Milions de treballadores tèxtils, encara més vulnerables per la crisi de la Covid-19

Colectic
Autor/a: 
Eneida Iturbe
Arran la crisi de la Covid-19 moltes treballadores tèxtils han quedat sense feina i sense accés a xarxes de seguretat socials o financeres. Font: Fashion Revolution
Arran la crisi de la Covid-19 moltes treballadores tèxtils han quedat sense feina i sense accés a xarxes de seguretat socials o financeres. Font: Fashion Revolution
La Fashion Revolution week anima els i les consumidores a indagar qui i en quines condicions ha fet la seva roba. Font: Fashion Revolution
La Fashion Revolution week anima els i les consumidores a indagar qui i en quines condicions ha fet la seva roba. Font: Fashion Revolution

Milions de treballadores tèxtils, encara més vulnerables per la crisi de la Covid-19

Autor/a: 
Eneida Iturbe
Colectic

Resum: 

Del 20 al 26 d'abril s'ha celebrat la campanya Fashion Revolution week 2020. Enguany, amb el rerefons dels efectes de la Covid-19 en les persones treballadores de la indústria de la moda.

Fashion Revolution week ha estat l'única setmana de la moda que no s'ha cancel·lat per la pandèmia de la Covid-19. Ja que, per reivindicar els drets laborals de les treballadores de la indústria tèxtil no cal anar presencialment enlloc. Així, el moviment internacional Fashion Revolution ha fet una crida per donar visibilitat en les xarxes socials a qui, a on i en quines condicions cus la roba que portem.

La iniciativa s'ha desenvolupat del 20 al 26 d'abril amb les etiquetes en anglès #whomademyclothes (qui ha fet la meva roba) i #whatsinmyclothes (què hi ha en la meva roba, que fa referència als components). D'una banda, la ciutadania ha pogut preguntar les grans marques qui fa la roba que venen. D'altra banda, les marques sostenibles i petits projectes emprenedors han pogut explicar la feina que fan, representant una alternativa a la indústria de la moda a gran escala.

Enguany, a més a més, s'ha posat el focus en les conseqüències que tindrà la crisi del coronavirus en la indústria de la moda i, sobretot, en les treballadores de la cadena de subministrament, moltes de les quals ja han començat a patir-les.

La crisi de la Covid-19 i el sector tèxtil

Des de Fashion Revolution estan fent seguiment de com afecta la crisi per la Covid-19 els drets laborals de les treballadores i els treballadors de la indústria tèxtil arreu del món. Recullen dades del sindicat mundial IndustriALL, que afirma que milions de treballadors/ores tèxtils ja han perdut la feina a conseqüència del virus. Denuncien la situació de vulnerabilitat en què queden aquestes persones, sense accés a xarxes de seguretat socials o financeres.

Des d'aquest moviment assenyalen la part de responsabilitat que tenen les grans marques. Expliquen que aquestes acostumen a pagar als seus proveïdors setmanes o mesos després del lliurament. Per tant, els proveïdors paguen per endavant els materials. Amb la pandèmia, moltes grans marques i minoristes estan anul·lant comandes i, a més, aturant els pagaments de les comandes ja realitzades, sense responsabilitzar-se de l'impacte que això té sobre les persones que treballen a les seves cadenes de subministrament.

A Bangladesh, per exemple, a 1.089 fàbriques els han cancel·lat comandes per valor d'aproximadament 1.500 milions de dòlars. Moltes, a més a més, han estat tancades. Algunes de les persones acomiadades han rebut menys del sou d'un mes com a indemnització.

En aquest sentit, es fan ressò de les declaracions del director executiu de l'AWAJ Foundation, Nazma Akter: "Aquests treballadors i treballadores ara no saben com tindran cura de les seves famílies en els pròxims dies. Ni tan sols s’imaginen què faran si un membre de la seva família necessita tractament mèdic per la Covid-19. Els escassos ingressos que aconseguien amb prou feines eren suficients per cobrir els seus costos de vida i, per tant, no compten amb estalvis per a fer front a una crisi com aquesta".

Generant consciència des de fa set anys

Precisament a Bangladesh està la llavor de la Fashion Revolution week, ja que aquest esdeveniment commemora la tragèdia de la fàbrica Rana Plaza de Dakha, capital del país, que es va ensorrar el 24 d'abril de 2013, matant 1.138 persones i ferint-ne al voltant de 2.500. L'edifici acollia fàbriques de roba, que produïen per a 28 grups internacionals com Bennetton, Inditex o Primark. Després del col·lapse, es va generar un moviment internacional per exigir a aquestes marques compensar econòmicament les famílies de les víctimes.

Fashion Revolution també va néixer arran d'aquella desgràcia i aplega tant persones consumidores, com professionals del sector de la moda. Advoca per una reforma sistèmica de la indústria de la moda, tot exigint transparència en la cadena de subministrament.

Des de fa cinc anys, publica el 'Fashion Transparency Index' (índex de transparència del sector de la moda), que classifica les marques i botigues de venda de moda més grans del món segons les seves polítiques, pràctiques i impactes socials i ambientals. Busca ser una eina per animar-les a ser més transparents i divulgar més informació sobre les seves polítiques, pràctiques i cadena de subministrament. L'índex 2020 analitza la informació que ofereixen 250 marques.

Afegeix un comentari nou