Manifest per la justícia de l’aigua
Comparteix
Enginyeria Sense Fronteres demana la justícia de l’aigua davant la Conferència de l’ONU 2023.
L’associació Enginyeria Sense Fronteres ha impulsat el manifest per la justicia de l'aigua dirigit a la Conferència de l’Aigua de l’ONU 2023. Aquesta iniciativa pretén donar veu a entitats, pobles indígenes, moviments socials i persones defensores de l’aigua que demanen que les següents qüestions estiguin en el centre de les polítiques que es desenvolupin en l’àmbit mundial, nacional i local.
Per una banda, denuncien que l’aigua i el sanejament són drets humans fonamentals i en cap cas, una mercaderia. Aquest recurs ha de ser accessible per a totes les persones sense discriminació i ha d’estar sota el control públic. Així mateix, demanen que l’ús domèstic de l’aigua, inclosa la higiene, ha de tenir prioritat davant dels usos productius.
Seguidament, exigeixen que es respecti la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes. Entenen que els pobles indígenes tenen maneres pròpies de relacionar-se amb l’aigua i és fonamental que els estats reconeguin i respectin aquesta realitat.
Els moviments globals de l’aigua hem impulsat un Manifest per la Justícia de l’Aigua, de cara a la #UNWaterConference2023.
Fem demandes per les polítiques d’aigua a escala mundial.
Llegeix-lo: https://t.co/nYEgdb3cEN
Adhereix-te: https://t.co/w79uCB9NYM
Comparteix! pic.twitter.com/kX16dzD1xS— ESF Catalunya (@ESFCatalunya) March 13, 2023
Tot seguit, demanen que les polítiques de l’aigua prioritzin la gestió sostenible dels rius, llacs, aiguamolls, deus i aqüífers; garantint la sostenibilitat d’aquest recurs en el marc del dret humà a un medi ambient saludable, i així fer front a l’emergència climàtica.
A més a més, reclamen que els estats garanteixin l’accés als serveis d’aigua i sanejament de les poblacions rurals i les que viuen en assentaments urbans informals. Els serveis d’aigua i sanejament s’han d'entendre com a drets humans, sense discriminar a ningú i han de protegir les persones en situació de vulnerabilitat, marginació o pobresa que tenen dificultats per fer front el pagament d’aquests serveis.
Finalment, en aquest manifest s’exigeix que l’ONU prioritzi el diàleg i la col·laboració amb les comunitats més vulnerables en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 6) per garantir que totes les persones tinguin accés a l’aigua potable i al sanejament. En cas de voler adherir-se al manifest es pot accedir ‘aquí’.
Afegeix un nou comentari