Marc Casas: “Més de 1500 voluntaris de Creu Roja han donat suport a les persones afectades pel terratrèmol de l’Equador”
Comparteix
El delegat de la Creu Roja a l’Equador explica quina és la situació després del terratrèmol i quins projectes d’ajuda humanitària gestionen al país.
Marc Casas és l’actual delegat de la Creu Roja a l’Equador. En concret, se centra en un projecte de desenvolupament socioeconòmic a la província de Loja, on donen suport a tres associacions productores de cafè, herbes aromàtiques i hortalisses per millorar la producció de l’economia local. D’altra banda, també ens explica quina és la situació del país després del terratrèmol que va assetjar-lo el 16 d’abril, amb el relat del paper que hi juga l’organització internacional i el seu voluntariat sobre el terreny. L’entrevista s’ha dut a terme amb motiu del Dia Mundial de l’Assistència Humanitària, que se celebra cada any el 19 d’agost.
1. En què consisteix el projecte de Loja?
El projecte té l’objectiu d’ enfortir el desenvolupament socioeconòmic a través de l’enfortiment de les capacitats productives i de l’impuls de les emprenedories associatives en sis parròquies de la Província de Loja, a l’Equador. Tot i que està executat per la Creu Roja Equatoriana, rep l’acompanyament de la Creu Roja Catalunya. A través d’aquest projecte es dóna suport a les associacions productives de cafè (Apecael), herbes aromàtiques (Asoproagvilc) i hortalisses (Las Orquideas) amb la intenció de millorar la producció dels petits productors i la generació d’ingressos de les famílies d’aquestes tres associacions.
2. Quina ha estat l’evolució des de l'inici fins ara?
L’evolució és força favorable, ja que, en ser un projecte que implica la participació dels beneficiaris en cadascuna de les seves activitats, genera un gran interès i motivació per part d’aquests. Alhora aprenen noves tècniques de producció, transformació i comercialització agroecològica, que els ajudaran a millorar els seus ingressos familiars.
Ja portem gairebé un any d’ençà que va començar el projecte i cal dir que, en el tema de la consecució de les activitats, estem aconseguint bons resultats: els petits productors estan aplicant els coneixements apresos en els tallers de formació, fan un bon ús dels recursos materials, produeixen a bon ritme i amb gestió orgànica. En termes generals el que hem aconseguit fins ara ha estat la millora de la producció.
El que es farà d’ara endavant són activitats de millora en la transformació del producte i activitats de millora de la comercialització.
3. Quin finançament heu rebut?
El projecte es finança principalment amb fons propis de la Creu Roja, hi hem destinat 221.748,38 euros, i amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, que ens ha donat 380.000 euros amb aquesta finalitat. També rebem suport financer dels Ajuntaments de Manresa, Sant Sadurní d’Anoia, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei i Palafrugell.
4. Quantes persones voluntàries donen suport a les vostres tasques a Loja?
Comptem amb la participació del voluntariat de la Creu Roja Equatoriana de la Junta Provincial de Loja. També tenim un grup de voluntariat de l’àrea de salut i joventut (format per 3 persones). A l’inici del projecte, un grup de voluntariat (5 persones) va realitzar les enquestes als beneficiaris per tal de tenir la informació de la seva situació social, econòmica, productiva, etc. A més, s’ha comptat amb una voluntària a terreny per ajudar en les tasques de gestió diària del projecte.
Pels mesos vinents, hem planificat que un grup de voluntariat (3 persones) de salut realitzi activitats lúdiques i educatives a l’aire lliure als principals nuclis dels municipis. Un altre grup (8 persones) donarà suport als beneficiaris en tasques relacionades amb l’agricultura. Un tercer grup realitzaria un diagnòstic del nivell de vulnerabilitat i capacitats dels habitants de la zona d’intervenció
5. Quina és la situació de la zona de l’Equador afectada pel terratrèmol?
El terratrèmol del 16 d’abril va tenir lloc a la costa nord del país a les províncies d’Esmeraldas, Santo Domingo, Manabí, Guayas, Los Ríos i Santa Elena. Actualment, la situació a les zones afectades pel terratrèmol està més calmada, ja no hi ha un ambient de pànic com els primers dies posteriors al terratrèmol, tot i que encara hi ha persones que viuen amb la por que pugui tornar a succeir una situació semblant. Les famílies damnificades pel terratrèmol han rebut ajut humanitari per part del govern equatorià i per part d’altres organismes locals, nacionals i internacionals. En el nostre cas, la Creu Roja Espanyola, en l’actualitat està començant a construir els primers allotjaments progressius a les províncies de Manabí i Esmeraldas.
6. S'estan duent tasques d'ajuda humanitària des de la Creu Roja?
Sí, des de l’inici del terratrèmol, la Creu Roja va estar donant suport a l’emergència amb la dotació de diferents recursos d’ajuda humanitària. Des de Catalunya, per exemple, la Creu Roja ha enviat estructures per muntar 150 allotjaments temporals d’emergència per a les persones afectades pel terratrèmol de l’Equador, especialment a Manabí i Esmeraldas. També, des de la Creu Roja Espanyola (CRE), s’han enviat estructures per muntar 147 allotjaments temporals més. En el cas de Catalunya, també ha contribuït a finançar l’enviament l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Més de 1.500 voluntaris i personal de la Creu Roja Equatoriana han donat suport a les persones afectades pel terratrèmol duent a terme tasques d’assistència humanitària, atenció sanitària, suport psicosocial, promoció i prevenció de la salut, avaluació de danys i detecció de necessitats, restabliment de contactes familiars i comunicació i gestió de la informació. Amb el suport de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, van donar suport sanitari, psicosocial o han facilitat l’accés a l’aigua i al sanejament a prop de 7.000 persones durant els dies i setmanes posteriors al terratrèmol.
7. Quins altres projectes desenvolupa la Creu Roja a l'Equador?
La Creu Roja Espanyola executa en l’actualitat tres projectes més. En primer lloc, desenvolupa el projecte "Resposta d'emergència per a les persones més afectades pel procés d'erupció del volcà Cotopaxi 2016". La iniciativa es desenvolupa a la Parròquia de Mulaló, Latacunga, a la província Cotopaxi. L'objectiu és que les persones més vulnerables afectades pel procés d'erupció del Cotopaxi tinguin una millor resposta i augmentin la seva preparació. Aquest projecte beneficiarà directament 4.875 persones i 12 organitzacions comunitàries.
En segon lloc, porta a terme el projecte: "Enfortiment de les institucions nacionals per tal de reduir la vulnerabilitat dels grups urbans que enfronten desastres naturals" que s'executa en el cantó Banys, a la província de Tungurahua. El projecte beneficiarà un total de 47.404 persones i 56 organitzacions.
En tercer lloc, actualment s’està iniciant un nou projecte: "Enfortiment de la preparació institucional i comunitària per fer front a l'erupció, procés de Cotopaxi a l'Equador”, executat a la zona de Cotopaxi.
Afegeix un nou comentari