Àmbit de la notícia
Internacional

'Imagine', un projecte de pau per fer realitat la cançó de Lennon

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Laura Morral
  • projecte de pau
    Font: imaginALLTHEPEOPLEWORLD.org

Es posa en marxa una comunitat en línia de persones que creu en el somni de John Lennon d'un món pacífic, sense possessions, països ni religions.

La lletra 'Imagine' de John Lennon, pràcticament convertida en un himne per la pau, té el poder de suggerir que la imaginació és capaç de millorar el món. Per més inabastables que semblin les seves propostes, aquestes, es poden aconseguir. El primer pas és ser capaç d'imaginar que és possible i després convertir-les en realitat.

Amb aquesta idea neix ImagineALLTHEPEOPLE.world (a partir d’ara Imagine). El projecte sorgeix per fer realitat el somni d’un món en pau inspirat en la cançó de John lennon. L’impulsor de la iniciativa, Jil van Eyle, un holandès que viu a Catalunya des de fa dècades, explica que que Imagine està basat en Teaming.net,  una iniciativa que Jil van Eyle va pujar a internet amb l’ajuda de La Fundació iWith.org (fundació tecnològica que ajuda als projectes no lucratius a aprofitar les oportunitats que ofereix Internet) i que ha recollit més de 10 milions d’euros per a diferents causes. 

Es tracta d’una eina en línia per recaptar fons solidaris a través de micro donacions d'1 euro al mes. La filosofia de Teaming és que amb un euro, una persona sola no pot fer gaires coses però si se n’uneixen moltes, poden aconseguir grans coses. Fruit d’aquella experiència Jil es va incorporar al patronat de la Fundació iWith.org des d’on lidera el nou projecte.

“Em dedicava a l’economia i era el típic executiu agressiu. Arrel d’una malaltia de la meva filla vaig canviar personalment i professionalment. Vaig entrar en contacte amb el món de les fundacions i em vaig adonar de totes les coses que es poden fer per aconseguir un món millor”, diu van Eyle.  

Així doncs i basant-se amb  aquest concepte del ‘Teaming’ surt la idea de crear Imagine. “Sobre el missatge d’aquesta cançó, vaig pensar, per què no ho fem realitat?”, explica van Eyle i afegeix: “Sempre he tingut l’ideal de traslladar l’Imagine de John Lennon en una realitat palpable. És a dir, que la cançó no es quedés en una utopia idealista””.

En aquest sentit, el projecte va més enllà i parteix de la següent pregunta: per què ens hem d'imaginar la pau mundial en un futur? Comencem a treballar avui per la pau mundial, per fer realitat aquest somni l'any 2222!

Com? Començant a compartir petites idees o participant en accions per ajudar a eliminar els tres pilars que, segons la cançó de Lennon, són els causants dels principals problemes que hi ha actualment al món: les possessions (poder económic), els països (poder polític) i les religions (poder religiós). 

En aquest sentit, Imagine és una plataforma que va de dalt a baix i de persona a persona. Aquesta comunitat en línia, a través de microaccions, han de suggerir aquest món. “La gent pot posar en marxa les seves iniciatives però sempre relacionades amb l’eliminació d’aquests tres poders”, explica el propi impulsor.  Així doncs, si una persona es registra al web ja posa de manifest la seva voluntat de creure en un món millor. A partir d’aquí pot fer dues coses. Apuntar-se a una idea ja existent i fer créixer el grup o crear un altre grup o una idea nova.

“Jo no sóc ningú per anar al banc de Nova York i pretendre que eliminin els diners però sí que puc, a la meva manera, compartir jocs, cotxe, llibres…”, remarca van Eyle. És cert que avui en dia ja existeixen plataformes així però a diferencia d’aquestes Imagine no és només un projecte solidari, és un projecte de pau en majúscules on totes les idees están abrigades sota el paraigües d’aconseguir aquest nou món sense els tres pilars. “Una cosa és un projecte solidari però un altra és un projecte de pau com aquest”, afegeix.

Iniciatives:

A tall d’exemple, Imagine compte amb idees tals com:

  • Compartir experiències espirituals gràcies a les meves filles: es tracta d’una iniciativa relacionada amb les religions.
  • Compartir el cotxe, la casa o les joguines: iniciatives relacionades amb el concepte de possessions
  • Crear un llenguatge universal o No als passaports, Sí a les cultures: Dues iniciatives que fan referència a l’eliminació de fronteres.

Imagine no mou diners, mou idees. Simplement proposa compartir una idea o posar-ne en marxa d’altres. Es pot creure en una idea determinada i, alhora, pot servir de font d’inspiració per a noves idees. 

Actualment Imagine es troba en una fase inicial. Cada vegada hi ha més gent que s’apunta i que comparteix idees. Tot i que fa poc menys d’un any que està en marxa, la plataforma ja compta amb 21 idees i 129 ‘imaginers’ d’arreu del món. El públic principal són persones a títol particular o empreses que s’apunten i que volen fer accions de pau.

“T’adones que cada cop hi ha més gent que combrega amb aquests ideals. El més bonic d’això és treballar en una idea que pot suposar un petit pas endavant però que potser no es farà realitat fins d’aquí a 300 o 400 anys”, remarca Jil.

Aquesta xarxa social s’ha posat en marxa en anglès però aviat estarà disponible, també, en castellà. Està impulsada per iwith.org i per fons privats . No és un model de negoci, és clarament un projecte de pau. “Coneixem gent que té molt poder adquisitiu que ens ha ajudat a tirar-ho endavant i que creu en la iniciativa”, explica el promotor.

La plataforma té dues opcions. Una serveix per unir-se a alguna de les idees o accions que ja estan compartides en un dels grups existents i l’altre per crear noves iniciatives. Això sí, les idees han d’estar relacionades amb el missatges que professa la cançó. 

I és que, com va dir John Lennon: “Tu pots dir-me que sóc una persona somniadora però no sóc l'única".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari