La literatura catalana es difon a Europa i als Estats Units per Sant Jordi

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Cartell de Sant Jordi a Irlanda. Font: Institut Ramon Llull
Sant Jordi a Irlanda.
Cartell de Sant Jordi amb botifarrada a Alemanya. Font: Institut Ramon Llull
En països com Estats Units el Sant Jordi va acompanyat d'una botifarrada de les seves.
Hongria també celebra el seu propi Sant Jordi. Font: Institut Ramon Llull
Cartell de Sant Jordi a Hongria.
Cartell de celebració del Sant Jordi a Chicago. Font: Institut Ramon Llull
Exemple d'un cartell que anuncia un acte de Sant Jordi a la ciutat de Chicago.

La literatura catalana es difon a Europa i als Estats Units per Sant Jordi

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

L’Institut Ramon Llull impulsa una trentena d’activitats arreu del món amb la presència d’escriptors, escriptores, poetes i poetesses de parla catalana.

Roma, Brusel·les, Chicago, Londres, Edimburg, París o Nantes. Són només algunes de les ciutats del món que programen activitats per Sant Jordi de la mà de l’Institut Ramon Llull (IRL). A continuació us detallem el llistat d'actes més destacats que l’IRL organitza en l'àmbit internacional i que l'entitat ha facilitat a Xarxanet.org. No hi són tots. La llista completa es pot consultar al seu portal web.

Itàlia

Roma

La Delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, va impulsar per primera vegada a Roma el Festival de Cultura Catalana que va tenir lloc del 16 al 18 d’abril. En aquest esdeveniment, la literatura, el cinema i la música van ser les grans protagonistes d’aquesta celebració.

El Festival de Cultura Catalana, en aquesta primera edició, va començar el 16 d’abril a les 18 hores a la ‘Casa della Letterature’ amb la presentació de La novel·la de Sant Jordi de Màrius Serra.

El seu llibre, un dels més venuts durant el passat Sant Jordi, ha estat traduït recentment per l’editorial italiana 'Marcos y Marcos' i va sortir a la venda el 17 d’abril. El crític literari Matteo Lefèvre va presentar l’acte i va dialogar amb l’escriptor. En aquesta pàgina podeu consultar tota la programació de la jornada.

Bèlgica

Brussel·les

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant de la UE està preparant, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, la celebració de la diada de Sant Jordi a Brussel·les, que tindrà lloc el divendres 26 d’abril. També hi col·laboren, com a entitats coorganitzadores, el Centre Balears Europa de Brussel·les i el Casal Català de Brussel·les.

L’acte principal serà un recital de poesia en català i en neerlandès, al centre cultural ‘De Markten’ de Brussel·les a les 19 hores. Hi haurà dues poetesses catalanes, Dolors Miquel i Mireia Calafell, i dos poetes flamencs, un dels quals és Gust Peeters.

Estats units

Chicago

La llibreria ‘57th Street Books’ acollirà la presentació del llibre ‘Still Life with Children’ de Francesc Parcerisas, traduït al català per Cyrus Cassells i publicats per 'Stephen F. Austin State University Press'.

La presentació anirà seguida d’una signatura de llibres i un debat. Aquest acte serà presentat, en col·laboració amb la Càtedra Joan Coromines d'Estudis Catalans, el Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat de Chicago i l'Institut Ramon Llull, el 23 d’abril des de les 18.00 a les 19.00 hores.

Les Universitats dels Estats Units també acolliran multitud d’actes per Sant Jordi.

Regne unit

Londres

El 27 d’abril hi haurà activitats a ‘Camden Market amb una Jornada organitzada per les següents institucions: Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, amb el suport de Catalans UK, Castellers de Londres, London Catalan Choir, Institut Ramon Llull i l’Agència Catalana de Turisme (oficina del Regne Unit i Irlanda).

El casal català de Londres portarà llibres infantils i l’escriptor Matthew Tree per signar el seu llibre i la llibreria ‘Primrose Hill Books’ tindrà una vintena de llibres en català a la venda amb el suport de l’IRL.

Edimburg (Escòcia)

El festival ‘LOOK, A BOOK! (LAB)' de Sant Jordi a Edimburg és un esdeveniment literari amb seu en aquesta ciutat. El principal objectiu d’aquesta jornada és promoure la lectura i la cultura. El programa combina qualitat i entreteniment, donant més visibilitat a les llibreries locals independents i apropant el Dia de Sant Jordi a Edimburg.

En aquesta primera edició d'Edimburg, la jornada de Sant Jordi es desenvoluparà en dos dies. El dimarts 23 d'abril, hi haurà disponible roses a 5 llibreries locals amb tres esdeveniments i el dissabte 27 d'abril hi haurà una fira de llibres al mercat de ‘Tolbooth’, un taller d'il·lustració, DJ's, lectures de poesia i activitats infantils. El festival s’organitza en col·laboració amb l’oficina del Centre Català d’Escòcia.

França

París

La delegació de la Generalitat de Catalunya a França i l'Institut Ramon Llull van convidar a París l'escriptora Imma Monsó per presentar la seva novel·la ‘L'Anniversaire’, traduïda per Marie Vila Casas amb edició de Jacqueline Chambon.

L’acte va tenir lloc el 16 d’abril a les 19 hores a la delegació. En aquesta pàgina trobareu tota la informació sobre l’acte.

A banda d’aquesta activitat, el Casal Català va organitzar dos concerts amb el grup ‘Els amics de les arts’ els dies 18 i 19 d'abril, en xarxa amb altres casals europeus.

Nantes

En el marc de ‘Les Mardis de l'Angevinière’ i coincidint amb Sant Jordi, el Casal Català de Nantes, en col·laboració amb el Centre Culturel Breton Yezhoù ha Sevenadur i l’Agence Culturelle Bretonne de Loire-Atlantique, ACB44, amb la participació del Centre de ressources culturelles celtiques KDSK i el suport de la Generalitat de Catalunya, organitza el 23 d'abril una conferència que porta com a títol ‘La Catalogne. Son histoire, sa langue et sa culture’ a les 20 hores.

A més a més, el dia 27 a la llibreria ‘Coiffard’, el Casal Català també organitza un acte amb lectures en català i francès, presentacions sobre literatura catalana, lectura de poemes, concert de música catalana i roses com a regals. En aquesta pàgina hi ha tota la informació dels dos actes.

Aquestes són alguns dels actes que es celebren arreu del món. Altres països com Cuba, Hongria o Mèxic també s’han unit a la festivitat de Sant Jordi. A tot això s'hi suma la campanya #BooksAndRoses explicada en aquest article de Xarxanet.org: 'Sant jordi arriba a tot el món'.

Afegeix un comentari nou