Legislacions pioneres d'accés i ús d'Internet en l'àmbit internacional

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Forces països ja han aprovat legislacions pioneres en relació a l'accés i ús d'Internet com a Dret Humà. Font: Getty Images
Forces països ja han aprovat legislacions pioneres en relació a l'accés i ús d'Internet com a Dret Humà. Font: Getty Images

Legislacions pioneres d'accés i ús d'Internet en l'àmbit internacional

Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Els debats de neutralitat de la xarxa o de declarar l’accés i ús d’Internet com a Dret Humà també es troben en l’àmbit internacional. Revisem algunes de les legislacions pioneres d’altres Estats.

Des de la seva aparició, Internet ha modificat molts aspectes de les nostres vides, des de les relacions socials fins a la manera com treballem o com ens informem. S’ha convertit en una eina bàsica, sense la qual es dificulta l’accés a altres drets com per exemple el dret a la llibertat d’expressió i a la participació en els afers públics. En aquest sentit, d’eina bàsica, s’hauria de garantir-ne l’accés universal adequat.

El debat de l’accés i l’ús d’Internet com a Dret Humà traspassa fronteres i ja són forces els països que n’han aprovat legislacions pioneres que obren camí a altres països. Us compartim alguns dels casos més rellevants.

Estònia

Aquest país bàltic es considera el referent i líder mundial en aquest àmbit. Va ser el primer país del món en declarar l’accés a Internet com un dret humà bàsic, l’any 2000. Es garanteix a través d’un servei universal a preu uniforme. El país ha habilitat punts d’accés gratuït a Internet i ha apostat per potenciar les habilitats digitals a les escoles. Com a dada rellevant, el 99% dels serveis de l’Administració són en línia.

França

A França, ni l’Estat ni les operadores poden limitar l’accés a Internet a la ciutadania. Des del 2009, tallar la connectivitat a Internet és una restricció inconstitucional que vulnera el dret a la llibertat d’expressió i comunicació. Es vincula, doncs, directament amb el dret a la llibertat d’expressió i al de participació de la vida democràtica, però no es reconeix el dret a Internet com a Dret Humà.

Finlàndia

Finlàndia va ser el primer país a reconèixer l’accés a Internet a través de banda ampla, com a dret fonamental de la ciutadania. Entenent que aquesta té dret a una connexió “ràpida”, d’un megabyte per segon. Des del 2010, les operadores han de proporcionar una connexió d’alta qualitat a preu raonable a totes les primeres residències. Actualment, el 96% de llars tenen accés a Internet.

Xile

El 2010, Xile va urgir a través d’una llei a les institucions públiques a eliminar els obstacles tecnològics i econòmics per a l’accés a Internet als col·lectius més vulnerables, així com va impedir que els prestadors de serveis distingir i discriminar segons origen, contingut o propietat, consagrant així el principi de neutralitat de la xarxa.

En l’actual redacció de la nova Constitució xilena, s’està valorant incloure el dret a Internet com a Dret Humà.

Brasil

Resultat d’una iniciativa de la societat civil, Brasil va aprovar el 2014 el seu Marc Civil d’Internet que garanteix l’accés igualitari a Internet per a tota la ciutadania, la neutralitat de la xarxa i la privacitat de les comunicacions. Estableix també drets i obligacions per a consumidors i consumidores, operadores i l’Estat.

Costa Rica

Com en el cas de França, Costa Rica va reconèixer el 2010 el dret a Internet com a dret fonamental, vinculant-lo al de participació de la vida democràtica i a la llibertat d’expressió. Un reconeixement que reforça la importància de garantir els drets digitals.

Índia

Seguint les passes de França i Costa Rica, l’Índia va declarar, l’any passat, l’accés a Internet com un dret fonamental. Regulat a la seva constitució, s’emmarca en el dret a la llibertat d’expressió, a la privacitat i a l’educació. D’aquesta manera, l’Estat no pot privar la ciutadania de l’accés a Internet si no és en algun supòsit recollit a la Constitució.

Afegeix un comentari nou