La ONU llença una campanya per lluitar contra la contaminació de plàstics als oceans

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Bossa de plàstic al mar. Font: Wikimedia
Bossa de plàstic al mar. Font: Wikimedia
Objectius de l'Agenda 2030. Font: Univision
Objectius de l'Agenda 2030. Font: Univision
Logo de l'ONU. Font: CM Global
Logo de l'ONU. Font: CM Global
Brossa marina.  Font: Bo Elde, Flickr
Brossa marina. Font: Bo Elde, Flickr

La ONU llença una campanya per lluitar contra la contaminació de plàstics als oceans

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Cada any, uns 8 milions de tones de plàstic van a parar al mar. La campanya, a més de fer sensibilització, vol eradicar aquest problema.

L’ONU ha engegat una campanya per sensibilitzar i lluitar contra un problema mediambiental que afecta a les aigües del planeta; segons l’organisme internacional, cada any 8 milions de tones de plàstic van a parar als oceans. Precisament, la campanya #MaresLimpios vol eradicar aquest problema ja que, segons afirmen des de l’organització, si no es fa res per aturar aquesta tendència a l’alça, l’any 2050 als oceans hi haurà més plàstics que peixos. L’impacte que tenen els plàstics en els mars genera un gran risc per la flora i la fauna marina, així com per als éssers humans que completen la seva dieta amb animals marins exposats a aquesta contaminació.

Petter Malvik, Oficial de Comunicacions del PNUMA (Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient), afirma en el vídeo de la campanya que “els plàstics són nocius pels oceans perquè els peixos i altres criatures marines se’ls mengen”. Les imatges del vídeo mostren escenes reals d’oceans completament contaminats, amb ampolles surant a la superfície o totalment enfonsades. La campanya ha sigut engegada precisament per la facció mediambiental de l’ONU amb dos objectius principals: d’una banda, la prohibició mundial de l’ús dels microplàstics en els cosmètics i aconseguir una reducció dràstica dels plàstics d’un sol ús.

El passat mes de juny del 2017, concretament del 5 al 9, es va celebrar la Conferència Mundial de l’ONU sobre els Oceans, una oportunitat que va promoure l’avenç per assolir l’objectiu 14 de l’Agenda 2030, que és conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins pel desenvolupament sostenible.

Els oceans ocupen tres quartes parts de la superfície del planeta i contenen el 97% de l’aigua de la Terra. Segons dades que aporta aquest mateix objectiu, més de tres milions de persones depenen de la diversitat biològica marina i costera per als seus mitjans de vida i actualment hi ha 200.000 espècies identificades, tot i que n’hi poden existir moltes més.

En aquest sentit, la ciutadania té una responsabilitat individual ja que, a més d’exigir que Governs i empreses avancin cap aquest objectiu,també han de reduir el que és conegut com a “petjada de plàstic”, amb accions com per exemple, deixar de fer servir bosses de plàstic d’un sol ús o no beure de canyes de plàstic. Si vols calcular la teva petjada ecològica, ho pots fer a través de les següents eines.

Afegeix un comentari nou