L’alimentació insana, un problema global documentat per la campanya #DameVeneno

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’alimentació insana, un problema global documentat per la campanya #DameVeneno

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

VSF Justícia Alimentària Global promou una iniciativa per denunciar els aliments que emmalalteixen a la població.

Un excés de consum d’aliments processats, carregats de sal, amb sucres afegits o greixos insalubres. Aquestes són algunes de les raons que la campanya #DameVeneno atribueix a que tots els països del món estiguin empitjorant la seva salut alimentària. Amb aquesta campanya, VSF Justícia Alimentària Global, denuncia que per exemple 90.000 persones moren cada any a l’Estat espanyol per malalties relacionades amb una alimentació insana. A més, l’informe de la campanya destaca que les dones i famílies amb menys ingressos són les que pateixen més els efectes dels excessos en el consum d’aliments.

L’alimentació insana, en aquest sentit, s’erigeix com un problema global perquè les vendes de productes ultraprocessats van augmentar un 43,7% a escala mundial en només tretze anys: del 2000 fins al 2013, segons indica el mateix informe. Als països del Nord, d’una banda, la prevalença de les malalties associades a uns mals hàbits alimentaris i l’extensió de l’alimentació industrial són molt elevades. D’altra banda, des de l'organització també es denuncia que els països de l’hemisferi sud estan patint un increment en alimentació excessivament alta en sucres, greixos i sals pel ritme accelerat com el sistema de producció capitalista -també l’alimentari- s’instaura a les seves terres.

Font: VSF Justícia Alimentària Global

Algunes dades de l’informe a l’Estat espanyol són:

  • Obesitat infantil:

El 45,5% de la població infantil entre 6 i 10 anys té sobrepès.

El 80% dels aliments que es publiciten a espais infantils és alimentació insana.

  • Gènere:

El 50% de les dones de classe treballadora pateixen sobrepès i obesitat.

Les dones viuen més anys que els homes, però ho fan amb pitjors condicions de salut.

  • Classe social:

El 44% de la població no pot seguir les recomanacions nutricionals pel seu alt cost.

Si vius a un barri pobre de Barcelona en comptes de viure en un amb rendes altes, viuràs de mitjana 11 anys menys.

  • Agricultura i alternatives

Només el 30% de la despesa en alimentació es destina a menjar fresc. La resta és per a aliments processats.

Les causes d’aquest fenomen es troben, segons VSF Justícia Alimentària Global, en una combinació de factors dels quals destaca el canvi en el patró alimentari de la ciutadania. Des de l’organització veuen que hi ha una progressiva desconnexió entre la població i els aliments, entre els seus orígens, la varietat, la temporalitat, entre cuina i cultura, etc.

Tot això, amb l’afegit que les grans corporacions alimentàries fan un ús constant de promoció i persuasió a través de la publicitat. "S’ha abandonat l’agricultura sostenible, camperola i familiar, centrada en la producció d’aliments saludables, de proximitat, diversos i de temporada", assenyala l’informe.

Des de VSF Justícia Alimentària Global demanen que hi hagi una regulació estricta de la publicitat d’aliments i begudes insanes dirigides a la infància. A més, exigeixen un etiquetat obligatori per a tots els aliments i begudes que incloguin informació sobre els seus ingredients i quin efecte tenen sobre el desenvolupament de malalties si es consumeixen en excés. Una altra mesura proposada des de l’organització és incorporar elements dins l’àmbit educatiu i fomentar el desenvolupament d’una agricultura i ramaderia familiar, social i sostenible.

Afegeix un comentari nou