La suspensió de patents de la vacuna contra la Covid-19, a debat a Europa

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Només deu països acaparen el 75% de les dosis inoculades. Font: CC
Només deu països acaparen el 75% de les dosis inoculades. Font: CC
Brasil podria produir genèrics de la vacuna anti-Covid. Font: CC
Brasil podria produir genèrics de la vacuna anti-Covid. Font: CC
Cal una col·laboració mundial perquè les vacunes arribin a tots els països. Font: CC
Cal una col·laboració mundial perquè les vacunes arribin a tots els països. Font: CC

La suspensió de patents de la vacuna contra la Covid-19, a debat a Europa

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa ciutadana europea ‘Non Profit on Pandemic’ demana a la Comissió Europea que obligui les empreses farmacèutiques a compartir coneixement i tecnologia.

Davant d’una crisi sanitària mundial com la que estem vivint s’ha parlat molt de remar tots plegats per sortir-nos-en. Però, a l’hora de la veritat, tots els esforços s’han centrat a salvar els països més rics, sense tenir en compte que la pandèmia de Covid-19 ens afecta a tots i a totes per igual.

Segons el portal Bloomberg, els països amb ingressos més alts s’estan vacunant trenta vegades més ràpid que les regions més pobres del món i, si aquest ritme de vacunació es manté, passaran anys abans que hi hagi el percentatge suficient de població mundial vacunada per evitar la propagació de noves variants del virus.

Per posar fi a l’escassetat mundial i a l’accés desigual a les vacunes, cal suspendre les patents, que actualment estan en mans d'empreses farmacèutiques com AstraZeneca, del Regne Unit, o Pfizer, dels Estats Units.

La iniciativa ciutadana europea ‘Non Profit on Pandemic’ està recollint firmes perquè la Comissió Europea (CE) consideri les vacunes i els tractaments com un bé públic global que ha de ser accessible per a tots i totes de manera gratuïta.

Al darrere hi ha més de tres-centes cinquanta organitzacions dels vint-i-un estats membres europeus que volen presentar una iniciativa legislativa perquè Europa accepti retirar les patents sobre les vacunes i tractaments contra la Covid-19 i fer pública tota la informació disponible. Perquè aquesta proposta pugui ser considerada a Brussel·les, fan falta un milió de firmes.

“Davant el virus de la pandèmia no podem fer créixer el virus de la desigualtat”, alerta Adrián Arias, portaveu de la iniciativa a a l'Estat espanyol. A més a més, recorda que, tal com van indicar l'Organització de les Nacions Unides (ONU), deu països han acaparat el 75% de les dosis inoculades. Unes dades “que parlen per si soles”.

La posició de la Unió Europea davant la suspensió de patents

Segons ens explica l’Adrián, la posició de la Comissió Europea en el debat de la suspensió les patents de les vacunes contra la Covid-19 ha sigut d’”absoluta hipocresia”. “Primer va fer de portaveu de les grans farmacèutiques, però, quan el govern de Joe Biden va anunciar que està a favor de suspendre les patents, hores després va dir que estava oberta a valorar-la. Ens preocupa aquesta subordinació”, lamenta.

La institució de la Unió Europea (UE) està bloquejant el debat sobre l’alliberació de les patents des del mes d’octubre de 2020 i ara “s’excusa” dient que, encara que se suspenguessin les patents, els resultats trigarien molt a notar-se. Però cada vegada queden menys països que estiguin en contra de compartir el coneixement perquè les vacunes arribin a tots els racons del món i la pressió sobre la CE està augmentant.

“Segons els experts, les empreses farmacèutiques només necessitarien entre tres i sis mesos per establir una nova capacitat de producció, un cop obtinguin el permís”, indica l’Anne Delespaul, metgessa i impulsora de la iniciativa ciutadana europea.

A l’altra cara de la moneda està el Parlament Europeu, que votarà novament sobre aquesta proposta durant la segona setmana de juny i, segons indica l’Adrián, des de la iniciativa esperen “que hi hagi una àmplia majoria a favor de la suspensió de patents”.

Una col·laboració mundial

“No estem utilitzant tota la capacitat productiva de la qual disposem a nivell mundial per fabricar vacunes”, recorda l’Adrián. I, amb aquest ritme de vacunació, s’espera que la immunitat arribi a l’Àfrica l’any 2023, mentre que a Europa, probablement, a finals del mes de juliol ja hi hagi al voltant del 70% de la població vacunada.

Amb l’alliberació de patents, les grans farmacèutiques estarien obligades a compartir coneixement i tecnologia per la creació de les vacunes anti-Covid, un coneixement que, tal com indica l’Adrián, “no és privat”, ja que “s’ha aconseguit gràcies a un finançament públic”.

Segons assenyalen des d’aquesta iniciativa, països com Brasil, Sud-àfrica i l’Índia tenen indústries farmacèutiques potents que podrien fabricar genèrics. “Si poguessin accedir a aquests coneixements, les vacunes arribarien a tot el món”, afirmen. ‘Non Profit on Pandemic’ aposta per una col·laboració Mundial liderada per l'ONU i l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

“Les farmacèutiques haurien de tenir una mica de sensibilitat social, ja han guanyat prou diners”, contesta l’Adrián preguntat per la posició d’empreses com AstraZeneca o Pfizer, que lluiten per seguir amb el monopoli. “Si se suspenen les patents han de demostrar una mica d’empatia i mostrar-se disposats i àgils per tirar endavant la producció de vacunes”, afegeix.

Afegeix un comentari nou