La donació de sang en situacions d’emergència, nova campanya de la OMS

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Dia Mundial del Donant de Sang. Font: Pixabay
Dia Mundial del Donant de Sang. Font: Pixabay
Diferents tipologies de sang. Font: Pixabay
Diferents tipologies de sang. Font: Pixabay
Logo de l'Organització Mundial de la Salut. Font: Wikipedia
Logo de l'Organització Mundial de la Salut. Font: Wikipedia

La donació de sang en situacions d’emergència, nova campanya de la OMS

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’OMS vol posar de relleu la tasca de les persones donants en motiu del Dia Mundial del Donant de Sang.

108 milions de donacions de sang a escala global i 62 països que recapten el 100% de donacions de sang de voluntariat i donants que no reben remuneració són algunes dades que ha aportat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per commemorar el Dia Mundial del Donant de Sang. En aquest 2017, el dia 14 de juny tindrà un leitmotiv especial dedicat a les donacions de sang en situacions d’emergència humanitària provocades per desastres naturals, accidents o conflictes armats. “Què pots fer? Dóna sang, dóna ara i dóna sovint” és l’eslògan de la campanya de l’OMS, fent una crida a les persones donants de sang per evitar morts com les prop d’1 milió que hi ha hagut durant la darrera dècada provocades per desastres naturals.

L’esdeveniment serveix per donar a conèixer la necessitat de disposar de sang i productes sanguinis, tanmateix com per agrair als i les donants la seva col·laboració que permet salvar vides humanes. Durant el 2016 es van succeir diferents desastres naturals com el terratrèmol a Taiwan, les inundacions al Pakistan, els incendis forestals a Califòrnia o el terratrèmol a Itàlia.

L’any 2017 ja ha portat alguns fenòmens meteorològics devastadors com la tragèdia de Mocoa, que va provocar esllavissades de la capital de Putumayo a Colòmbia, o les inundacions al Perú provocades pel fenomen climàtic d’El Nen Costaner. “La sang és fonamental per tractar ferits durant urgències de tot tipus i compleix una funció essencial en l’atenció materna i perinatal”, afirmen des de l’organització de la campanya.

La campanya del Dia Mundial del Donant de Sang té diferents objectius. En primer lloc, vol motivar a totes les persones a contribuir perquè els serveis de salut de la seva comunitat estiguin preparats per a una situació d’emergència donant sang. En segon lloc, vol implicar a les autoritats en l’establiment de programes nacionals eficaços de donants de sang amb capacitat per respondre a l’augment de la demanda. A més, promoure la inclusió de serveis de transfusió de sang, fer sensibilització sobre la importància de donar sang o homenatjar a les persones donants de sang són tres propòsits més que s’ha marcat la campanya. Per últim, es vol promoure la col·laboració internacional i vetllar per la difusió i el consens mundials dels principis de donació voluntària no remunerada.

El país amfitrió del Dia Mundial del Donant de Sang 2017 serà Vietnam, a través del seu Institut Nacional d’Hematologia i Transfusió de Sang (NIGHBT). Des de l’OMS han preparat diferents materials de disseny gràfic com pòsters, bàners , tasses, samarretes, gorres, botons o stickers. També han dissenyat diferents imatges per poder-les compartir a les xarxes socials durant el 14 de juny. Per trobar aquests dissenys, pots accedir al següent enllaç.

Afegeix un comentari nou