Les Brigades de Solidaritat tornen aquest estiu amb més força que mai

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Brigades de Solidaritat
Les Brigades de Solidaritat, en un dels viatges a Palestina. Font: Brigades de Solidaritat. Font: Brigades de Solidaritat.
 Font: Brigades de Solidaritat
Les inscripcions per formar part de les Brigades resten obertes fins al 30 d'abril. Font: Brigades de Solidaritat.
 Font: Brigades de Solidaritat
Les Brigades tornen després de dos estius de cancel·lacions arran de la pandèmia. Font: Brigades de Solidaritat.

Les Brigades de Solidaritat tornen aquest estiu amb més força que mai

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’Associació Catalana per la Pau i la Fundació Pau i Solidaritat reprenen la iniciativa després de cancel·lar les dues últimes edicions per la pandèmia.

Moltes persones decideixen aprofitar l’estiu i les vacances per obrir mires, conviure amb altres realitats i comunitats i enriquir els seus coneixements. Aquests són objectius que es proposen les Brigades de Solidaritat, que enguany tornen després de la cancel·lació de les darreres dues edicions arran de la pandèmia.

Organitzades conjuntament per l’Associació Catalana per la Pau (ACP) i la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO (FPS), les Brigades de Solidaritat mantindràn l’esperit de sempre. Això és, una experiència entesa com un procés d’aprenentatge en la cultura de la solidaritat, a partir del coneixement directe de la realitat que es viu en els països del Sud global. Després de dos anys en blanc a causa de la covid, ambdues entitats han treballat braç a braç per tornar a oferir “una proposta sòlida i engrescadora”.

“Estem molt contentes de poder tornar a posar en marxa les Brigades de Solidaritat i engegar-les de nou després d’aquests dos estius d’aturada per la covid”, expressa a Xarxanet el Guillem Barril, membre de l’ACP. Amb tot, assegura que encara estan “molt pendents de l’evolució de la pandèmia per si s’ha de posar en marxa un protocol especial o cal engegar alguna campanya en vistes del que pugui passar a països on els sistemes de salut són més febles”. Tanmateix, esperen poder tirar endavant tots els programes tal com s’han previst.

Barril explica que l’objectiu de les Brigades, a banda de conèixer la realitat dels països on treballen l’ACP i la FPS, “és que l’experiència tingui continuïtat i es faci una tasca de difusió i sensibilització política posterior al retorn de les Brigades, atès que s’enfoquen a països que tenen elevades taxes de conflictivitat, vulneracions sistemàtiques dels drets humans i alts índexs de pobresa”.

A més, afegeix, enguany les participants podran veure en primera persona la incidència que la pandèmia ha tingut en països molt colpejats per la covid i com s’han agreujat les seves mancances.

Aquest estiu, els països de destí de les voluntàries seran Colòmbia, Palestina, la República Democràtica del Congo, el Salvador i les Filipines. Les diverses entitats locals amb les quals treballen l’ACP i l’FPS acolliràn les brigadistes i els mostraran de primera mà la realitat dels seus països i les principals vulneracions de drets que pateixen les persones que hi viuen.

Cinc destinacions possibles

  • Colòmbia

Les voluntàries es desplaçaran fins a regió del Magdaleno Medio. Durant tres setmanes al mes d’agost i de la mà de l’Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra, entitat local sòcia de les Brigades, es reuniran amb diferents comunitats de base camperola per conèixer la realitat del postconflicte colombià i les principals demandes en el marc de la implementació dels acords de pau. A més, a Bogotà, es reuniran amb les principals organitzacions socials i de drets humans.

  • Palestina

Acollides per la Palestinian Farmers Union durant dues setmanes i mitja al mes d’agost, es trobaran amb els líders de l’entitat sòcia i de les cooperatives de Jenin, Jericó, Tulkarem i Hebron, on s’exposaran casos concrets de la situació de vulneració del dret a la terra per part d’Israel. Alhora, també podran conèixer la feina d’altres ONG palestines, grups de dones, organitzacions sindicals; així com d’activistes de l’entitat Stop the Wall, amb qui podran conèixer la realitat de la resistència del poble palestí.

  • República Democràtica del Congo (RDC)

Les participants s’instal·laran dues setmanes a Kinshasa i estaran en contacte amb dirigents i activistes de la contrapart, Étoile du Sud, així com amb líders dels comitès de defensa de la salut i de les dinàmiques de dones, joves i infants de diferents barris de la capital.

Seran testimonis de l’autoorganització popular per a la millora de les condicions de vida als barris, així com de les formes de treball per tal d’incrementar la participació del veïnat, especialment el treball pedagògic per poder fer extensiu el concepte de gènere, els drets de les dones, i la seva defensa en tots els àmbits de la societat congolesa.

  • El Salvador

Enguany, és una de les noves destinacions. Establertes a Comasagua durant quinze dies a l’agost, les brigadistes tindran l’ocasió de parlar amb portaveus del sector de l’agricultura per tractar temes vinculats amb el model agrícola vigent, els beneficis d’un consum més sostenible i l’establiment d’un nou model comercial d’àmbit local i cooperatiu. Així mateix, participaran de les activitats quotidianes de la cooperativa Canasta Campesina, com ara la recol·lecció, l’envasat o la distribució dels productes produïts.

  • Filipines

Les voluntàries coneixeran persones defensores de drets humans membres de l’organització sòcia de les Brigades, Karapatan, així com amb altres ONG, grups de dones, associacions de presos polítics, organitzacions sindicals i activistes, per conèixer de primera mà la resistència i la lluita del poble filipí. L’estada s’allargarà dues setmanes i mitja al mes d’agost.

Una formació imprescindible

Les inscripcions per a les Brigades de Solidaritat restaran obertes fins al 30 d’abril. Per conèixer més detalls de la iniciativa, s’han organitzat diverses sessions informatives que tindran lloc el dimarts 15 de febrer, el dijous 17 de març i el dijous 21 d’abril. Les sessions es realitzaran en format online, via zoom o presencial. Des de l’organització recorden que és imprescindible assistir-ne almenys a una abans d’inscriure’s.

Un dels aspectes més rellevants del procés previ a formar part de les Brigades és la formació que s’impartirà abans del viatge. D’obligatòria assistència, serà presencial i se celebrarà durant quatre jornades entre els mesos de juny i juliol a Barcelona.

Les sessions de formació, tant teòriques com pràctiques, estan pensades per adquirir coneixements sobre el context internacional, les principals vulneracions dels drets humans i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i també elements concrets sobre la realitat dels països als quals es desplaçaran les brigadistes.

“Les formacions són importants per diverses coses, però principalment perquè pensem que la persona ha de tenir una experiència prèvia i uns coneixements del territori on viatjarà, especialment perquè sovint són contextos bastant diferents, xocants en molts casos”, destaca Barril. A banda, les formacions ofereixen una visió més global sobre qüestions com els drets humans, la construcció de pau o els conflictes internacionals, entre altres.

A la tornada, s’organitzarà una jornada d’avaluació de la Brigada en què totes les voluntàries compartiran experiències i la seva visió sobre diferents qüestions que han pogut copsar de primera mà a les seves estades. “Temes com el gènere o la salut tenen una incidència global al món, per això pensem que posar en comú aquestes experiències en diferents llocs i contextos és un exercici molt enriquidor i pot donar molts fruits a llarg termini”, convé el membre de l’ACP.

“Qualsevol persona que tingui una mentalitat oberta a nous coneixements i ganes de fer difusió de problemàtiques com la situació dels drets humans al món està més que convidada a participar a les Brigades de solidaritat”, rebla Barril.

Afegeix un comentari nou