La força d’empoderar les dones de Burkina Faso per viure una vida lliure de violències

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Solange Traoré, presidenta de la Federació Hakilisigui, explica el projecte a l’Associació Benkade, que es dedica a produir Beurre de Karité. Font: ONG NouSol
Solange Traoré, presidenta de la Federació Hakilisigui, explica el projecte a l’Associació Benkade, que es dedica a produir Beurre de Karité. Font: ONG NouSol
L'objectiu del projecte és aconseguir que les dones africanes, de Burkina Faso, coneguin els seus drets i els puguin exercir. Font: ONG NouSol
L'objectiu del projecte és aconseguir que les dones africanes, de Burkina Faso, coneguin els seus drets i els puguin exercir. Font: ONG NouSol
El projecte engloba tres aspectes: la salut sexual i reproductiva, la incidència de la política en les dones i la millora dels processos productius. Font: ONG NouSol
El projecte engloba tres aspectes: la salut sexual i reproductiva, la incidència de la política en les dones i la millora dels processos productius. Font: ONG NouSol

La força d’empoderar les dones de Burkina Faso per viure una vida lliure de violències

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

L’ONG NouSol treballa en el projecte ‘Empoderament des de la saviesa’, gràcies a la col·laboració de la Federació Hakilisigui, per garantir a les dones els seus drets i deures.

La situació de les dones a Burkina Faso és molt precària. En termes de població el nombre de dones és superior al d’homes, però la majoria d’elles no ha anat a l’escola. Així, el pes de la família recau en la figura de la mare, motiu pel qual tenen un paper molt important en la societat africana. Elles són les encarregades de nodrir la família, cuidar els infants, vendre al mercat els productes que elaboren, cuinar, rentar la roba… La seva vida queda reduïda a casa, a treballar durament per a la família.

Solange Traoré, presidenta de la Federació Hakilisigui, és qui ens detalla la vida i la situació de les dones a Burkina Faso. La Federació és una agrupació d’associacions de dones, de cooperatives de treball, que lluiten per l’emancipació i autonomia de la dona, per aconseguir que totes es puguin valdre per elles mateixes.

Un projecte per capacitar i enfortir les dones

Per lluitar contra aquesta situació, l'ONG NouSol fa un any que treballa en el projecte ‘Empoderament des de la saviesa’, amb l’ajuda de la Federació Hakilisigui. L’objectiu és que les dones coneguin els seus drets, hi tinguin accés, que siguin de qualitat, que els puguin exercir, que visquin una vida lliure de violències i puguin decidir sobre el seu propi cos. “És exagerat no poder planificar quants fills i filles tindràs, reduir la teva vida tancada a casa”, explica Èlia Borràs, cooperant tècnica de NouSol.

El projecte engloba tres aspectes: el primer, la salut sexual i reproductiva; el segon, la incidència de la política en les dones, la lluita perquè tinguin presència i puguin prendre decisions; i el tercer, la millora dels processos productius i la cerca de tècniques per optimitzar-los i facilitar-los. ‘Empoderament per la saviesa’ treballa a la regió de Haut-Bassins, que es divideix en les províncies Tuy, Kénedougou i Houet, sent aquesta última la més poblada i on es troba la capital de la regió, Bobo-Dioulasso, on actualment es troba l’equip del projecte.

La importància d’exercir els propis drets

Borràs afirma que properament s'iniciaran les formacions en salut sexual i reproductiva. "Tinc molta confiança en la federació, sé que les participants les aprofitaran molt”, detalla. La tècnica de NouSol explica que les formacions les faran tant membres de NouSol, per exemple, en drets humans i violència de gènere, com també persones de la mateixa regió, les quals mostraran les millores dels processos productius i diferents tècniques, com, per exemple, crear un adhesiu per col·locar-lo als productes i fer visible l'associació a la qual pertanyen.

“Sempre busquem la millor persona per fer les formacions, tenint en compte una sèrie de paràmetres. A més, volem crear nous referents femenins”, expressa la cooperant tècnica de NouSol. Afegeix que la finalitat és que les dones aprenguin a dir que no i decideixin per elles mateixes.

Una part important del projecte és l’aprenentatge sobre els abusos i la violència de gènere: aprendre a detectar quins són els comportaments violents i les agressions, saber que hi ha l’opció de denunciar o assimilar que fets normalitzats, com poden ser cuinar diàriament pel marit, no són comuns ni obligatoris a altres indrets del món. “Que hi hagi un canvi i un empoderament real de la persona i que sàpiga que no està sola”, determina Èlia Borràs.

Durant el primer any, el projecte ha treballat la seva estructura base, amb l’ajuda de la Federació Hakilisigui i la seva presidenta, la Solange Traoré. Han dissenyat el conjunt de les activitats gràcies a les trobades presencials per conèixer les associacions de dones que pertanyen al paraigua de Hakilisigui, unes quatre-centes vint aproximadament, a tota la regió de Haut-Bassins.

Un país que viu una situació complexa

Burkina Faso viu un problema de desplaçaments interns. Actualment, fins a dos milions de persones han de fugir de les seves llars per traslladar-se a altres regions del país. “Els homes, normalment, es queden als pobles, i són les dones amb els fills les que marxen, caminant fins a sis-cents quilòmetres”, detalla Traoré. La majoria d’elles arriben a la ciutat de Bobo-Dioulasso.

Des de la Federació Hakilisigui, lluiten per garantir unes condicions de vida dignes per a totes les dones desplaçades que arriben a la ciutat, ja que venen del món rural i troben una diferència exponencial en els hàbits i costums. Actualment, treballen per aconseguir una zona de camp on les dones nouvingudes puguin cultivar i elaborar el seu propi menjar.

La imprescindibilitat de l’empoderament femení

“A Burkina Faso, les dones no tenen referents femenins enlloc”, explica Èlia Borràs. És per aquest motiu que, en les diverses reunions del projecte, a les quals participen les dones usuàries de les associacions, es posa en valor la importància de donar la paraula, que les dones l’acceptin i parlin en públic. “Són dones molt tímides o que no estan acostumades a donar la seva opinió, a parlar i a discutir”, conclou Borràs.

Avui en dia, tot l’equip de NouSol està satisfet amb la feina desenvolupada i encaren el futur amb confiança i determinació, contentes de la col·laboració de les dones que, prèviament, ja venen d’una situació de cooperació i organització entre elles, ja que, si no ho fan, no sobreviuen. “Que vingui algú de fora, t’escolti i tingui ganes de treballar amb tu, ja és una motivació”, expressa Borràs.

Afegeix un comentari nou