Àmbit de la notícia
Internacional

I després d'un camp de solidaritat, què?

  • Trobada Zero de SETEM Catalunya (Flickr)
  • Concurs fotogràfic de camps de voluntariat de l'SCI
  • Camp de solidaritat 2013 a Nicaragua amb SETEM Catalunya (Flickr)

Molts joves han aprofitat les vacances per participar en camps de solidaritat o de treball. Al tornar-ne, tenen diferents opcions per seguir vinculats a algun projecte o moviment social.

Un camp de treball o de solidaritat pot canviar la vida de la persona participant, ja que, li fa conèixer altres persones, cultures i problemàtiques, així com adquirir consciència de les desigualtats i de les injustícies. La majoria de les persones que tornen d'un camp ho fan amb ganes d'explicar la seva experiència i amb la convicció de que cal prendre accions per millorar la vida de les persones més vulnerables. Sovint, però, no troben l'espai on poder seguir compartint i treballant.

Trobades per compartir experiècies i seguir compromesos

Per evitar perdre tot aquest potencial, algunes de les entitats que organitzen camps de solidaritat conviden a tots els participants a una trobada on poder conèixer les persones que han participant en altres camps i generar així sinergies. És el cas de SETEM-Catalunya i el Servei Civil Internacional de Catalunya.

L'SCI ja té data per a la trobada: serà el cap de setmana del 27 i 28 de setembre. Aquesta organització dóna molta importància a aquesta activitat: "Durant un cap de setmana, ens prenem el temps per conèixer-nos, avaluar, reflexionar, treballar i passar-nos ho bé, per tal de construir i millorar entre totes la feina de l'SCI". A la vegada, és un bon moment perquè totes aquelles persones que han anat a camps de voluntariat comparteixin les seves experiències i sensacions.

SETEM Catalunya encara no ha donat a conèixer la data per a la seva trobada, que anomena Trobada Vents del Sud, però probablement es realitzarà el mes d'octubre. Amb la convicció de que aquest intercanvi d'experiències també es pot fer a través de les xarxes socials, fa uns mesos aquesta entitat va crear la comunitat virtual dels seus camps de solidaritat: "Volem retrobar-nos de nou, encara que haguem viatjat en diferents anys i en diferents països, hem viscut una vivència comuna que no oblidarem mai, i això ens pot servir per poder construir col·lectivament".

Difondre i sensibilitzar a través d'Internet

Aquesta no és l'única iniciativa en línia desenvolupada per SETEM per tal que els voluntaris i voluntàris puguin divulgar el que han après i contribuir a sensibilitzar l'opinió pública sobre les desigualtats que han vist als països del Sud. L'any passat va animar tots els grups que viatjaven a un camp a crear un blog on explicar l'experiència.

Aquesta és una opció a l'abast de tothom, ja que a la xarxa existeixen diferents plataformes que permeten crear blogs de manera gratuïta. Tots els voluntaris/àries, a nivell individual o grupal, tenen, doncs, l'opció de difondre les seves vivències i fer una crida a la solidaritat fent servir com a via la xarxa.

 

Una imatge val més que mil paraules

L'SCI organitza cada any un concurs de fotografies sobre els camps de treball. Enguany, el certamen s'estructura en quatre categories: Justícia climàtica, interculturalitat, voluntariat i transformació social.

Es triaran cinc imatges de cada categoria i les 20 obres seleccionades s'exposaran el cap de setmana de la trobada de voluntaris/àries, el 27 i el 28 de setembre. La imatge més votada aconseguirà un camp de treball gratuït.

Les fotografies s'hauran de fer arribar a l'adreça comunicacio@sci-cat.org, abans del 21 de setembre.

Coordinació de camps i formació

Seguir vinculat/da amb l'entitat que organitza els camps permet als voluntaris/àries implicar-se en la transformació social més enllà del viatge. Molts i moltes acaben participant en un camp l'any següent, però aquell cop com a coordidors/ores de camp, tot preparant altres joves per viure l'experiència, facilitant la cohesió del grup, coordinant-se amb les contraparts, etc.

En aquest sentit, l'SCI ofereix formacions en coordinació de grups. Acostumen a ser cursos de 20 hores de durada, reconeguts pel Pla de Foment de Voluntariat de la Generalitat de Catalunya.

De fet, formar-se en aquest àmbit és el camí que decideixen emprendre molts dels voluntaris i voluntàries. L'Escola de Cultura de Pau, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, diverses ONG o les universitats catalanes ofereixen formacions relacionades amb la solidaritat, la cooperació, la resolució de conflictes, els drets humans, etc. Així, alguns/es acabaran professionalitzant-se i treballant en el sector de la cooperació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari