Margot Berg: ''Donar el teu temps és un acte preciós i de vegades això pot ajudar més que donar diners''
Comparteix
La Margot fa voluntariat des que és ben petita. Natural de França, fa uns anys va fer un Servei de Voluntariat Europeu a la Fundació iWith.org a Barcelona. Així ens explica quin significat té el voluntariat per a ella.
1. Quants anys fa que fas voluntariat?
Fa 10 anys aproximadament. Quan estava a l'institut ja visitava gent gran i ajudava a preparar sopars populars. Després de la meva etapa a l'institut, vaig intentar fer voluntariat posant en pràctica les meves competències laborals. Avui dia sóc voluntària per a una organització francesa que ajuda a altres organitzacions a gestionar projectes a la web i crear una xarxa col·lectiva.
2. Per què vas decidir fer voluntariat?
Sempre he rebut moltes coses positives. Tinc sort en comparació amb molta gent. Quan era petita, els meus pares ens van portar a la meva germana i a mi a viatjar pel món durant 2 anys. Aquesta experiència va canviar totalment la meva vida. Durant aquest viatge vam conèixer gent que no tenia res, que vivien amb recursos limitats però sempre convidant-nos a compartir-los amb ells. Donar el teu temps és un acte preciós i de vegades això ajuda més que donar diners.
Quan vaig acabar la carrera de Gestora Web a la Universitat, vaig decidir donar més temps a una organització i tenir una nova experiència vital. Durant un any vaig rebre una beca de la Comissió Europea per fer un servei de voluntariat europeu (EVS). Vaig fer el meu voluntariat a iWith.org (Barcelona), que es dedica a promoure les eines que dóna Internet per a les organitzacions no lucratives de tot el món.
3. Quines tasques vas realitzar a l'entitat?
Estava a l'equip de comunicació. Ajudava amb la gestió de les xarxes socials, recordo que eren els inicis de Twitter i vaig treballar per incrementar la comunitat i difondre les notícies. També escrivia articles per a la pàgina web en francès i anglès, especialment sobre l'actualitat d'iWith i sobre novetats interessants per a les ONG, i ajudava amb les traduccions en francès. Un cop al mes, feia un butlletí preparat en diferents idiomes. També vaig preparar tutorials en forma de vídeo per entendre com funciona la plataforma Abcore Cadí. De vegades també ajudava a les ONG per aconsellar una estratègia digital per fer de la seva pàgina web un lloc atractiu.
Era molt divertit i variat. Tenia molta llibertat a la feina i podia proposar projectes i parlar d'ells amb l'equip. També vaig millorar molt el meu castellà, quan vaig arribar, gairebé no el parlava...
4. Ens pots dir una paraula que defineixi el voluntariat?
Tenir ganes, perquè l'únic que tenim en retorn de la nostra inversió no són diners sinó reconeixement. I perquè funcioni cal tenir ganes d'invertir en projectes que ens agraden.
5. Quina banda sonora posaries al teu voluntariat?
Crec que posaria "Avui és un bon dia" del grup El Pacte. Ara es diu mailers. Els vaig descobrir a Barcelona i cada dia amb iWith.org em regalaven un bon dia!
6. La millor experiència amb què t'has trobat fent voluntariat?
Jo crec que va ser quan vaig anar a les Nacions Unides a Ginebra i vaig fer un taller per líders d'ONG a l'Àfrica sobre la web i les eines per difondre les seves accions sobre els drets humans. Ho vaig fer jo perquè la meva responsable em va dir que parlava millor francès que qualsevol persona en l'equip i havia de fer-ho... Estava molt impressionada perquè era una cosa molt seriosa i jo només era una voluntària, no algú que anava a parlar d'Internet davant de 15 persones a les Nacions Unides.
7. Què t'aporta el voluntariat i què aportes a la societat a través del voluntariat?
La satisfacció personal de poder ajudar gent que ho necessita. No canviaré el món, però amb les competències que tinc (web i recaptacions de fons per a les organitzacions) puc ajudar a la gent a assolir les seves fites. I això no té preu!
Dins la societat el voluntariat aporta solidaritat i jo crec que això ajuda també perquè la gent conegui millor el que passa al seu voltant. D'aquesta manera ens adonem que no tenim tots la mateixa sort.
Afegeix un nou comentari