Meritxell Prats: “Creiem en una cooperació que dona veu i poder a la població i les organitzacions locals”

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Petits Detalls
Quico Germain va fundar Petits Detalls després de visitar un orfenat a Uganda. Font: Petits Detalls.
 Font: Petits Detalls
Petits Detalls creu en una cooperació que dona protagonisme a les organitzacions locals. Font: Petits Detalls.
 Font: Petits Detalls
La tasca de l'ONG se centra a defensar i promocionar els drets dels infants i les dones. Font: Petits Detalls.

Meritxell Prats: “Creiem en una cooperació que dona veu i poder a la població i les organitzacions locals”

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Parlem amb una de les responsables de Petits Detalls, una ONG catalana que treballa per millorar la situació dels infants i les dones a una zona rural d’Uganda.

Petits Detalls és una ONG catalana liderada per gent jove, amb molta empenta, que creu a ulls clucs que un canvi és possible. Des que el seu fundador, el Quico Germain, va visitar un orfenat d’Uganda el 2014, l’organització no ha parat de créixer fent les coses a la seva manera, centrant-se en l’educació, la infància i l’empoderament de la dona al regne de Busoga, al sud-est d’Uganda. Avui en parlem amb la Meritxell Prats, que, juntament amb la Maria Colom, són dues peces clau per fer rutllar l’organització.

Petits Detalls va néixer arran d’una demanda d’ajuda que va esdevenir viral.

L’organització la va fundar el Quico Germain, que primer va fer un voluntariat a Tanzània i després va passar a Uganda. Allà, el Nadal del 2014, el van portar a un orfenat en què vivien 40 nens i nenes en una situació infrahumana, en una casa en ruïnes, sense accés a aigua, electricitat ni educació, i només amb un àpat al dia.

En Quico va escriure un post a Facebook dirigit als seus amics i familiars demanant ajuda per comprar llits i matalassos per a aquells infants, que dormien a terra o compartien un llit entre sis. El missatge es va fer viral i de seguida va aconseguir els diners que necessitava.

I ja no va poder marxar d’allà.

Ell sempre explica que quan van arribar els llits i matalassos no podia marxar i seguir amb la seva vida com si res. Tot i tenir els llits i els matalassos, l’endemà, pensava ell, aquells infants seguiran sense anar a l’escola, sense menjar més d’un àpat diari o sense accés a llum i aigua. Aquí va ser quan va decidir fundar Petits Detalls.

Com és Uganda i la zona on desenvolupa la tasca l’ONG?

Treballem a diferents districtes del regne de Busoga. Els regnes, a Uganda, no són estructures amb poder polític, sinó que més aviat és una distribució cultural. A nivell general, Uganda és un gran país pel que fa a la legislació, té lleis meravelloses en defensa dels drets humans i els drets de les dones i els infants, entre altres, però a l’hora de la veritat la implementació d’aquesta legislació és molt pobra.

El nivell de l'educació pública és baix, la sanitat és precària i hi ha molta corrupció en tots els àmbits, des de les altes esferes com el govern fins a nivell de carrer. Nosaltres intentem reforçar estructures i organitzacions locals que ja existeixen per millorar totes aquestes situacions.

Font: Petits Detalls.

El concepte de comunitat és molt important a Uganda.

Sí, és un element molt identificatiu com a país i és quelcom que ens diferencia si mirem a Catalunya i Espanya. Des d’aquesta idea de comunitat s’han creat estructures que són les que nosaltres tractem de potenciar i ens ajuda a desenvolupar els projectes.

Quina mena de projectes heu ajudat a dur a terme al país?

En tenim diversos. Treballem amb l’ONG local Baby Lucas Foundation, que s’encarrega del projecte de l’orfenat de Mupenzi, aquell que va donar origen a Petits Detalls, on el que fem és donar una ajuda integral en molts àmbits com l’educació, la sanitat o alimentació, entre altres, per als 40 nens i nenes que hi viuen.

En el marc d’aquest projecte hem desenvolupat diverses iniciatives comunitàries ludicoeducatives per promoure un desenvolupament més complet de la zona i no només parcial, limitat als infants que viuen a l’orfenat. Tenim, per exemple, una banda de música en què han arribat a tocar fins a 140 nens i nenes, un projecte de beques d’educació terciària o un esportiu, entre altres.

També teniu un projecte més centrat en l’educació.

Sí, Smiles for Luuka, on el que fem és ajudar al desenvolupament d’escoles d’educació primària i secundària. És un projecte que enguany estem redissenyant per enfocar-lo a treballar els drets dels infants i de les nenes, en concret. Coincideix amb que a Uganda, arran de la Covid, les escoles han estat tancades des del març del 2020. Per tant, la idea és repensar el projecte per seguir implementant-lo i treballant pels drets dels infants, també fora de l’escola.

Treballeu sempre amb escoles públiques de la zona.

Aquesta és una part important del projecte perquè la idea sempre és aprofitar estructures locals ja existents, en aquest cas, escoles públiques. Són centres que ja funcionen sols i tenen la seva manera de fer, nosaltres hi som per arribar on ells no poden i cobrir mancances, però mai construïm escoles de zero perquè no és el tipus de projecte que volem dur a terme.

Font: Petits Detalls.

Del tercer projecte principal de Petits Detalls en dieu Gomesi.

Gomesi és el nom del vestit tradicional que porten les dones ugandeses, amb muscleres molt altes i colors llampants. L’hem batejat així perquè el projecte està centrat en la dona, sobretot de zones rurals. En primer lloc, fem un treball de sensibilització sobre drets humans, drets de les dones i els infants i, sobretot, violència de gènere, una xacra que pateixen moltes dones a Uganda, que encara és una societat molt patriarcal.

L’empoderament econòmic és una de les claus en aquest sentit.

És la segona part del projecte. Ho treballem a través d’unes estructures que ja existeixen a Uganda i a molts països de l’Àfrica, que són els grups d’estalvi. Són dones que s’ajunten entre amigues o veïnes i estalvien en una capsa comuna, i d’allà poden agafar microcrèdits, en comptes de fer-ho amb entitats privades com bancs, de difícil accés a les zones rurals o sovint imposen interessos molt elevats.

Amb els grups d’estalvi aconsegueixen més independència econòmica i, el que fem nosaltres, és oferir formació financera perquè sàpiguen gestionar les despeses i estalvis.

La idea és que puguin invertir aquests diners per muntar petits negocis?

Sí, per això també proporcionem formació perquè puguin adquirir habilitats en pastisseria, fabricació de sabó o manualitats, entre altres, i així després trobin una sortida professional i emprenguin petits negocis que, a la llarga, els aportaran beneficis. Amb aquest empoderament volem que la dona agafi aquest rol, aquest poder social per lluitar contra les desigualtats.

I practiqueu amb l’exemple: tots els vostres projectes estan liderats per dones.

És una de les qüestions que vam decidir des d’un bon principi, a més que tots els projectes fossin liderats per ONG locals. Per a nosaltres era igual d’important que aquests projectes els coordinessin dones. I així és.

Una de les raons de ser de Petits Detalls és la promoció del lideratge local.

Tenim molt clar que no som ningú per venir a Uganda i a l’Àfrica per dir com s’han de fer les coses, com s’han de desenvolupar els ugandesos o què és el que necessiten. El que fem és donar suport a organitzacions ugandeses que estan perfectament preparades, coneixen la seva realitat i treballen amb gent molt formada que sap com han d’implementar i promoure el desenvolupament al seu país. Creiem en una cooperació que dona veu i poder a la població i organitzacions locals.

Font: Petits Detalls.

Això lliga amb el fet de no acollir ni oferir voluntariat a Uganda.

Exactament, no és la nostra filosofia pel que fa al voluntariat. Preferim apostar per professionals locals que tenen formació més que provada per fer les tasques que pot fer un voluntari vingut de Catalunya o Espanya. Ells coneixen la realitat millor que ningú, parlen l’idioma i han nascut aquí, per això preferim que siguin ells qui implementin els projectes. Creiem que és més sostenible i promou un tipus de canvi més real.

En aquest sentit, les contraparts tenen un paper clau en la tasca de l’ONG.

Totalment, i són organitzacions que treballen de manera independent, generen el seu propi sistema de seguiment i avaluació dels projectes. Petits Detalls juga un paper important sobretot pel que fa al suport tècnic i avaluar si s’estan complint els objectius que ens hem fixat conjuntament amb les contraparts locals. Treballem dia a dia amb elles, però simplement com a suport. Són les organitzacions locals les que prenen totes les decisions.

I fora d’Uganda, què fa Petits Detalls?

Volem fer sensibilització i promocionar aquest tipus de cooperació en què creiem fermament i que hem anat construint amb els anys. Això és el que intentem transmetre com a ONG a través de les xarxes socials i altres vies de comunicació.

A més, tenim el projecte comunitat educativa, que desenvolupem amb escoles catalanes, on la sensibilització i l’intercanvi tenen un paper fonamental. Volem que el jovent entengui què fem, perquè ho fem i com ho fem. Treballem per trencar amb aquesta idea de l’home blanc que va a l’Àfrica a salvar els negres i que els infants i joves ho entenguin des de ben petits.

És aquí on tenen molta importància les persones voluntàries de l’ONG.

Treballem amb grups de voluntaris de Catalunya i de la resta de l’Estat que ens ajuden a organitzar tota mena d’esdeveniments per fer sensibilització i recaptar fons. Malgrat no acceptar voluntariat a Uganda, tenim les portes obertes de bat a bat per a qui vulgui col·laborar amb nosaltres, per descomptat. Tenim molt clar que sense els voluntaris no seríem on som. Són una part essencial de Petits Detalls.

De quines altres maneres es pot col·laborar amb l’ONG?

N’hi ha moltes, una d’elles és formar part del nostre grup de socis, que són un pilar fonamental per dur a terme els nostres projectes. També fent donacions o comprant productes com polseres, bosses, entre altres, que vénen d’Uganda i que posem a la venda a través de plataformes digitals. En definitiva, qualsevol persona que vulgui formar part de la família de Petits Detalls serà molt benvinguda.

I què prepara Petits Detalls de cara al futur?

Ja hem començat a dissenyar nous projectes amb les diferents organitzacions ugandeses amb les quals treballem. De fet, aquesta setmana en presentarem un de nou fruit d’una col·laboració amb l’ONG del país basc Amigos Solidarios. És una casa d’acollida per a nens i nenes en situació de carrer, sigui perquè són orfes o han patit abusos o qualsevol altra situació que els ha dut a viure al carrer. Oferirem formació diversa i potenciarem habilitats socials perquè al cap d’uns anys aquests infants puguin sortir del carrer i guanyar-se la seva pròpia vida.

Afegeix un comentari nou