La xarxa europea Migreurop exigeix el respecte dels drets humans en la gestió de fronteres
Comparteix
Organitzacions internacionals demanen a l’Estat espanyol que compleixi amb la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans per les "devolucions en calent".
Migreurop, una xarxa europea i africana que treballa com observatori de fronteres, ha exigit en un comunicat a l’Estat espanyol que respecti els drets humans en la gestió de l’arribada de nous immigrants. Les associacions membres de Migreurop al territori espanyol han demanat que es compleixi la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans en la qual es condemna l’Estat per vulnerar els drets fonamentals a través de les anomenades "devolucions en calent". Aquestes entitats són l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia, Andalusia Acoge, CEAR, Elín i SOS Racisme.
En el comunicat Migreurop ha compartit imatges de cadenes de televisió estatals en les quals es veuen immigrants traspassant la tanca de Ceuta i sent retornats al Marroc tot seguit. L’organització en defensa dels drets humans ha criticat l’Estat per la seva “continua improvisació, que recorre a il·legalitats com és el cas de l’obertura de la presó d’Archidona”. Aquesta presó, situada a Màlaga, manté tancats a centenars de persones migrades que arriben a costes espanyoles.
Segons les organitzacions de l’Estat que integren la xarxa, el Ministeri de l’Interior ha fet ús “d’arguments injustificables” que relacionen la situació actual amb una emergència migratòria a escala nacional. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) ha afirmat que “Espanya pot gestionar perfectament 25.000 sol·licituds d’asil o 20.000 arribades de fluxos mixtes”.
En paraules de Migreurop, el centre d’Archidona vulnera la legislació nacional i internacional amb un argument que criminalitza a les persones. En aquest sentit, la xarxa europea ha reclamat un pacte d’Estat per generar un model de gestió de fronteres, de protecció internacional i del dret a l’asil amb les persones nouvingudes, conjuntament amb la societat civil. Migreurop ha destacat que el discurs criminalitzador de l’Estat fa que en l’àmbit intern intern es generin problemes de convivència als barris i pobles, s’incrementi la xenofòbia, el racisme i la discriminació.
Afegeix un nou comentari