La lluita contra la impunitat de les Mares de Soacha, Premi ICIP 2012

 Font:
Font:

La lluita contra la impunitat de les Mares de Soacha, Premi ICIP 2012

Resum: 

El dilluns 18 de març, Luz Marina Bernal i Maria Sanabria, dues de les cinc dones conegudes com "Mares de Soacha", recullen el Premi ICIP Constructors de Pau 2012. L'Institut Català Internacional per la Pau vol reconèixer així el coratge i l'exemplaritat que demostra la lluita d'aquestes dones colombianes contra la impunitat i per la memòria.

Luz Marina Bernal, Carmenza Gómez, María Sanabria, Melida Bermúdez i Lucero Carmona són cinc dones que no han volgut callar i han alçat la veu contra la injustícia i la impunitat a Colòmbia. L'any 2008 van haver d'assumir que els seus fills, juntament amb altres joves, havien estat assassinats per l'exercit colombià. 19 joves desapareguts, assassinats extrajudicialment per l’exèrcit, executats i presentats com a guerrillers morts en combat.

Malauradament, no és un cas aïllat, ja que amb aquestes pràctiques els militar cobraven les recompenses que l'exercit atorgava per les baixes de l'enemic. Aquest fet es coneix amb el nom de "falsos positius" i només a Colòmbia se'n comptabilitzen més de 3.000 casos. Les denúncies per aquests casos són moltes, però no pas les condemnes. Les "Mares de Soacha" representen la lluita de les famílies de totes aquestes víctimes.

La seva lluita contra la impunitat té un cost ben alt: han estat amenaçades i sotmeses a vigilància i han patit l'assassinat d'altres familiars. Malgrat això, no han estat silenciades i resisteixen en la batalla contra la impunitat.

Amnistia Internacional explica en aquest còmic la història d'aquestes cinc dones:

L'Institut Català Internacional per la Pau ha volgut reconèixer la lluita d'aquestes cinc dones amb el Premi ICIP Constructors de Pau 2012. Destaca el coratge i exemplaritat que representa la seva lluita persistent, sense acceptar silencis, propostes d'indemnitzacions i sense deixar-se espantar per coaccions. L'ICIP també reconeix la seva contribució a la creació de ciutadania i a la defensa de la justícia i de l'estat de dret, en mostrar que, per construir una pau duradora i sostenible, cal trobar fórmules que garanteixin la satisfacció de la demanda de reconeixement i justícia per a les víctimes.

La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc dilluns 18 de març, a les 18.30 hores, al Parlament de Catalunya, i hi assistiran dues de les "Mares de Soacha": Luz Marina Bernal i Maria Sanabria. L'acte és obert a tothom, però cal confirmar assistència a activitats.icip[arrova]gencat.cat o al 93 554 42 82.

El guardó consisteix en una distinció honorífica, un reconeixement públic i una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada "Porta del Sol". Enguany, a més, el premi té una dotació econòmica de 6.000 euros.

Afegeix un comentari nou