, ciutat d’acollida’ dona a conèixer recursos per abordar migracions, refugi i pau
Comparteix
La iniciativa de la Coordinadora d’ONG Solidàries i l’Ajuntament de Girona proposa activitats i materials tant per a centres educatius com per a la ciutadania.
En només deu anys, la xifra de persones al món que s’han vist obligades a abandonar casa seva s’ha doblat. Actualment, ja sumen més de 100 milions, segons les dades de l’ACNUR. És un registre rècord a la història, que continua augmentant dia rere dia, atiat per conflictes, persecucions, violacions de drets humans i guerres com la que ara mateix s’està lliurant a Ucraïna.
Des que va esclatar el conflicte a l’est d’Europa, més de 40.000 persones refugiades ucraïneses han arribat a Catalunya. Tot plegat ha posat a prova, un cop més, la nostra capacitat com a societat d’acollida.
Girona és una ciutat diversa que sempre ha acollit gent d’arreu. Avui, una de cada quatre persones empadronades a la ciutat ha nascut fora de l’Estat i hi conviuen fins a 42 nacionalitats diferents. No hi ha dubte que aquesta diversitat és font de riquesa, però no és menys cert que vivim en món en què sovint les diferències costen d’acceptar. Incloure la població que ve de fora representa un repte que cal abordar de manera positiva i des d’un enfocament de pau, tolerància i respecte a la diversitat.
Per contribuir a aquest objectiu, s’ha posat en marxa la campanya ‘Girona, ciutat d’acollida’, impulsada per la Coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques Gironines i l’Alt Maresme i l’Ajuntament de Girona, a través de la Unitat de Cooperació i La Caseta i Serveis Educatius. La iniciativa vol fer visibles tots els recursos que existeixen a la ciutat sobre migracions, refugi i pau, i que s’ofereixen a través d’activitats culturals i propostes de museus, biblioteques, serveis i entitats.
“Girona és una ciutat acollidora perquè tenim entitats socials i de barri, formades per gironins i gironines de molts orígens diferents, que fan molt bona feina i fan que l’acollida sigui molt diversa”, apunta la Núria Cuadrat, tècnica d’educació de la Coordinadora d’ONG Solidàries.
Compartir i donar a conèixer aquests recursos a la ciutadania pretén reforçar la tasca que ja s’està duent a terme a favor de la cohesió social i avançar encara més en la construcció d’una ciutat oberta i tolerant. En paraules de Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de Girona, “la campanya vol educar a favor del respecte i la pau, alhora que es proporcionen eines a les persones nouvingudes per afavorir la seva inclusió en el teixit social i humà, la cultura i la identitat gironines”.
Una iniciativa més necessària que mai
En conversa amb Xarxanet, Cuadrat, tècnica de la coordinadora, explica que l’embrió de la campanya és la guia que l’entitat va idear el curs passat, titulada ‘Ucraïna, què està passant?’, coincidint amb l’esclat de la guerra i l’arribada de persones refugiades que fugien del conflicte.
“Vam tenir una demanda bastant nombrosa de diferents centres educatius, que ens van demanar materials per parlar de la guerra i de qüestions com gestió de conflictes, prevenció, pau, i persones refugiades; va ser una manera d’ajudar el professorat i donar eines per a la gestió d’aquesta arribada”.
Avui, la guia se segueix consultant i actualitzant, i va donar peu a moltes més demandes de material. Tot plegat va fer que la coordinadora decidís plantejar, en el marc de la taula de recursos educatius de l’Ajuntament de Girona, que calia explorar vies per respondre a aquesta demanda. “Vam creure que, de cara a aquest curs, era necessari oferir a escoles, però també a la ciutadania, un recull dels recursos sobre aquestes temàtiques que ja existeixen a la ciutat, però que potser no es coneixen prou”, afirma Cuadrat.
Dit i fet. Gràcies a la col·laboració del consistori, que de seguida va creure en el projecte, es van establir contactes amb museus, biblioteques, entitats socials i de cooperació que treballen aquesta temàtica per posar en comú tot allò que es podia oferir, tant a nivell escolar com per al públic en general, i en va sortir aquest recull de recursos que es volen donar a conèixer a través de la campanya.
Juguem? Jocs del #CeDRe en préstec gratuït per jugar i aprendre sobre l’Exili, el #Refugi i l’Acollida #GironaAcollidora pic.twitter.com/Ky5CPfyi70
— CoordONGs (@CoordONGs) September 28, 2022
El recull inclou tot un seguit de materials adreçats a centres educatius i activitats per a la ciutadania . Hi ha itineraris, exposicions, tallers o jocs en préstecs gratuïts, entre altres, i activitats com el club de lectura de pau i drets humans. La iniciativa, segons la Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació, és un pas més en el propòsit de “treballar a favor de la cohesió social amb els drets humans com a bandera”.
‘Girona, ciutat d’acollida’ també pretén actuar com un antídot contra els discursos excloents i xenòfobs que molt sovint rebroten en moments de crisi. “Estem veient com cada vegada es busquen culpables entre el veïnatge, en lloc de buscar aquesta culpa en les violències estructurals que tenim a nivell de polítiques locals, de país, estatals i europees”, rebla la Núria Cuadrat.
Afegeix un nou comentari