Les entitats catalanes per la pau celebren el cessament de la violència d'ETA
Comparteix
Fundació per la Pau, Justícia i Pau i l'Escola de Cultura de Pau s'han sumat a la satisfacció que ha suscitat la decisió d'ETA de cessar la lluita armada. Els seus comunicats inclouen el record de les víctimes, el reconeixement a les persones i entitats que han treballat per arribar a aquest punt i recomanacions per al procés de pau.
Fundació per la Pau ha declarat que l'anunci de la fi de la violència d'ETA és una gran notícia per a les persones i entitats que treballen per la pau: "És trist i amarg pensar en tot aquest sofriment vessat, d'impossible reparació. Però és magnífic constatar que el somni de no veure més morts, més atemptats i més assassinats es comença a fer realitat".
També ha destacat el mèrit de molta gent que s'ha esforçat dia a dia per aconseguir arribar a aquest punt.
L'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona ha publicat un comunicat on afirma que aquesta "és una gran notícia que permetrà abordar el futur del País Basc amb més serenitat i des dels únics paràmetres del diàleg polític i social".
Destaca la transformació de l'esquerra abertzale en els últims temps, que l'ha portat a "abraçar els mètodes pacífics, democràtics i noviolents"; fent que la satisfacció per la decisió d'ETA sigui compartida pel conjunt de la societat i de l'espectre polític basc, "el que facilitarà la difícil tasca que s'acosta de convivència entre persones i sectors que en el passat han estat enfrontats".
L'Escola de Cultura de Pau ofereix algunes recomanacions per consolidar el procés de normalització i reconciliació al País Basc, com ara, l'acostament de les persones preses acusades de pertànyer a ETA, i el reconeixement del dolor causat per part de les persones que han protagonitzat algun episodi violent. Recorda que és un moment històric i que calen decisions generoses i acords amplis.
Finalment, subratlla que darrerement molts grups d'arreu del món han deixat les armes. Aquesta dimensió internacional reforça la convicció de l'Escola de Cultura de Pau de que "la cultura de les armes i de la violència que tant ha distingit el segle XX ha de ser superada per la cultura de la pau, que passa pel diàleg, la tolerància, la justícia social, la dignificació de l'ésser humà i el respecte dels drets humans".
Justícia i Pau considera que s'ha iniciat la fase decisiva d'un procés que ha de portar a l'assoliment d'una pau justa i definitiva i a la reconciliació. Ens recorda que es tracta d'un recorregut llarg i difícil, però no impossible, i que que la veritable pau nomes és possible mitjançant el perdó i la reconciliació.
Insta a l'actual i al futur Govern espanyol a que administri aquesta situació amb prudència i responsabilitat i que impulsi les mesures polítiques oportunes que facilitin la irreversibilitat del procés de pau. També fa una crida a partits polítics, a entitats i a tota la societat perquè "s'impliquin activament, per la via del diàleg, en favor de l'assoliment d'una pau justa i definitiva, en la qual es respectin íntegrament els drets humans i el dret a la lliure determinació del poble basc".
Suggereix també que l'aportació d'un equip internacional de mediadors o assessors, amb experiència en la resolució de conflictes similars, pot ser molt constructiva.
Demana que no s'oblidi el sofriment ni les necessitats de totes les víctimes de la violència i reconeix i agraeix el treball de totes les persones i institucions que han contribuït a fer possible aquesta nova oportunitat de pau.
Afegeix un nou comentari