Àmbit de la notícia
Internacional

L’emprenedoria sostenible de les dones al Senegal ajudarà 9.000 persones

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El fruit del baobab és un superaliment del qual s’extreu un pols amb grans beneficis.
    Font: Llicència CC
  • Els dos objectius principals són potenciar el desenvolupament econòmic local i empoderar les dones.
    Els dos objectius principals són potenciar el desenvolupament econòmic local i empoderar les dones. Font: Llicència CC
  • L’explotació sostenible d’aquest fruit és una font d’ingressos per la població i una llum per les dones.
    L’explotació sostenible d’aquest fruit és una font d’ingressos per la població i una llum per les dones. Font: Llicència CC

El pa de mico, fruit del baobab, és un superaliment cultivat al Senegal del qual s’extreu un pols amb grans beneficis. Les dones del Boundou lideren aquest projecte d’emprenedoria sostenible, que beneficiarà a 700 famílies de la reserva natural.

Si cerquem al nostre imaginari una imatge que descrigui el paisatge d’Àfrica, el baobab serà un dels protagonistes. Aquest arbre de tronc alt i gruixut i frondositat a les branques a l’extrem superior és un dels símbols del continent i, en concret, del Senegal. Hi apareix, fins i tot, a l’escut del país.

Aquest arbre produeix un fruit anomenat pa de mico. Els alts nivells de calci, vitamina C, fòsfor i magnesi, entre altres, el converteixen en un superaliment. Ara, la Fundació Nous Cims i l’associació senegalesa Corena han posat en marxa un projecte d’emprenedoria sostenible per comercialitzar aquest producte liderat per les dones del Bondou (El Senegal).

La reserva natural comunitària del Bondou és un espai protegit a l’est del Senegal de 120.000 hectàrees Font: Llicència CC

La reserva natural comunitària del Bondou és un espai protegit a l’est del Senegal de 120.000 hectàrees. Hi viuen unes 9.000 persones repartides en 700 famílies. Gràcies als beneficis que aporti el projecte, aquestes famílies podran incrementar els seus ingressos i millorar la seva l’economia.

“La reserva natural està dirigida a nivell comunitari. La transformació de tots els productes està liderada per dones i és la seva font principal d'ingressos”, explica la project manager de l’Àrea de Desenvolupament Global de la Fundació Nous Cims, Olga Permanyer. “Per començar, ara estan arreglant el terreny, preparant els productes, formalitzant la normativa, etc.”, afegeix.

Els dos objectius principals del projecte d’emprenedoria sostenible són potenciar el desenvolupament econòmic local, sempre tenint cura de l’entorn, i empoderar les dones. L’apicultura, l’avicultura, els projectes hidràulics i el turisme naturalista són alguns dels avantatges d’aquesta activitat respectuosa amb els recursos naturals de la zona.

Emprenedoria sostenible com a eina per empoderar les dones

L’explotació sostenible d’aquest fruit és una font d’ingressos per a la població i una llum per a les dones que, tot i que tenen un paper important en les llars del Senegal, encara no ocupen càrrecs electes. Amb projectes com aquests, liderats per elles, volen que tinguin més rellevància al teixit social del país.

Fins ara, aquest pols el comercialitzaven promotors privats que s’aprofitaven de les condicions de les dones del Senegal, fent-les més vulnerables. Gràcies a Nous Cims i Corena, les dones entraran a formar part de les gestions administratives i financeres.

En els 3 anys que dura el projecte, disposaran de recursos per fer estudis de mercat sobre altres productes sostenibles com el tamarinde, un fruit de producció local, l’arbre de l’oli de ben o les fulles de kinkeliba. A més, compten amb el suport de quatre alcaldes d'àrees comuns i 700 persones que ajudaran de manera directa. 

Les dones obriran una botiga amb aquests productes, participaran en fires locals i internacionals i també crearan el material de comunicació per difondre el seu producte. “Es faran formacions al GIE, el Grup d’Interès Econòmic de Corena, format només per dones on aprendran a transformar el producte, a comercialitzar-ho, així com altres habilitats”, detalla Permanyer.

Gràcies a la comercialització del fruit del baobab, les dones que liderin el projecte d’emprenedoria sostenible es convertiran en referents per a les altres dones de la zona, complint l'objectiu d’empoderar-les. Sense oblidar el desenvolupament de les famílies del Boundou i el fet de tenir una perspectiva sostenible de futur.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari