L’ONG Survival exigeix la fi de “l’apartheid’’camperol a Botswana

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’ONG Survival exigeix la fi de “l’apartheid’’camperol a Botswana

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La campanya per defensar els drets de les comunitats ancestrals coincideix amb el 50è aniversari de la independència del país africà.

Coincidint amb el 50è aniversari de la independència de Botswana, el moviment internacional Survival (supervivència en català) ha llançat una campanya per aturar el que segons l’activista Michael Dingake qualifica “d’apartheid” de les poblacions camperoles del país per accedir a les seves terres. El context, un sistema impulsat pel Govern que ha viscut moments d’alta tensió sobretot entre els anys 1997 i 2002, quan gairebé 5.000 camperols van ser expulsats de les seves terres mitjançant amenaces i camions i obligats a viure en camps de reassentament, tancant escoles i destruint el subministrament d’aigua. La raó d’aquesta persecució: es creu que la zona on viuen és rica en diamants.

Tot i aquest episodi, l’any 2006 la comunitat camperola a Botswana va viure un cas d’èxit dins d’aquest conflicte. El Tribunal Suprem de Botswana va dictaminar que les famílies camperoles del Kalahari Central, un extens Parc Nacional i reserva per caçar del país de 52.800km² , havien estat expulsats il·legalment de les seves terres i va reconèixer el seu dret per tornar a viure en elles en pau. La negativa del Govern a escoltar la petició del Tribunal va ser, però, la resposta rebuda.

Survival és una organització que defensa els drets humans dels pobles indígenes de tot el planeta. La missió de l’entitat és evitar la desaparició de pobles tribals, investigant els conflictes que viuen als seus respectius països, prestant assistència legal en processos judicials, aportant projectes d’educació i finançant projectes sanitaris.

La situació de les comunitats camperoles en els darrers anys no ha millorat gaire. Els que encara no han tornat a Kalahari Central, viuen en camps de reassentament i no poden caçar perquè si són enxampats, se’ls deté o colpeja. D’aquesta manera, depenen de les subvencions del Govern, i la difícil situació amb la qual han de conviure fa que en alguns casos caiguin en processos d’alcoholisme, depressió i malalties greus com la tuberculosi o el SIDA.

Des de l’organització esperen que aquest any, 50è aniversari de la independència del Regne Unit, sigui un al·licient perquè el Govern de Botswana aturi la persecució de les comunitats camperoles, l’impediment per accedir a l’aigua. Per més informació sobre el cas, pots consultar el següent enllaç.

Afegeix un comentari nou