Les ONG a nivell mundial no superen la bretxa digital

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Programa de capacitació en TIC a Bangladesh. Font: UNESCO
Programa de capacitació en TIC per a ONG de Bangladesh.
ONG d'Islamabad, en un programa de desenvolupament TIC Font: Islamabad Today
Les dones són un dels col·lectius més vulnerables dins l'anomenada bretxa digital.
Donación d'ordinadors a ONG de la Índia. Font: United Nations India
Cada cop hi ha més programes de donacions d'ordinadors a ONG en territoris vulnerables.

Les ONG a nivell mundial no superen la bretxa digital

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

L’enquesta mundial de 2018 sobre l’ús que fan les ONG de les tecnologies de la informació constata que el sector encara no ha fet el pas cap a la transició digital i que Àfrica i Àsia estan a la cua.

Àfrica i Àsia són els dos continents on el desenvolupament tecnològic i digital de les ONG i el Tercer Sector es troba per sota de les organitzacions ubicades a la resta de territoris mundials.

Un aspecte tan bàsic com tenir presència a Internet a través d’una pàgina web encara no pot considerar-se com un element superat. Tant és així que, a dia d’avui, el 30% de les ONG africanes i el 20% de les organitzacions asiàtiques no tenen presència online.

Per davant d’Àsia hi hauria Amèrica del Sud amb un 12%, seguit d’Europa amb un 3%, Amèrica del Nord amb un 2% i, finalment, en primera posició, hi hauria Oceania amb només un 1% de bretxa digital.

Així es desprèn de les dades més recents de 2018 de l’informe mundial, ‘NGO Global Technology’ sobre l’ús que fan les ONG de les tecnologies de la informació i que publica anualment l’organització internacional Nonprofit Tech for Good.

Concretament, l’informe tracta aspectes com la comunicació web i correu electrònic, eines de captació de fons online, xarxes socials, tecnologia mòbil, programari de seguretat i administració de dades.

Els resultats de l’informe s’obtenen a través d’una enquesta que omplen milers d'entitats socials de tot el món i que aporta una visió global sobre el desenvolupament digital de les organitzacions.

L’enquesta de 2019 està actualment operativa i els resultats sortiran publicats el mes de setembre en cinc idiomes: espanyol, anglès, francès, portuguès i àrab. L’objectiu és comprendre com les organitzacions sense ànim de lucre utilitzen els avenços tecnològics d'Internet per millorar les seves capacitats digitals.

En global, doncs, trobem que el 92% de les ONG mundials té web però l’ús que fan dels recursos digitals encara està molt per sota del potencial que podrien explotar. Per exemple, només un 38% de les organitzacions publica habitualment en un bloc i un 40% d’elles no aprofita les eines que hi ha a l’abast d’Internet per promoure campanyes de recaptació de fons, ja sigui a través del correu electrònic o a través de donants o col·laboradors.

Tecnologia mòbil

L’informe constata que només el 15% de les ONG del món fa servir missatges de text al mòbil com a eina de difusió de campanyes o de recaptació de fons. Les aplicacions mòbils més utilitzades per a les ONG continuen sent les xarxes socials, començant per WhatsApp, Facebook, Messenger i Instagram.

Gestió de dades

L’informe presenta més dades: només el 45% de les ONG utilitza un CRM per rastrejar donacions i gestionar les seves comunicacions amb donants i col·laboradors. D'aquest percentatge, un 64% utilitza un programari CRM basat en el núvol i un 41% utilitza tecnologia d'encriptació per assegurar les seves bases de dades, arxius digitals o comunicacions.

Les xifres de l’informe denoten que la bretxa digital encara està present al Tercer Sector i que afecta, particularment, a les organitzacions ubicades als continents més desfavorits.

Així, la mitjana de desenvolupament tecnològic pel que fa l’ús d’eines digitals se situa en l’àmbit continental per aquest ordre (de menys a més): 55% Àfrica, 56% Àsia i Amèrica del Sud, 59% Europa, 70% Oceania i 86% Amèrica del Nord.

Nonprofit Tech for Good compta amb organitzacions sòcies a 22 països. Aquestes s'encarreguen de difondre l'enquesta entre les entitats del seu país. A Catalunya i a l'Estat espanyol iWith.org és el partner del projecte. L’informe de 2018 està fet a partir de l’enquesta a més de 5.300 organitzacions mundials. En aquest article, Surt la quarta edició de l’enquesta mundial de referència per a ONG es pot ampliar informació sobre l’enquesta de 2019.

Afegeix un comentari nou