Menys armes nuclears el 2017, però cada cop més modernes

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Logo de SIPRI. Font: SIPRI
Logo de SIPRI. Font: SIPRI
Els Estats Units, un dels paísos amb més armes nuclears. Font: Pixabay
Els Estats Units, un dels paísos amb més armes nuclears. Font: Pixabay
Prova de llançament d'una arma nuclear a Nevada (1951). Font: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Flickr
Prova de llançament d'una arma nuclear a Nevada (1951). Font: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Flickr

Menys armes nuclears el 2017, però cada cop més modernes

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’anuari SIPRI assenyala nou països com els principals portadors d’armes nuclears i avisa que la reducció de les mateixes es desaccelera.

L’anuari SIPRI va presentar el passat juliol les dades sobre la tendència i evolució de les forces nuclears a tot el món on destaca una dada: cada cop hi ha menys armes nuclears al món, però les que hi ha són més modernes. Elaborat per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), l’informe dirigeix la mirada cap als nou països que compten amb l’arsenal d’armes nuclears operatives més gran, entre ells: els Estats Units, Rússia, Regne Unit, França, la Xina, l’Índia, el Pakistan, Israel i Corea del Nord.

El país que més forces nuclears té és Rússia, amb 7.000, seguida dels Estats Units, que té 6800. Ambdues potències compten amb el 93% de totes les armes nuclears. Qui disposa de l’arsenal més dèbil és Israel, amb 80, que se sumen a la de la resta de països amb un total de 14935 elements nuclears.

La bona notícia vindria amb la comparació entre l’any 2017 i l’any 2016, ja que fa un any el total d’armes nuclears ascendia a 15.395. Una altra dada destacada de l’informe és que tot i que hi ha hagut una reducció d’armes nuclears, el seu ritme es manté lent. L’any 2011 es va implementar el Tractat sobre Mesures per a la Ulterior Reducció i Limitació de les Armes Estratègiques Ofensives (Nou START), però tot i això, les actuacions dels països són menys compromeses que el que es desitjaria.

Tanmateix, l’informe subratlla que alguns països estan llençant programes de modernització d’armes nuclears. Seria el cas dels Estats Units, que es podria gastar fins a 1 bilió de dòlars en els pròxims 30 anys. “Malgrat els progressos recents en les converses internacionals per un tractat de prohibició de les armes nuclears, els 9 països amb aquest armament tenen en marxa programes de modernització a llarg termini”, assegura l’investigador sènior del SIPRI Shannon Kile al web de Fundipau.

L’informe s’ha elaborat amb estimacions del mes de gener de 2017. El SIPRI és un institut internacional independent dedicat a la investigació en conflictes, armaments i desarmament. Establert l’any 1966, l’institut proveeix dades, anàlisi i recomanacions a polítics, investigadors, mitjans de comunicació i societat civil. Amb seu a Estocolm, també té presència a Beijing i té la reputació de ser un dels més respectats think tanks del món.

Afegeix un comentari nou