Àmbit de la notícia
Internacional

La UOC obre un programa de beques perquè els refugiats puguin estudiar

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Nen amb una bicicleta a un camp de refugiats. Font: UOC
  • Logo de RefugeESuoc. Font: UOC
  • Seu central de la UOC, l'Universitat Oberta de Catalunya. Font: UOC_Universitat, Flickr

La prova pilot es farà amb 25 persones que tindran l’acompanyament del voluntariat de RefugESuoc. Els estudis es faran a distància, des dels camps de refugiats on molts hi han de viure.

La Universitat Oberta Catalunya (UOC) ha engegat un programa de beques dirigit als estudiants i les estudiants refugiades que viuen als camps de Grècia o que esperen ser reubicats en altres països, amb l'objectiu que puguin accedir a estudis superiors i d’idiomes. La prova pilot, que s’ha llençat durant el mes de febrer, va dirigida a 25 persones refugiades, 5 que resideixen actualment a Catalunya i 20 que estan als camps de Vassiliki, Derveni, Oreokastro, Sinatex o Elpida. Durant aquesta prova pilot, la UOC oferirà formació a distància per aprendre català i anglès al seu Centre d’Idiomes Moderns.

Durant el semestre vinent, en la segona fase del projecte, la universitat de formació a distància vol ampliar l’oferta formativa a màsters, postgraus i especialitzacions, a més d’incrementar el nombre de persones beneficiàries de la beca. De la mateixa manera, expliquen a la seva pàgina web que volen estendre la convocatòria a l’alumnat que es trobi en una situació econòmica extrema o especial, a més de donar la cobertura a les persones refugiades.

Per l’acompanyament dels refugiats i refugiades que s'iniciïn en aquest nou programa, s’activarà un servei de mentoria de la mà de RefugeESuoc, un grup de voluntariat nascut el 2015 gràcies a la iniciativa d’estudiants d’Educació Social de la UOC que promou socioeducatives i de sensibilització. La mentoria, que s'estendrà a 25 places, guiaran a les persones refugiades en la seva adaptació a l’estudi en línia. El principal rol serà donar suport psicosocial, és a dir, motivar-los i evitar que abandonin els estudis. Paral·lelament es farà una orientació per formalitzar la matrícula, presentar documentació, gestionar tràmits i comunicar-se amb la universitat.

El 80% dels becats viuen en camps militaritzats on només gaudeixen de serveis bàsics. Tot i que la seva primera necessitat no és estudiar, sinó resoldre el seu futur i trobar un país d’acollida, la UOC es compromet en el seu marc social i de visió crítica amb l’enviament d’un portàtil per cada estudiant becat amb les eines necessàries instal·lades, garantint que tenen unes condicions d’estudi adequades.

Adhesió a la campanya "Casa nostra, Casa Vostra"

La UOC s’ha adherit a la campanya "Casa Nostra, Casa Vostra", després de signar el manifest el passat mes de novembre. L’objectiu de la campanya és denunciar la situació de vulnerabilitat que viuen les persones refugiades i aconseguir la mobilització de la societat civil per pressionar a les institucions i aconseguir polítiques d’acollida.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari