Metges catalans donaran assistència sanitària a camps de refugiats de Grècia
Comparteix
El Clínic i l’Hospital de Sant Joan de Déu són els centres que enviaran professionals, amb la intenció de cobrir les necessitats bàsiques d’almenys 12.000 persones.
La situació d’emergència social de la població refugiada als camps de Grècia ha fet que un total de 44 professionals de la sanitat a Catalunya vulguin fer un pas endavant i involucrar-se en tasques d’assistència sanitària al país. Metges, metgesses, infermers, infermeres...totes, amb un denominador comú: són professionals de la salut o de l’Hospital Clínic de Barcelona (en són 31) o de l’Hospital Sant Joan de Déu (n’hi van 12), els dos centres que enviaran gairebé una cinquantena de persones dels seus equips al nord del país hel·lè i a dues illes gregues.
Seran cinc els camps de persones refugiades que es beneficiaran d’aquesta acció d’ajuda humanitària i es calcula que al voltant de 12.000 persones, de les quals el 40% són infants, seran ateses pels serveis mèdics del voluntariat català. L’equip professional de Catalunya ha establert un conveni de col·laboració amb una de les ONG més importants implantades al territori grec: Woman and Health Alliance (WAHA). Aquesta actuació està reconeguda pel consolat de Grècia i té la col·laboració del Departament de Salut i del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.
En total, sis mesos amb torns consecutius de 4 setmanes. La primera expedició marxarà la primera setmana d’agost cap a alguns dels cinc camps on l’organització WAHA treballa:
1. Port de Thessaloniki
2. Giannitsa
3. Derveni
4. Diavata
5. Vassilika
Entre les persones que s’han ofert a fer cooperació internacional, destaquen: metgesses i infermers d’urgència, d’UCI’s, de quiròfans i de sales d’hospitalització. També hi aniran psiquiatres, cardiòlegs, anestesistes, pediatres i ginecòlegs. Bàsicament oferiran assistència primària i subministrament de materials sanitaris. Per a la infància es faran accions preventives higienitzo-sanitàries per evitar infeccions i epidèmies. A més, s’atendrà nens i nenes en risc, que tinguin malalties pròpies de la infància (com la varicel·la o el xarampió) i també en l’àmbit vacunal i de salut buc-dental.
Pel que fa a les dones, es faran accions en temes d’embaràs i també en altres àmbits com ara mesures anticonceptives, infeccions genitor-urinàries i infeccions de transmissió sexual. Les persones amb malalties cròniques també seran ateses, de la mateixa manera que tothom qui necessiti atenció psicològica davant l’experiència traumàtica que han viscut.
Segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), actualment hi ha 44 camps de persones refugiades a Grècia. En total acullen a 57.000 persones, el 38% de les quals són nens i nenes. La meitat de refugiats i refugiades provenen de Síria, una quarta part de l’Afganistan i també d’altres països, com per exemple l’Iraq.
Afegeix un nou comentari