Àmbit de la notícia
Internacional

Jornada electoral a Colòmbia: entre el pacifisme i algunes incidències que vulneren el dret a vot

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La Missió catalana d'Observació Electoral a Colòmbia ha estat formada per trenta-cinc membres, que han actuat a un total de cinc regions del país.
    La Missió catalana d'Observació Electoral a Colòmbia ha estat formada per trenta-cinc membres, que han actuat a un total de cinc regions del país.
  • El que més destaca la missió és que el desenvolupament de la jornada va ser, majoritàriament, pacífic, amb una participació ciutadana de més del 50%.
    El que més destaca la missió és que el desenvolupament de la jornada va ser, majoritàriament, pacífic, amb una participació ciutadana de més del 50%.
  • S’han observat fins a trenta-nou centres de votació i seixanta-vuit meses electorals arreu del país.
    S’han observat fins a trenta-nou centres de votació i seixanta-vuit meses electorals arreu del país.

La Missió catalana d’Observació Electoral ressalta la professionalitat de l’administració electoral i l’organització del poble colombià, en una jornada sense greus incidents.

Després d’una jornada electoral en la qual s’han observat fins a trenta-nou centres de votació i seixanta-vuit meses electorals arreu del país, la Missió catalana d’Observació Electoral a Colòmbia, coordinada per la Taula de Colòmbia, ha descrit com a “pacífic” el dia assenyalat en el qual el poble colombià decidia el futur del seu país.

La tasca que ha desenvolupat la missió ha estat a les regions de Bogotà, Valle del Cauca, Norte del Cauca, Urabá i Magdalena Medio, una característica que posa en valor la seva feina, ja que no només ha actuat als nuclis urbans importants, sinó que també s’ha desplaçat a àrees rurals amb risc de frau electoral.

Un resultat que obre la porta al canvi

La jornada es va tancar amb dos candidats allunyats de l'extrema dreta com a protagonistes, Gustavo Petro, del Pacto Histórico, qui va rebre un 40,32% dels vots i Rodolfo Hernández, del moviment Liga de Gobernantes Anticorrupción (Liga), amb un 28,15% de suports. Com que cap dels candidats ha superat el 50%, s’enfrontaran a la segona volta, el diumenge 19 de juny.

Les tasques d’observació de la missió han seguit tot el procés: des de l’obertura dels centres electorals fins al seu tancament i l’escrutini de les meses.

Els horaris de votació van ser de les 8 h del matí fins a les 16 h de la tarda, i no es van observar retards en l’obertura i el tancament de les meses electorals. “Un dels objectius d’aquesta missió ha estat ajudar a enfortir la democràcia, la participació i la transparència del procés electoral”, explica Aurora Madaula, cap política de la missió. La participació ciutadana ha superat el 50%, una xifra que es reconeix amb gran positivitat.

Una valoració majoritàriament positiva

Des de l'organització es detalla que la valoració de la jornada és positiva, sense impediments o conflictes que hagin impedit la votació. Colòmbia ha patit greus vulneracions dels drets humans en anteriors processos electorals, en els quals s’ha impedit la realització de les mateixes eleccions i s’han produït assassinats contra els candidats. “Una de les proves irrefutables de la millora és que cap dels dos candidats que han passat a la segona volta han impugnat totalment les eleccions”, expressa Madaula.

Així, des de la Missió d’Observació Electoral feliciten el poble colombià per la seva organització i participació pacífica, i ressalten la professionalitat del personal de l’administració electoral i de les institucions presents als centres de votació.

Greus vulneracions de drets humans

En el marc d’una jornada pacífica, el gran abast de zones que controlava la Missió d’Observació Electoral ha permès treure a la llum una realitat present. “Ens vam adonar que la cosa era més greu del que pensàvem. Si observes només un territori o un col·legi electoral veus que, més o menys, és un procés electoral aparentment legal. Però no és així”, afirma Aurora Madaula.

Un dels fets que trontollava era la garantia del dret a vot. La cap política de la missió plasma, en un exemple de vulneració de drets, que les persones tècniques contractades per l’estat per encarregar-se del procés d'identificació biomètrica, dut a terme informàticament, no tenien dret a vot, ja que no es trobaven al seu col·legi electoral.

A més, una de les àrees rurals on actuava la missió va patir una campanya de violència preelectoral la setmana anterior als comicis, la qual va provocar el desplaçament forçat de milers de persones que no van poder exercir el seu dret a vot. Tampoc ho van poder fer les culpables del brot de violència, retingudes sense judici ni sentència.

“Sí que és veritat que l’abstenció té moltes causes i la violència crònica, en algunes regions, n'és una”, afirma Madaula. Històricament, un gran nombre de ciutadanes del poble colombià senten temor o desconfiança envers les eleccions. Colòmbia és un país en què s'han vulnerat els drets humans, on s’exerceix una greu violència. De moment, els resultats de les eleccions són esperançadors, opina la cap política de la missió. “Com a mínim les persones han votat un canvi”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari