Àmbit de la notícia
Internacional

La xarxa Migreurop denuncia que les ONG són atacades en les tasques de salvament marítim

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logo de Migreurop.
    Logo de Migreurop. Font: Migreurop
  • Tasques de salvament marítim al Mar Mediterrani.
    Tasques de salvament marítim al Mar Mediterrani. Font: Wikimedia
  • Mapa dels principals punts de detenció de persones migrades a la Unió Europea.
    Mapa dels principals punts de detenció de persones migrades a la Unió Europea. Font: Migreurop

Migreurop critica que titllin les organitzacions humanitàries al Mediterrani de col·laborar amb traficants o crear un efecte trucada. 

Migreurop, una xarxa internacional d’ONGs, activistes i personal investigador que treballa per defensar els drets de les persones migrades detingudes i promoure polítiques d’immigració integradores a la Unió Europea, ha rebutjat en un comunicat les acusacions que ha rebut en els darrers mesos des de diferents organismes internacionals, crítiques cap a les tasques de salvament que fan les entitats al Mar Mediterrani per rescatar a les persones migrades que fracassen en el seu periple cap a Europa.

Col·laboració amb els traficants", “creació d’un efecte trucada” o “posar en perill a les persones migrades” són algunes de les acusacions que han rebut per part de l’agència europea Frontex, la justícia italiana i per l’extrema dreta, segons afirmen en el comunicat. “Aquells que s’impliquen per salvar a les víctimes de l’omissió de qui tanca les fronteres, se sotmeten a una desaprovació pública i es converteixen en el blanc d’una campanya de descrèdit”, afirmen.

A finals de l’any 2015, diferents entitats van començar a donar suport a les persones refugiades com per exemple l’ONG badalonina Proactiva Open Arms, que ha rebut nombrosos premis i reconeixements. Aquest fet es va produir després que les institucions europees “no actuessin”, segons indiquen en el comunicat. Durant les acaballes de l’any 2016, l’agència Frontex i el consorci militar europeu Eunavfor Med van criticar les ONG de salvament amb dos informes que les assenyalaven de col·laborar amb traficants. I aquest any, a l’abril del 2017, el fiscal de Catània, a Itàlia, va intentar processar a algunes d’aquestes ONG d’acord amb els fets destacats als dos informes.

Sea Watch és un vaixell de l’associació alemanya que al maig del 2017 va ser atacat pels guardacostes libis “amb l’objectiu de portar a les persones rescatades als centres de detenció a Líbia”. D’altra banda, Migreurop mira preocupada cap a l’auge de l’extrema dreta i de com aquesta pot influir en les tasques de salvament de les ONG. “Poc després de l’atac al vaixell, l’extrema dreta va llençar una operació de captació de fons amb l’objectiu de finançar operacions marítimes per defensar Europa i impedir que els vaixells de les ONG responguessin a l’obligació internacional de salvament”, afirmen.

A Migreurop participen entitats com SOS Racisme, Andalucia Acoge, APDH-A, CEAR i Elín. Fa poc d’un mes, les entitats de l’Estat espanyol pertanyents a aquesta xarxa europea-africana també van rebutjar l’obertura d’un nou CIE a Algesires (Cadis).  Per més informació sobre les activitats del grup, pots consultar el següent enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari