Àmbit de la notícia
Internacional

La CEAR alça la veu contra la discriminació de les persones migrants LGBTIQ+ en l’àmbit laboral

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Anna Martín Oliveras
  • Portada de l'informe 'Lluita contra la discriminació a l’àmbit laboral per raons d’orientació sexual i identitat de gènere'.
    Font: Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR)
  • Il·lustració de la 'Guia pràctica per al foment del treball inclusiu'.
    Il·lustració de la 'Guia pràctica per al foment del treball inclusiu'. Font: Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR)
  • Portada de la 'Guia pràctica per al foment del treball inclusiu'.
    Portada de la 'Guia pràctica per al foment del treball inclusiu'. Font: Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR)

L’entitat ha presentat un informe en què denuncia que hi ha persones que amaguen la seva orientació sexual o identitat de gènere per aconseguir una feina.

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha posat en marxa aquest mes de març la campanya ‘Sin Peros’ amb l’objectiu de donar visibilitat a la discriminació que pateixen les persones migrants LGBTIQ+ en els processos de selecció de personal i contractació. “Es tracta d’una discriminació molt freqüent, però a la vegada molt difícil de provar”, assegura Vicky Barambones, portaveu de la CEAR i coautora d’un informe que s’ha presentat amb la campanya.

Des de l’entitat denuncien que encara ara el sistema té molts prejudicis cap a la homosexualitat, amb una freqüent desvalorització de les expressions de gènere o rols associats a la feminitat. A més, roman l’exclusió d’aquelles identitats que van més enllà del binarisme home o dona. Les persones migrants que pertanyen a la comunitat LGBTIQ+, per tant, no només han de fer front a barreres racials, de gènere, de classe, culturals i lingüístiques, sinó que també es troben amb obstacles per la seva orientació sexual o identitat de gènere.

 

 

Entrevista a les persones afectades

L’informe ‘Lluita contra la discriminació a l’àmbit laboral per raons d’orientació sexual i identitat de gènere’ aporta context a la situació que afronten cada dia les persones migrants LGBTIQ+ que cerquen feina a Espanya, i inclou vàries experiències de persones que han patit discriminació en processos de selecció. A través d’aquests testimonis, s’han identificat els factors que faciliten o dificulten la seva inserció laboral i quines pràctiques estan aconseguint eliminar barreres.

Segons l’estudi presentat, totes les persones migrants i refugiades LGBTIQ+ que han estat entrevistades afirmen que l’orientació sexual o la identitat de gènere suposa un desavantatge a l’hora d’accedir al mercat de treball, sobretot si es transgredeix el gènere. De fet, el 44% de les dones trans entrevistades adopten la identitat social que se les assigna com estratègia per reduir els efectes de la discriminació.

La CEAR també ha detectat que les dones que han participat a l’estudi s’han trobat amb més situacions de discriminació sexista durant el procés de cerca de feina. Els sectors laborals i llocs de treball als quals opten “tenen una marcada divisió sexual que ve acompanyada d’una menor retribució”. Però, a més, el 21% de les dones entrevistades es troben sense feina; una situació que, en canvi, no pateixen els homes entrevistats, ja que tots treballen encara que sigui en l’economia submergida.

Amagar l’orientació sexual o la identitat de gènere per aconseguir una feina

Per evitar l’exclusió laboral, aquestes persones duen a terme diferents estratègies que també recull l’informe de la CEAR. Una d’elles és el silenci com a eina per “per protegir-se de les violències a les que s’exposa si la seva orientació sexual i/o identitat de gènere fora de l’heteronorma és visible”. D’altra banda, les persones no binàries o que no se senten identificades amb els estereotips establerts sovint es veuen forçades a renunciar a la seva identitat per poder accedir a la feina.

Al document presentat, l’entitat també aporta dades d’altres investigacions. Segons el Projecte Europeu ADIM, el 72% de les persones LGBT no mostren la seva orientació sexual a la feina. I destaca sobretot la situació de les persones trans, ja que el 80% es troba en atur, d’acord amb les dades de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals.
 

Propostes contra la discriminació laboral i guia de bones pràctiques

La CEAR també ha inclòs a l’informe 30 propostes d’acció per millorar l'ocupabilitat de les persones migrants LGBTIQ+ al voltant dels següents eixos fonamentals: la protecció del col·lectiu, la sensibilització i el reconeixement d’aquells factors que augmenten el risc d’exclusió, la difusió de factors de protecció i bones pràctiques per fomentar l’ocupabilitat real. Es tracta de propostes per dur a terme de manera col·lectiva, des de les competències dels diferents agents socioeconòmics implicats. 

D’aquesta manera, des de l’entitat demanen la revisió de la normativa sobre estrangeria, adoptant mesures flexibles a la realitat de les persones migrants LGBTIQ+ residents a Espanya i que tinguin en compte l’actual crisi provocada per la Covid-19. També reclamen, entre d’altres, enfortir la inclusió de mesures de no discriminació del col·lectiu de persones LGBTIQ+ en els convenis d’empresa. 

A més, paral·lelament a l’informe, la CEAR també ha presentat una ‘Guia pràctica per al foment del treball inclusiu’. Es tracta d’un document dirigit a empreses, sindicats i a les pròpies administracions públiques i, sobretot, a aquelles persones implicades en processos de selecció de personal o en la gestió de persones. Inclou informació per ajudar a identificar aquells aspectes que generen situacions de desavantatge entre les candidatures i eliminar, així, situacions de desigualtat i discriminació.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari