La febre de l’or a l’Amazones posa en risc la vida dels 'Yanomamis'

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Poblat indígena dels 'Yanomamis'.  Font: Survival International.
Poblat indígena dels 'Yanomamis'. Font: Survival International.
Una dona del poblat dels 'yanomamis'.  Font: Survival International.
Una dona del poblat dels 'yanomamis'. Font: Survival International.
Un dels assentaments dels buscadors d'or al nord de l'Amazones. Font: Survival International.
Un dels assentaments dels buscadors d'or al nord de l'Amazones. Font: Survival International.

La febre de l’or a l’Amazones posa en risc la vida dels 'Yanomamis'

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Survival International denuncia que milers de buscadors furtius estan envaint terres indígenes propagant la malària i contaminant els rius de mercuri.

La invasió de milers de persones que busquen or explotant les terres de l’Amazones amb el vist i plau de l’actual president del Brasil, Jair Bolsonaro, està tenint conseqüències catastròfiques per a les tribus indígenes que habiten el territori.

El portaveu de l’organització, Survival International, Miguel Ángel Del Ser, denuncia que les pràctiques d’aquests miners furtius són il·legals i posen en risc la vida de la tribu indígena dels ‘Yanomamis’. “Poden morir amb el simple contacte de les persones blanques. La tribu no està immunitzada de cap malaltia”, diu Del Ser.

Tant és així que el mateix portaveu assegura que aquesta invasió d’uns 10.000 buscadors furtius està provocant la propagació de la malària a la zona i contaminant els rius de mercuri.

Els ‘Yanomamis’ són una tribu de 35.000 habitants que viu al nord del Brasil i constitueixen un dels pobles indígenes més nombrosos d’aquesta selva. La febre de l’or a l’Amazones es remunta als anys 80 amb intervals de “pau” segons el color polític que governi el país. Des de llavors, un 20% de la població ‘Yanomami’ ha mort fruit d’aquestes invasions.

Bolsonaro declara la guerra

“Bolsonaro està en contra de les terres indígenes i les està fent explotar amb violència sense tenir en compte els drets dels pobles indígenes recollits a la Constitució”, denuncia Del Ser. Afegeix: “Volem que es protegeixin i que es respectin aquests drets, no només sobre el paper sinó també sobre el terreny. La lluita és contínua”.

Survival International és una organització amb 50 anys d’història que treballa en col·laboració amb els pobles indígenes per fer sentir les seves veus a nivell mundial. Entre d’altres accions, l’organització ajuda els ‘Yanomamis’ a crear l’àrea de selva més gran del món perquè estigui controlada per les pròpies tribus indígenes.

Afegeix un comentari nou