Hi ha gent que mor per fer els nostres mòbils
Comparteix
L'exposició a substàncies químiques cancerígenes i els abusos laborals són el dia a dia de molts treballadors/ores de la indústria electrònica. Diverses ONG t'animen a signar una petició per canviar aquesta realitat.
Recentment a 13 joves treballadors d'una fàbrica d'iPhone a la Xina se'ls ha diagnosticat leucèmia; cinc han mort. A 240 persones que treballaven al sector de l'electrònica a Corea del Sud, la majoria a Samsung, també se'ls va diagnosticar leucèmia; 92 han mort. No pot ser una coincidència. En canvi, sí és la conseqüència de treballar sense garanties de salut ni de seguretat, com ara, exposats/des al benzè i a d'altres substàncies químiques cancerígenes.
A més, a molts països del Sud els treballadors/ores de la indústria electrònica pateixen altres abusos laborals, com ara, la supressió de drets sindicals, setmanes senceres amb hores extres obligatòries i sense temps lliure, salaris de pobresa, etc. Així treballen les milions de persones que fabriquen els nostres ordinadors, telèfons mòbils, tauletes tàctils i impressores.
Qui té capacitat de fer canviar aquesta realitat? L'organització independent Electronics Watch creada fa uns mesos per un grup d'organitzacions europees i coordinada per SETEM posa la mirada en les administracions públiques. Afirma que les institucions públiques compren un de cada cinc equips informàtics a Europa i que, per tant, poden insistir en millors condicions de treball a les marques. Així, ha llançat una campanya a la plataforma Avaaz.org per aconseguir signatures i demanar als ajuntaments i universitats la compra pública ètica dels productes electrònics.
Electronics Watch ha publicat l'estudi Vents de canvi: El poder de la compra pública per millorar les condicions laborals de la indústria electrònica mundial, que documenta greus violacions dels drets laborals en la indústria electrònica, centrant-se en els àmbits de salut i seguretat laboral i de llibertat de sindicació. Inclou un estudi sobre el terreny a Corea del Sud.
També analitza el paper de la compra pública com a eina per canviar aquesta situació. Electronics Watch considera que les administracions i les universitats tenen un gran poder de canvi, ja que consumeixen molts productes tecnològics: "Si els compradors públics uneixen les seves forces, poden incidir de manera molt significativa en la millora estructural de les condicions laborals de la indústria electrònica". Amb aquesta convicció, vol unir a les administracions públiques i a organitzacions locals de tot el món per avaluar i fer respectar els drets laborals.
Afegeix un nou comentari