L’Índia, en una situació crítica per la segona onada de la Covid

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Roberto Rodríguez/FVF
La segona onada de la Covid ha impactat de valent a l'Índia. Font: Roberto Rodríguez/FVF
 Font: Roberto Rodríguez/FVF
L'Hospital de Bathalapalli ha hagut de reorganitzar la seva activitat. Font: Roberto Rodríguez/FVF
 Font: Roberto Rodríguez/FVF
El país ja ha superat les 200.000 víctimes mortals per coronavirus. Font: Roberto Rodríguez/FVF

L’Índia, en una situació crítica per la segona onada de la Covid

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Entitats amb presència al país com Sonrisas de Bombay i la Fundación Vicente Ferrer bolquen els seus esforços en fer front al dramàtic repunt de la pandèmia.

La pandèmia de la Covid-19 ha revifat de manera dramàtica a l’Índia. L’extraordinària virulència d’aquesta segona onada del virus està posant en escac el segon país més populós del planeta, que aplega prop de 1.400 milions de persones. El panorama és desolador, amb prop de 300.000 contagis i unes 2.000 morts diàries, i un sistema sanitari precari que ha quedat totalment col·lapsat. Tot plegat ha provocat que l’Índia sigui el quart país del món que supera les 200.000 víctimes mortals per coronavirus.

“La situació és absolutament dantesca, fa més de 15 anys que treballem al país i mai havíem vist una situació com aquesta, que podem qualificar clarament d’emergència humanitària”, explica a Xarxanet la Isabel Martínez Luna, responsable de comunicació de Sonrisas de Bombay, una ONG que centra la seva acció en la lluita contra la pobresa, el respecte als drets humans i la igualtat d’oportunitats a les zones més deprimides del continent asiàtic.

Font: Roberto Rodríguez/FVF

El virus ha esclatat amb una potència devastadora al país, quelcom difícil de preveure fa tot just un mes, quan semblava que el pitjor de la crisi sanitària havia passat i la pandèmia estava relativament sota control. Així, en poques setmanes, la pandèmia s’ha descontrolat i ara mateix la preocupació és extrema. Entre les causes d’aquest rebrot s’apunta a la nova variant del virus que circula pel país, que, malgrat que encara s’està investigant, podria ser més contagiosa i, fins i tot, més resistent a la vacuna, apunten els experts.

“El virus s’està propagant més ràpidamet i en casos més severs, especialment entre persones més joves, d’entre 30 i 50 anys”, exposa el Dr. Praveen, director de l’Hospital de Bathalapalli de la Fundación Vicente Ferrer, una entitat amb una llarga experiència i presència al subcontinent. “Cada vegada més població malalta està arribant al punt de triatge, la situació és de molta urgència”, afegeix.

Només cal donar un cop d’ull a les imatges que arriben del país per adonar-se de la gravetat de la situació, especialment difícil a la capital, Nova Delhi. Persones amuntegades morint a les portes dels hospitals, centres sanitaris absolutament desbordats i pires funeràries massives conformen un panorama de tints dramàtics.

“El col·lapse del sistema sanitari és absolut, hi ha una gran manca de llits i d’oxigen per tractar les persones malaltes, a banda que ja s’estan començant a produir conseqüències com l’aparició d’un mercat negre de medicaments arran d’un desabastiment enorme”, apunta Martínez Luna.

La Fundació Vicente Ferrer posa en marxa una campanya d’emergència

En aquest context, la Fundació Vicente Ferrer ha engegat la campanya ‘Oxigen per a l’Índia’, que recull donacions a través del seu web i el telèfon 900 111 300 per pal·liar la manca de generadors d'oxigen per fer front al ràpid augment de contagis severs de Covid. “La campanya se centra a aconseguir un generador d’oxigen que garanteixi les reserves per als casos més greus. Necessitem el suport de la ciutadania per a afrontar aquesta pandèmia global que ara està colpejant fortament l’Índia”, apunta Asensio Rodríguez, director de la Fundació a Espanya.

Igualment, Sonrisas de Bombay també recull donacions des del seu web per a les milers de famílies sense recursos que estan patint de valent els efectes letals d'aquesta segona onada.

Malgrat que les raons de l’empitjorament de la situació epidemiològica encara no són clares, a banda de la possible incidència de la nova variant, s’apunta a la precarietat del sistema sanitari, majoritàriament privat, i a la relaxació de les mesures de prevenció, fet pel qual s’han intensificat les tasques de sensibilització perquè la població local assumeixi els hàbits de protecció.

“És cert que hi ha hagut certa relaxació per part de la població, des de l’aparició de la Covid no s’ha fet prou, per exemple, per evitar aglomeracions, que allà són constants: s’han celebrat festes multitudinàries, campanyes electorals, etc.”, diu la responsable de comunicació de Sonrisas de Bombay. De fet, des de l’ONG expliquen que una de les tasques que fa temps que duen a terme és la de desmentir rumors i tòpics sobre el virus, que sobretot han penetrat en comunitats amb menys accés a l’educació.

L’Índia ha desenvolupat la seva pròpia vacuna contra la Covid i aquest dissabte té previst iniciar la campanya de vacunació massiva, que, esperen, freni els greus efectes d’aquesta segona onada. Però la planificació no ha estat la més adient. Martínez Luna explica que abans d’aquest repunt de la pandèmia es van fer donar i exportar vacunes i oxigen. “Ara s’han trobat amb tots els hospitals col·lapsats i amb una gran manca de vacunes i d’oxigen, és una situació desastrosa”, rebla.

Font: Roberto Rodríguez/FVF

A més, a l’ONG recorden que la primera onada de la Covid es va contenir amb prou èxit. “En aquell moment nosaltres vam començar a fer actuacions d’emergència, però estaven més orientades a lluitar contra les conseqüències econòmiques de la pandèmia: hi ha moltes persones que viuen en ‘slums’ o directament al carrer que es guanyen la vida dia a dia i, arran del confinament i les restriccions, no podien fer-ho”, assegura de l’entitat.

Ara, la situació és molt diferent i el país ha quedat molt exposat a la devastació del virus. Per tot plegat, la comunitat internacional ha començat a mobilitzar-se per ajudar l’Índia a frenar l’impuls d’aquesta segona onada. Els Estats Units, el Pakistan, el Regne Unit i la Unió Europea, entre altres, estan col·laborant amb el Govern indi amb enviaments urgents de material mèdic, vacunes, medicines i oxigen. Tota ajuda és poca per cobrir la immensitat de l’emergència.

Afegeix un comentari nou