L'e-learning: 7 eines per aprendre a través de les pantalles

Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'e-learning: 7 eines per aprendre a través de les pantalles

Autor/a: 
Rubén Escobar

Resum: 

Les plataformes d'educació a distància, sovint iniciatives sense afany de lucre, ofereixen una nova manera de formació en línia a través d'aules d'aprenentatge virtual.

L'e-learning, o educació a distància en català, és una variant educativa que s'ha posat de moda durant la darrera dècada gràcies a la irrupció d'Internet i les noves tecnologies de la informació i comunicació. Aquest mètode d'aprenentatge, el qual cada cop està tenint més èxit dins la comunitat educativa, aprofita els canals d'Internet per oferir nous suports d'ensenyament de manera universal. Entre les iniciatives que han volgut explorar aquest nou paradigma, existeixen plataformes sense afany de lucre que ofereixen cursos MOOC (cursos online massius en obert) en diferents matèries.

A continuació es pot veure un llistat d'algunes opcions d'e-learning sense afany de lucre que han tingut una bona acceptació per part de la comunitat online.

7 propostes de formació a distància:

1. Coursera.org:

És una plataforma educativa que per mitjà d'associacions amb les millors universitats i organitzacions de tot el món, ofereix cursos majorment en anglès. Dins d'un àmbit internacional, és una de les plataformes d'e-learning sense afany de lucre amb més prestigi.

2. Miriadax.net:

Plataforma que posa a disposició de l'usuari cursos online i impulsa el coneixement en obert dins l'àmbit iberoamericà. Els cursos majorment són en castellà.

3. EDX.org:

Va ser creat per estudiants i institucions que cercaven la transformació educativa a través d'una pedagogia innovadora i cursos online. És una plataforma col·laborativa d'accés lliure, finançament sostenible i ofereix cursos de diferents universitats de tot el món. La majoria són en anglès, però també hi ha cursos d'àmbit estatal en castellà.

4. Cursos TED

La missió dels cursos TED o TED-Ed és compartir idees amb la col·laboració d'educadors d'àmbit internacional mitjançant vídeos i contingut audiovisual.

5. Moodle

Més que una plataforma d'e-learning, Moodle és un sistema de gestió de cursos, on els educadors creen les seves comunitats d'aprenentatge en línia. Organitzacions sense afany de lucre com iWith.org tenen els seus propis camps de formació online. En aquest cas, l'organització d'àmbit internacional també munta camps de formació a altres entitats que vulguin oferir els seus propis cursos.

6. University of the People

És la primera institució acadèmica sense afany de lucre que va oferir aprenentatge en línia. Amb uns 2.000 estudiants de 170 països diferents, l'objectiu és oferir programes de formació virtual a qualsevol estudiant del món.

7. Khan Academy

És una plataforma online multilingüe que ha revolucionat el món educatiu. Amb més de 580 milions de lliçons, aquest recurs a Internet ofereix exercicis pràctics, vídeos instructius i un panell d'aprenentatge personalitzat que permet al mateix alumne aprendre al ritme que més li convé.

Matemàtiques, física, biologia, ciències socials, informàtica, arts i humanitats, etc. Les matèries i continguts que ofereixen els cursos d'aquestes plataformes són els mateixos que es poden trobar en una aula, però adaptats al canal virtual. Per aquesta raó, la utilització de vídeo-lliçons, la participació en fòrums de debat, arxius de lectura o la realització de qüestionaris per cada tema són sovint els recursos que complementen l'experiència de l'alumne en la seva etapa formativa.

Quan s'acaba el curs online, i l'alumne ja s'ha avaluat, normalment també hi ha l'opció d'obtenir un certificat amb un petit cost afegit. Per acabar, alguns cursos són atemporals (és a dir, es poden fer en qualsevol moment), i d'altres tenen una data d'inici i una data de finalització, per la qual cosa es requereix un seguiment i unes hores d'implicació setmanal per tal de poder finalitzar-lo a temps abans d'exhaurir la data.

Afegeix un comentari nou