Àmbit de la notícia
Internacional

II Jornades Internacionals de violència de gènere i salut, fent camí cap a un món més just

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Anna Espinach
  • Jornades Internacionals de violència de gènere i salut
  • Les ‘Jornades de violència de gènere i salut’ van néixer l’any 2019 dins el marc del desenvolupament de diferents projectes relacionats amb la violència de gènere que porta a terme medicusmundi Mediterrània en diversos països.
    Atesa la situació sanitària mundial, aquest any les jornades tindran lloc de forma virtual, a través de Zoom
  • II Jornades Internacionals de violència de gènere i salut
    II Jornades Internacionals de violència de gènere i salut

El 15 i 16 de desembre tindrà lloc la segona edició aquestes jornades, organitzades per medicusmundi Mediterrània i firnançades per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Les 'Jornades de violència de gènere i salut’ van néixer l’any 2019 dins el marc del desenvolupament de diferents projectes relacionats amb la violència de gènere que duu a terme medicusmundi Mediterrània a països com Moçambic, Bolívia, Equador i Bòsnia i Hercegovina. De l’intercanvi d’impressions i experiències entre les delegacions que van trobar-se ara fa un any a Barcelona va néixer una posterior cooperació entre equips i es van plantejant una sèrie de conclusions, però també van aflorar més inquietuds al voltant dels temes tractats.

Precisament aquestes inquietuds són el punt de partida d'aquestes II jornades que tindran lloc el 15 i 16 de desembre. Un punt i seguit per aprofundir en els temes que fa un any es van apuntar, però també per veure l’evolució que s’ha viscut, entre d’altres aspectes, arran de la incidència que la crisi de la Covid-19 ha tingut sobre la violència de gènere. 

Més salut, zero violències, justícia de gènere

El programa de les jornades consta de quatre sessions, a més de la benvinguda i una darrera sessió de conclusions. Els objectius d’aquestes sessions es basen en la reflexió i el treball sobre temes com ara la necessitat d’oferir serveis d’atenció eficaços per a les dones que han patit violència de gènere, fomentar una integració laboral real, com es pot realitzar incidència política per transformar agendes i pressupostos públics, i la necessitat del replantejament de la masculinitat com a element clau per a la transformació de l’actual marc de poder.

Dinàmiques en xarxa

Atesa la situació sanitària mundial, aquest any les jornades tindran lloc de forma virtual, a través de Zoom. “Fent-ho virtual perdem l’energia i el caliu humà de treball en grup, però per altra banda guanyem que es pot arribar a molta més gent i de molts llocs diferents. I això pensem que ens pot obrir portes que ara ni imaginem”, ens diu la Milanka Ljubojevic, coordinadora de les jornades.

El públic a qui van adreçades aquestes jornades és molt ampli: professionals de la sanitat, món cooperativista, estudiants de màster, xarxa d’associacions que treballen amb la dona, psicòlegs... En tot cas, com ens diu la Milanka, de la trobada entre totes aquestes persones en poden sorgir sinergies i una xarxa de cooperació en què aprendre les unes de les altres per avançar totes juntes cap a la mateixa direcció, siguin d’on siguin, visquin on visquin.

Salut i violència de gènere

El dret a la salut és el principi que mou les persones que constitueixen medicusmundi Mediterrània. I no és possible lluitar contra la violència de gènere sense lluitar pel dret a la salut, contemplant la salut de forma holística, com un tot.

La crisi sanitària actual ha aguditzat, en molts casos, la violència de gènere, sobretot dins la pròpia llar. Amb projectes com el d'aquestes jornades, medicusmundi Mediterrània aspira a l'aprenentatge, l'intercanvi de coneixements, a teixir xarxes de cooperació i aprofundir en les estratègies que ens portaran a viure en un món més just.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari