Àmbit de la notícia
Internacional

Alkaria i el CB Granollers s'uneixen per fomentar la inserció laboral al Senegal a través del bàsquet

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • Membres d'un equip de bàsquet femení del Senegal.
    Membres d'un equip femení de bàsquet del Senegal. Font: ONGD Alkaria Font: ONGD Alkaria
  • Jugadores d'un dels equips de bàsquet senegalesos.
    Jugadores d'un dels equips de bàsquet senegalesos. Font: ONGD Alkaria Font: ONGD Alkaria
  • Presentació del projecte 'Bàsquet per a Senegal' a Granollers.
    Presentació del projecte 'Bàsquet per a Senegal' a Granollers. Font: ONGD Alkaria Font: ONGD Alkaria

El club vallesà se suma al projecte de l'ONGD a través del qual dona material esportiu i té la possibilitat d'acollir jugadores senegaleses per formar-les. A més, una de les membres de l'equip català viatjarà al país africà a fer una estada.

Impulsar la inserció laboral de les dones senegaleses a través de l'esport. Aquest és l'objectiu principal del projecte 'Bàsquet per a Senegal', que l'ONGD Alkaria organitza juntament amb clubs de bàsquet catalans. En aquesta ocasió, col·labora amb el Club Bàsquet Granollers, que ha agafat el relleu del CB Santa Perpètua. Cada edició té una durada de tres anys i cada any té un objectiu específic.

Treballen amb equips femenins de la ciutat senegalesa de Kolda perquè el projecte "sempre ha tingut una perspectiva de gènere i també busquem un missatge d'igualtat", explica Xavier Barreda, president d'Alkaria. La raó per la qual el van crear és per formar les jugadores com a membres de l'equip tècnic i directiu dels clubs. És a dir, que puguin exercir d'entrenadores, monitores, directives o auxiliars. Barreda té molt clar que "l'objectiu no és potenciar la capacitat esportiva dels clubs, no busquem rendiment esportiu", sinó que les noies puguin trobar una feina.

Un projecte estructurat en tres anys

Tal com explica Barreda, en el primer any es fa una campanya per introduir el projecte dins el club català col·laborador perquè les sòcies, les jugadores i membres de l’equip tècnic comencin a implicar-se. Per fer-ho, una de les accions que organitzen és la recollida de material i calçat per poder jugar a bàsquet. "És molt necessari perquè això al Senegal no es troba", explica Barreda, que afegeix: "hi ha un objectiu secundari important, que és que les estructures esportives a Catalunya també entenguin que poden aportar ajuda al sud global i aportar microprojectes que són necessaris".

Pel que fa al segon any del projecte, el focus se centra a fer que alguna persona de l'equip tècnic viatgi al Senegal amb els voluntariats d'estiu perquè "vegi la realitat, conegui el club amb el qual s'ha treballat" i pugui compartir amb les seves companyes el que ha viscut. Aquesta estada al país africà serveix perquè, en el tercer any, el club català continuï en contacte amb l'equip senegalès sense l'acompanyament d'Alkaria, que, a partir de llavors, és només una eina per facilitar l'enviament de material esportiu.

"Catalunya és una potència mundial en bàsquet, en l'àmbit professional i en l'àmbit tècnic"

Durant aquests anys, també hi ha la possibilitat que jugadores del Senegal vinguin al nostre país a fer unes estades de quinze dies, ja que l'experiència formativa que viuen "és molt potent" i "Catalunya és una potència en bàsquet, tant en l'àmbit professional com en l'àmbit tècnic", reconeix Barreda.

Alkaria fa més d'una dècada que treballa al Senegal. En els primers anys ho feia amb el món educatiu, però la limitació dels recursos d'aquest sector van fer replantejar el projecte de l'entitat al país africà. "Amb les possibilitats actuals de recursos que tenim a Catalunya, treballar en el món educatiu és complex. El traspàs del món educatiu a l'esportiu va ser també per poder optimitzar recursos", comenta el president de l'associació. Un dels altres motius per canviar va ser que el nombre de persones beneficiàries és més baix i, per tant, el projecte té més incidència.

Els beneficis de l'esport en les noies senegaleses

El canvi els ha fet veure que a Catalunya hi ha clubs i entitats "molt implicats", amb molt jovent, que impulsen accions de voluntariat i que amb la seva tasca transmetin els valors de l’esport, de disciplina i de missatge social és "molt important". I aquests valors, precisament, ajuden a milers de joves senegaleses a buscar objectius esportius i professionals. L'esport es converteix, així, en una via d'escapament de problemes com la desocupació -amb unes xifres molt altes entre la població jove-, que genera "frustracions, inquietuds i passivitat".

"L'esport és necessari per a tota la humanitat, però a Àfrica és necessari i pràcticament indispensable"

Xavier Barreda precisa que els clubs esportius del Senegal són llocs on es fomenta que les joves facin algun tipus d’activitat, és "on passen gran part del seu temps lliure" i que s'han de potenciar perquè "tenir milers de joves desocupades sense fer res tampoc és una perspectiva social molt adequada". "L'esport a Àfrica és molt necessari i indispensable", sentencia.

Prova d’això són els beneficis que genera en el rendiment acadèmic, ja que les joves que estan en clubs esportius continuen amb els seus estudis i moltes arriben a la universitat, més que d'altres que no formen part de cap entitat esportiva. I això és gràcies a la cultura de l'esforç que aprenen al club i que traslladen a la seva vida diària.

Un altre dels indicadors de com l'esport incideix positivament en la societat és el baix nombre d'embarassos de joves de 16 i 17 anys. Barreda assegura que "és molt estrany" trobar en un club de bàsquet noies d'aquestes edats que siguin mares.

La situació de l'esport femení al Senegal

El Senegal, tot i les seves mancances, és un país on l’esport té certa rellevància i compta amb lleis per la igualtat i "no existeix cap discriminació". Comparat amb països fronterers com Guinea-Bissau, Mauritània o Mali, "el Senegal està a anys llum", confessa el president d’Alkaria, pel que fa a polítiques en termes de gènere. Com a exemple, una segona vicepresidenta de la Federació de Bàsquet del Senegal és dona. "Això, en una altra federació esportiva a Àfrica, costa moltíssim de trobar", afegeix.

En aquest país, l’esport femení té molta importància, sobretot el bàsquet, fins al punt que arriba a ser una de les potències d’Àfrica en aquest sentit.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari